Bedre fotball med feil

Michel Platini er sportens beste forsvarer.

VIKTIG MANN:UEFA-sjef Michel Platini er avgjørende for å holde teknologien unna fotballsporten. Hans tribunevenn Viktor Janukovych kunne muligens som Ukrainas president rent kortsiktig hatt bruk for utligningsmålet til 1 - 1 mot England. FOTO:AP/Ivan Sekretarev.
VIKTIG MANN:UEFA-sjef Michel Platini er avgjørende for å holde teknologien unna fotballsporten. Hans tribunevenn Viktor Janukovych kunne muligens som Ukrainas president rent kortsiktig hatt bruk for utligningsmålet til 1 - 1 mot England. FOTO:AP/Ivan Sekretarev.Vis mer

UEFA-PRESIDENT Michel Platini kjemper for tida to viktige kamper for sporten sin. Den ene er mot kampfiksing der det gjelder å hindre at juksing med veddemål sprer seg til banene; den andre er å hindre kjemisk etterrensing av feil ute på banen.

I forsøket på å ta spillejukset, har Platini en samlet sport bak seg. Hvert eneste nasjonal fotballmiljø innser at avtalt spill bryter ned fotballens renome og over tid vil gjøre sporten mindre populær. Men når det gjelder å la de tilfeldige feilene på banen få være i fred, representerer selv den mektige sjefen for det europeiske fotballforbundet et mindretall.

Det er synd.

FORLEDEN fikk tilsynelatende heiagjengen for å innføre videoteknologi enda et argument. Sett i etterkant er det ingen tvil om at Englands John Terry klarerte lobben fra Ukrainas Marko Devic innenfor mållinja. Der skulle kampen stått 1 - 1.

Det ville også vært resultatet hvis ikke Michel Platini i forkant av denne turneringen hadde fått UEFA til å satse på måldommere med middels syn i stedet for garantert klarsynt videoteknologi. Men ville det isolert sett gitt mer rettferdighet for Ukraina og England?

For i denne kampen var jo uretten allerede gjort et par sekunder før ballen passerte mållinja. Da startet Ukrainas midtspiss Artem Milewskij gjennombruddsløpet sitt i offside, uten at linjedommeren oppfattet det. Der ville et større overvåkingssystem baset på video ikke vært i tvil:

•• Hjemmelaget burde aldri fått muligheten til 1 - 1.

Slik avslører det siste beviset for vidodømmingens nødvendighet egentlig bare seg selv.

DET er da det er grunn til å følge Platini inn i tankegangen om hvorfor selve teknologien truer fotballen:

- Video er ingen ting for fotball. Menneskets eget valg er bedre, sa franskmannen under EM-forberedelsene:

- Fotballen er populær på grunn av sin menneskelighet. Hvis dette bare blir snakk om en kommersiell verd,i vil spillet miste denne populariteten, mener Platini.

Han baserer altså sin teknologiskepsis på at feilene og den tilsynelatende urettferdigheten i seg selv har verdi for sporten:

- Du husker det og prater videre om fotball på puben, sier UEFA-presidenten i sitt forsvar av sportens menneskelige faktor.

FOR HVEM uten tilhørende nerd-stempel husker hvilken avgjørende ball som feilaktig ble dømt ut eller inn i tennis? Den sporten har  praktisert videodømming i årevis uten at det egentlig har endret forholdet til publikum. I fotballen er det annerledes. De mulige urettferdighetene som det menneskelige øyet overså, er ofte blitt selve den historiske fortellingen. Som det engelske 3 - 2 målet i VM-finalen mot Tyskland i 1966 eller Maradonas hands for Argentina i Mexico-VM 1986 der engelskmennene ellers var fullstendig sjanseløse.

En utligning til 1 - 1 for Ukraina forleden hadde også betydd mindre enn den begynnende nasjonale historien om ballen som egentlig var inne. Slik gir de omdiskuterte avgjørelsene i all sin menneskelighet fotballkampene varig verdi, og styrker sportens kulturelle innflytelse.

Det er dette Michel Platini forstår, og det er derfor han kjemper mot konsekvensen av det å innføre målteknologi:

- Det er jo bare begynnelsen. Hvorfor ikke teknologi for å avgjøre straffe eller corner, spurte Platini ironisk en Sky Sport-reporter under EM-forberedelsene.

For mest av alt er dette et spørsmål om å forsvare retten til å gjøre feil i en sport som spilles jorda rundt av hvem som helst nettopp fordi fotballen i sin natur er menneskelig.

Da teller det lite at noen av oss som for eksempel dommer Viktor Kassai glipper på ett mål eller to, og må reise hjem fra EM. Det viktigste er å beskytte det sårbare i sporten. For det kjenner de fleste av oss seg igjen i.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.