Bedre har ingen fra Norge spilt

Mot Valencia overgikk RBK alt det store klubben har gjort.

VALENCIA (Dagbladet.no): Sjelden har en banespeaker sagt det mer unødvendig enn da Valencias innleide norske tolk tok mikrofonen og forkynte:

På vegne av det spanske politiet: Alle norske fans; bli sittende når kampen er ferdig!

For hvilken nordmann ville gå fra denne banen?

Her var det bare å sitte natta igjennom og ruge på det største som noen gang har vært spilt av noe norsk klubblag.

Snart blir Mestalla Stadion lukket og låst for spansk toppfotball. FC Valencia skal få ny lekker stadion og mer plass til det som sikkert kommer av suksess og store internasjonale seire til denne vakre byen.

Men vårt minnet om dette blir igjen.

SPANJOLENE rister nok tapet raskt av seg. Hjemmepublikummet avsluttet kampen stående. Først for å vifte med de hvite tørklene; tegnet på at treneren må bort, så for å applaudere det de hadde sett av Rosenborg.

Det var bare mening i det siste. Trener Ronald Koeman har akkurat landet i byen. Det var ikke hans skyld. Bare trøndernes.

BEST: Et norsk klubblag har aldri prestert bedre, skriver Dagbladet.nos fotballkommentator Esten O. Sæther. Foto: Fernando Bustamante/AP
BEST: Et norsk klubblag har aldri prestert bedre, skriver Dagbladet.nos fotballkommentator Esten O. Sæther. Foto: Fernando Bustamante/AP Vis mer

Stående applaus i Spania; landet der RBK med all sin Eggen-makt aldri har vunnet noen Europa-cup kamp? Hva er det som har skjedd i en klubb som drar og sliter i seg selv for å finne tilbake til nettopp den storhetstida, og som ikke klarer å vente på å kaste de som prøver så godt de kan for å avhjelpe lengselen underveis?

DET ER i hvert fall blitt utviklet spillere på Lerkendal mens det vante gullet i Tippeligaen ble rotet vekk og ledelsen venter på Trond Sollied.

Men hvem som rotet, bør alle og enhver i RBK-miljøet tenke litt på når lyset en gang blir slått av på Mestalla på denne underlige kvelden.

For ute på banen ble det vist pasningsferdigheter, individuelle taktiske valg og duellfart som ikke noe norsk lag foreløpig har hatt på programmet.

KANSKJE hjelper ikke denne seieren til mer moro etter gruppekvaliken i Champions League engang. Chelseas kompakte bortespill og FC Schalkes nivå i deres avgjørende hjemmekamp mot RBK tidlig i desember, kan vippe Norge ut av turneringen.

Det er til å leve med.

For det som RBK har vist i tre av høstens fire Champions League-kamper er til å leve bedre med.

I hvert fall for de som er glad for å se norske spillere beherske denne sporten på et vis som vi ellers har trodd har vært forbeholdt alle de andre.

Bedre har ingen fra Norge spilt

Hva kan ikke Norge nå prestere i EM med slike som Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey på laget?

DENNE GANGEN var ingen ting tilfeldig. Et norsk lag vant borte over en av Spanias toppklubber fordi bortelaget var klart best.

2 - 0 var ok, men i sjanser burde det minst vært 3, og kanskje 4 som en smekk til Valencia fordi de ga opp lenge før slutt.

Mål kommer som regel som fortjent i fotball. I hvert fall RBKs 1 - 0 mot FC Valencia.

På noen sekunder fikk trenere og spillere betalt for alt det de prøvde på.

Nysjef Trond Henriksen og det som måtte være av rådgivere først:

** Det var riktig å bruke Steffen Iversen som spiss.

Der det kunne vært lett å satse på mer fotraske spillere i en midtbane-femmer for å demme opp for hjemmelaget, valgte RBK et ekstra spillpunkt i stedet.

Det var ikke hvilket som helst punkt.

STEFFEN IVERSEN er en mann for de store anledninger. Det går an å være lei seg for at en så begavet fotballspiller ikke plusser mer på det medfødte ved å trene flittigere.

Men det er bare å glede seg over det han likevel får til.

Scoringen var en gave fra en klassespiller som har delt ut slike ofte før.

FORRIGE GANG på Mestalla kom den som en gavepakke. Da hadde Norge egentlig bare keeperen å stille opp med mot Spania i kvalikkamp for EM.

Denne gangen lignet forsåvidt Lars Hirschfeld på sin RBK-forgjenger Espen Johnsen både i storheten på streken, utseende og de ville, lavtflyvende utspillene før pause.

Men lenger ut på banen var ingen ting likt.

HER KOMMER den andre grunnen til at RBK utspilte Valencia:

** Spillerne visste at de kunne det, og de fikk lov.

For der landslaget for fire år siden hverken evnet eller ville føre kampen på samme bane, la RBK opp til begge deler.

Mens ledermålet kom på kontring, kom resten av sjansene som en naturlig følge av at bortelaget styrte spillet. RBK-spillerne valgte å holde ballen i laget der de kunne ha feid den unna, og fikk på den måten hjemmelaget til å løpe etter.

Da må det være mulig å styre seg selv litt klokere heretter på Lerkendal.

Så mye fotballglede og fotballkløkt som det fortsatt er i Rosenborg Ballklub går det ikke an å skusle bort.

Den aller største klubben trenger knapt å komme tilbake.

Storhetstida er faktisk akkurat nå.