RIVENDE UTVIKLING: Martin Ødegaard har tatt store steg i Nederland, men har likevel gått fra å være et fast innslag på A-landslaget til å være utelatt fra troppen i 18 måneder. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RIVENDE UTVIKLING: Martin Ødegaard har tatt store steg i Nederland, men har likevel gått fra å være et fast innslag på A-landslaget til å være utelatt fra troppen i 18 måneder. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Martin Ødegaard og landslaget

Bedre på alt, men likevel ikke god nok for Norge lenger: - Hårreisende. Jeg skjønner ingenting

Landslagsledelsen forklarer hvorfor Martin Ødegaard vrakes gang etter gang, selv om de mener han har tatt store steg. André Bergdølmo forstår ingenting av det og får delvis støtte av Morten Thorsby og Lars Tjærnås.

(Dagbladet): Allerede i 2014 som 15-åring debuterte Martin Ødegaard på det norske A-landslaget, hvor midtbanetalentet var et fast innslag fram til mars 2016.

Etter 2-0-seieren mot Finland for halvannet år siden, har imidlertid ikke Ødegaard fått flere A-landskamper enn de ni han totalt står med.

Da playmakeren slet for Castilla i spansk 3. divisjon, var Ødegaard et fast innslag i den norske troppen. Nå som han storspiller for Heerenveen i den nederlandske toppdivisjonen, er han imidlertid ikke lenger å se på det norske A-landslaget.

Hvorfor får ikke Martin Ødegaard lenger spise kirsebær med de store når det er bred konsensus om at han har tatt store steg på stort sett alle områder på fotballbanen det siste året?

Det får tidligere landslagsback André Bergdølmo, med fortid i gigantklubber som Borussia Dortmund og Ajax, til å reagere.

- Det er et under at Martin ikke er på landslaget, og det er hårreisende at Norge ikke bygger landslaget rundt ham. Martin Ødegaard er Norges beste fotballspiller. Offensivt er han i en særklasse i landet vårt, sier Bergdølmo til Dagbladet.

- Det er som Bjørn Petter Ingebrigtsen, som har fulgt Martin siden han var en ung gutt, så fint sier: «Vi kommer ikke til å se en slik spiller i Norge på 100 år».

- Skjønner ingenting

Forutsetningene på landslaget er endret i skiftet fra Per-Mathias Høgmo til Lars Lagerbäck som landslagssjef. Svensken har en mer pragmatisk tilnærming til fotball og verdsetter fysikk og framdrift i enda større grad.

KRITISK: Andre Bergdølmo ser ingen gode argumenter for å ikke dyrke Martin Ødegaard på det norske A-landslaget.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KRITISK: Andre Bergdølmo ser ingen gode argumenter for å ikke dyrke Martin Ødegaard på det norske A-landslaget. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Uansett spillestil bør det være plass til Martin på landslaget. Jeg skjønner ingenting av det, bortsett fra om vi har bestemt oss for at vi ikke skal prøve å spille fotball. Martin må brukes om vi skal utvikle oss, mener Bergdølmo.

Selv føler Ødegaard seg klar for spill under Lars Lagerbäcks vinger.

- Jeg har lyst til å spille på A-landslaget. Jeg tror jeg kan bidra der og blir glad om jeg blir tatt ut, sier Heerenveen-talentet til Dagbladet.

Ødegaard er samtidig klar på at han har utviklet alle fasene i spillet sitt og mener selv at han har blitt bedre på alt. Tallene viser blant annet at 18-åringen har blitt frekkere i stilen og nå plutselig er blant Europas mest suksessfulle driblekonger hittil i årets sesong.

Statistikken som Dagbladet la fram tirsdag, viser at Ødegaard nærmer seg Lionel Messi og Neymars dribletall.

Det gir en ekstra dimensjon i spillet for 18-åringen, som har sin største styrke som playmaker i ferdigheter som spilleforståelse, blikk og pasningsfot. I tillegg har han utviklet egenskapene uten ball, som løpskapasitet, duellstyrke og ballvinneregenskaper.

- Martin er i ferd med å bli en typisk nr. 10, en innoverkant og mellomromsspiller av høy internasjonal klasse. Han slår aldri en pasning uten mening. Det er alltid en plan bak det han gjør. Martin tenker alltid neste trekk. Iblant er han for genial for medspillerne sine, mener Bergdølmo.

Landslagsledelsen forklaring

FORKLARING: Lars Lagerback og Per Joar Hansen liker utviklingen til Martin Ødegaard og forklarer hvorfor han så langt er blitt vraket i samtlige tropper under deres ledelse. Foto: Andreas Lekang
FORKLARING: Lars Lagerback og Per Joar Hansen liker utviklingen til Martin Ødegaard og forklarer hvorfor han så langt er blitt vraket i samtlige tropper under deres ledelse. Foto: Andreas Lekang Vis mer

Heerenveen-profilen Morten Thorsby følger lagkompisen Ødegaard tett både på trening og i kamp. Klubbens toppscorer er imponert over klubbens playmaker.

- Martin har en kjempeutvikling og er helt rå og unik på sine beste områder. Martin blir bare bedre og bedre og får ut stadig mer av det han viser på trening. Der er han alltid blant de beste, sier Thorsby til Dagbladet.

Overfor Dagbladet tar Per Joar Hansen, assistenttrener for Lagerbäck på det norske A-landslaget, seg god tid til å reflektere rundt Ødegaard utvikling og framtidige rolle for Norge.

- Martin er i en positiv utvikling og har blitt en mer voksen spiller som tar større ansvar. Martin har blitt bedre defensivt, fått mer muskler og er mer aggressiv i presset, sier Per Joar «Perry» Hansen til Dagbladet.

- I tillegg er Martin fortsatt veldig god til å sette opp andre og skape målsjanser. Sluttproduktet har også blitt råere nå. Det er veldig godt å se, mener landslagsassistenten.

- Hvis Martin har blitt bedre på alt, hvorfor har han da gått fra å være et fast innslag på A-landslaget som 15-, 16-, og 17-åring, mens han nå har vært ute i kulden siden mars 2016?

- Det må de forrige trenerne svare på, men det er ikke ofte en 16-åring spiller fast på et landslag. Da må vedkommende være veldig god og stabil i prestasjonene, svarer «Perry» og utdyper:

- Man må ha spisskompetanse, samtidig som man tar det defensive ansvaret og gjør jobben sin på dødballer med tilstrekkelig duellkraft og løpsstyrke.

SUKSESS: Martin Ødegaard er i ferd med å blomstre i Heerenveen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SUKSESS: Martin Ødegaard er i ferd med å blomstre i Heerenveen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Dilemmaet

Det er her Ødegaard som purung gutt har hatt størst forbedringspotensial, men disse egenskapene har 18-åringen utviklet i stor grad det siste året. Implisitt ligger det her at dagens landslagsledelse mener Ødegaard ble brukt for tidlig på A-landslaget.

Lagerbäck og Hansen ser ekstremt mange kamper og studerer blant annet Heerenveens opptredener nøye. Både Martin Ødegaard og Morten Thorsby imponerer landslagsledelsen. Begge banker på døra og kan bli flyttet opp fra U21- til A-landslaget innen kort tid.

- Både Morten og Martin gjør det bra i Heerenveen og er begge med i vurderingen vår i kommende A-landslagstropper. Her er det også en vurdering om hvor stor sannsynlighet det er for startplass opp mot spilletiden vi vet de får på U21-landslaget, forteller Per Joar Hansen.

- Er du god nok, er du gammel nok, men vi skal ikke stresse fram noe. Martin har hatt veldig mye «ståhei» rundt seg de siste årene, men har fått mer ro nå over tid i Heerenveen nå. Vi ser nå at det gir resultater.

Ødegaard er inne i sitt første år som myndig. 18-åringen har endelig blitt voksen, også på papiret.

- Martin vokser inn i livet som proff. Han har fått førerkort, flyttet for seg selv, og det er først nå han kan kalles en yrkesmann. Lars hadde en god prat med Martin nylig, og han vet hvordan vi tenker. Det er ikke mange 18-åringer rundt omkring i verden som spiller fast for et landslag. Vi tenker helhetlig og langsiktig i samråd med U21, forteller Hansen.

- Vi vil alltid vinne neste kamp og må velge det laget som gjør oss best egnet til det. Landslaget er ikke en arena for å øve. Samtidig tenker vi to tanker samtidig, en kortsiktig og en langsiktig. Helheten er viktig. Men både rankingen og kommende seedinger gjør at det er viktig å vinne neste landskamp. Derfor må vi velge det laget vi mener er best i dag.

Her vil Ødegaard spille

- I hvilken rolle kan Ødegaard brukes på A-landslaget?

- Martin kan spille rett bak spissen og på begge kantene. I Heerenveen gjør han det i en fri rolle hvor han får brukt sine kvaliteter godt, svarer Per Joar Hansen.

Dagbladet får opplyst at landslagsledelsen først og fremst har vurdert Heerenveen-talentet i en rolle bak spissen, Joshua King, hittil, men at en kantrolle også kan være aktuelt.

Selv sikter Ødegaard seg inn mot sistnevnte løsning.

- Jeg tror jeg kan passe inn i Lagerbäcks stil også. Det er mange tekniske spillere der, så jeg tror jeg kan passe inn der, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Hvor ser du din rolle i laget?

- I det laget som er nå, er det nok i en kantrolle jeg ville ha passet best inn i. Jeg spiller i en slik rolle i Nederland og trives godt der.

Mener Ødegaard er god nok nå

Fotballekspert Lars Tjærnås støtter landslagsledelsen tankegang når det gjelder å tenke på A-landslaget som et sluttprodukt og ikke en arena for å la unge talent modnes inn i en framtidig ellever fram til kampen om EM 2020 starter for fullt.

Samtidig er han enig med Bergdølmo i at Ødegaard rent kvalitativt er god nok allerede nå.

- For meg er det to ulike diskusjoner. Prinsippet om at de skal flyttes opp for å tenke framtid er jeg uenig i, i alle fall i tellende kamper. A-landslaget er et sluttprodukt, der skal de spillerne som er best her og nå spille. Skal en tenke framtid, bør en gjøre det når denne kvaliken er over, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Merkevaren landslag skriker etter framgang. Det er nok å se på reaksjonene etter Tyskland- kontra Aserbajdsjan-kampen, så ser en at dette ikke er uviktig for veldig mange. Dessuten har en det med FIFA-ranking og seeding før framtidige mesterskap å ta hensyn til.

Tjærnås liker imidlertid det han har sett av Ødegaard i høst.

- Den andre diskusjonen handler om han er god nok. Det mener jeg at han er, etter å ha sett mange av kampene denne sesongen. Særlig til ulike kampbilder der en stanger mot lag som ligger dypt og vi trenger en boksåpner - der hadde vi trengt ham.

- Men da må Lagerbäck mene at han skal spille mye. Hvis ikke er det bedre at han spiller hele kamper for U21. Nå har han såpass god kamphverdag at han ikke trenger A-landskampene like mye som under tiden i Castilla, mener Tjærnås.