Bedre på ski som far

Litt trist, men mest stolt og glad dro pappa Kjetil Aamodt i går tilbake til skibakkene. Han tror den fem dager gamle datteren kan gi ham et sportslig løft under OL.

GARDERMOEN (Dagbladet): Bare 45 minutter før flyavgang til München kom Kjetil Aamodt traskende inn på flyplassen med skistøvlene rundt halsen. Egentlig hadde han mest lyst til å bli hjemme med kona Stine Østvold og babyen.

-  Det var ikke lett å dra hjemmefra nå, for å si det sånn. Det er tøft, men jeg har vært innstilt på det og egentlig visst at det kom til å bli på denne måten. Har jo visst at dette kom til å skje i forkant av OL, sier 34-åringen til Dagbladet.

På ski i dag

Aamodt vant OL-gull i super-G og kombinasjonen for fire år siden. I år drømmer han om OL-utforen 12. februar. Mesterskapsgull i utfor er det eneste han mangler. Det er derfor Garmisch-rennet på lørdag lørdag er så viktige. Han skal kjøre utfor i Chamonix neste uke også, men det rennet kan bli avlyst om været slår seg vrangt. Hadde Aamodt blitt hjemme nå, hadde han i så fall ikke kjørt utfor i v-

cupen siden Wengen-rennet 14. januar når OL-utforen starter. Derfor hadde han i realiteten ikke så store valget, og derfor kjører han

i dag den første treningsomgang i Garmisch. Sist lørdag kjørte han bare bil - fra Kitzbühel til München for å nå flyet hjem etter at kona

Stine Østvold hadde varslet at fødselen var på gang.

-  Jeg var veldig heldig. Det var flykaos på Kastrup, men jeg fikk et direktefly fra München. Var hjemme 14.30 og babyen kom 22.45.

Roser kona

Siden har det gått slag i slag.

-  Det har vært nye opplevelser det med bleieskift og amming, sier Aamodt og roser kona uforbeholdent for innsatsen under fødelsen.

-  Hun var helt rå. Helt utrolig. Som skapt for å føde barn. Og det gikk veldig bra. Vi fikk veldig bra hjelp både fra leger og jordmødre, sier han.

Aamodt tror ikke det blir vanskelig å holde fokus på idretten framover.

-  Jeg føler at jeg skal klare å takle dette bra. I forhold til idretten skal jeg klare å ha tankene på rett plass når jeg trenger det, sier han.

Faktisk håper han at den nye rollen og de gode følelsene skal gi ham et løft.

-  Jeg håper dette skal gi meg et løft. Det å bli far trenger jo ikke nødvendigvis å ha noen sammenheng med det jeg presterer i bakken, men hvis det blir slik så håper jeg det slår ut positivt, sier han.

Venter med navn

Han tror heller ikke at han kommer til bli mer forsiktig i utforløypa - nå som han har ansvar for mer enn seg sjøl.

-  Det er større risiko å kjøre bil enn å kjøre utfor. Jeg tror egentlig ikke dette blir noe problem. Jeg har kjørt utfor i hele år og har hele tida visst at jeg skal bli far. Jeg håper det skal gå greit, men jeg har ingen garanti. Jeg ikke kjøre utfor - men man må kanskje kjøre bil innimellom, sier Aamodt.

Han håper på en flytur hjemom også før OL.

-  Ja, jeg håper å få muligheten til å hilse på mor og datter før OL også. Men det er mulig at jeg må stå over en gjennomkjøring i Chamonix for å få det til.

-  Har barnet fått et navn?

-  Nei, vi klarer ikke å bestemme oss. Vi har gode alternativer, men håper det skal komme litt mer

naturlig. Vi hadde noen navn helt klare på forhånd, men babyen hadde litt annet utseende. Det passet ikke, men dette er jo bare hyggelig.

Finn-fin

Bestefar Finn Aamodt har selvfølgelig vært på besøk flere ganger. Den første gangen gikk det slik:

-  Da var de jo i ammetåka begge to. Ungen bare lå der, og jeg vurderte å ta den med meg hjem, sier han og ler.

-  Nei, det var en spøk. Men jeg ble så umiddelbart fascinert av ungen. Den har karakter. Likner vel både på far og bestefar, men mest på bestefar - ergo vakker.

Om papparollen kan gi sønnen et løft, sier bestefar dette:

-  Det kommer an på. I dag hadde han problemer med å dra og syntes det var veldig trist. Men så lenge mor og barn har det bra her hjemme, kan dette bli OK også sportslig. Da kan han heller glede seg til å komme hjem.

Psykisk balanse

Landslagssjef Marius Arnsen skal gjøre sitt for å tilrettelegge slik at Kjetil får sett familien før OL:

-  Det skal vi gjøre alt for.

Også Arnesen tror at Kjetil kan prestere bedre etter fødselen.

-  Ja, det kan gi ham et løft psykisk sett. Nå har han det bra og slipper å være spent på hva som skjer i magen til Stine. Han har livsbalanse og kan slik sett profittere på det, sier Arnsen og vet at andre utforløpere har gjort det bra som fedre før.

-  Michael Walchhofer og Fritz Strobl er begge fedre. Og Strobl var jo far allerede da han vant utforen

i OL for fore år siden.

KOM SEG AVGÅRDE: Kjetil Aamodt hadde ikke lyst til å forlate mor og datter, men satte seg på flyet til München på Gardermoen i går for å stille i Garmisch-utforen. - Det var ikke lett å dra hjemmefra nå, for å si det sånn, sier Aamodt til Dagbladet.
MAMMA OG PAPPA: Stine Østvold og Kjetil Aamodt ble foreldre for få dager siden.