TAPTE:  Martin Ødegaard og det norske U21-landslaget imponerte, men tapte for England i Drammen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TAPTE: Martin Ødegaard og det norske U21-landslaget imponerte, men tapte for England i Drammen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Bedre tap finnes ikke

Våre beste menn har fått god los på EM-toget til Frankrike. Våre neste menn vil være med.

DRAMMEN (Dagbladet): Når du herjer med England er det selvfølgelig surt å tape 0—1. Sånn skal det være. Men ser man ut over U21-lagets begrensede levetid og lar framtida trumfe nåtida, var også denne kvelden i Drammen, der enda et norsk landslag eide ballen og spilte ut en veldig mye større motstander, en ny norsk opptur.

Og da går 0—1 veldig fort over.

ETTER ISRAEL-OPPTUREN 2013 er U21-laget blitt mer enn en utklekkingsanstalt og forberedelsesarena for det øverste nivået. Vi girer mot sluttspill nå. Og vil dit så gjerne. Men enda viktigere er det som handler om sluttproduktet og EM- og VM-sluttspill med fotballaget Norge.

Og da er 0—1 allerede glemt.

DU KAN IKKE være mer sugen på kamp enn de som var med A-laget mot Kroatia søndag, som ikke fikk spille og som dro til Drammen istedenfor Sandvika etter bragden på Ullevaal. Ole Selnæs, Veton Berisha og Martin Ødegaard gjorde det. Og de leverte mot England, alle på sin måte.

Som fullblods A-landslagsspillere.

OLE SELNÆS VAR i sin første A-tropp fordi Per-Mathias Høgmo mener han er framtidas sentrale norske midtbanespiller. Jeg sier ikke at han får spilletid mot Malta eller Italia i oktober. Men han er garantert i troppen. For det er ikke bare en god Ole Selnæs som er på vei framover, det er en stadig mer moden Ole Selnæs.

Trygg og god i valg og ballbehandling.

Og stadig bedre i det defensive spillet.

VETON BERISHA ER alle gode førsteforsvareres sønn. Du finner ikke en tydeligere presser en han. Ei heller mer energi. Og aggressiviteten hans på topp setter standarden for kollektivets motspill. Scoringene han mangler på sjanser som framskaffes gjennom ekstrem vilje og trøkk inn bak motstanderens forsvar vil komme.

MARTIN ØDEGAARD MANGLER inntil videre ingenting. Men alt han har må selvfølgelig utvikles. Men jo mer vi spilte ut England på små-spansk vis var Real Madrid-spilleren sentral i oppbyggingen. At det blir giftigere etter hvert, det vil si at også Martin Ødegaard går for avslutninger og søker gjennombruddene oftere på den siste tredelen, kan garanteres.

GHAYAS ZAHID OG Iver Fossum er spillerne nærmest disse. Også de spiller med stor autoritet, de ønsker ballen, er flinke til å distribuere den og setter enkelt sammen angrep på små flater. Og kanskje viktigst — Ghayas Zahid og Iver Fossum har mål i seg, de kommer til avslutninger.

Dette U21-laget vil score mange mål.