<strong>DOPET SEG:</strong> Bo Hamburger (til høyre) hevder han ble bedt av Bjarne Riis om å skaffe EPO til Jörg Jaksche. Tyskeren bekrefter anklagen mot den danske sykkelpersonligheten. EPA PHOTO/AFP PHOTO/PASCAL PAVAN
DOPET SEG: Bo Hamburger (til høyre) hevder han ble bedt av Bjarne Riis om å skaffe EPO til Jörg Jaksche. Tyskeren bekrefter anklagen mot den danske sykkelpersonligheten. EPA PHOTO/AFP PHOTO/PASCAL PAVAN Vis mer

- Bedt av Riis om å skaffe dop til konkurrent

Sykkelsjefen husker ikke opptrinnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no:) En 97 siders rapport fra Antidoping Danmark og det danske idrettsforbundet, bringer med seg en rekke alvorlige anklager mot tidligere sykkeleier Bjarne Riis.

En av de mest finurlige er en oppfordring til Bo Hamburger i forkant av Tour de France i 2000.

Den daværende CSC-rytteren var allerede i dopingjegernes søkelys, og var storforbruker av EPO på slutten av 90-tallet.

• Les også: Knusende dom over Riis i dopingrapport

I den aktuelle perioden var Telkom-rytter Jörg Jaksche med Hamburger på treningsleir.

Da skal Riis, ifølge Hamburgers vitneutsang i rapporten, spurt om han kunne skaffe EPO til veie for Jaksche.
 
Avslørt av dopingjegerne Tyskeren, som selv syklet for CSC i 2004 og som siden ble avslørt av Operación Puerto, bekrefter historien overfor danske antidopingmyndigheter.

«Bjarne Riis hadde ifølge Jaksche spurt om hans hematokritverdier, og Riis hadde på bakgrunn av svaret spurt om han ikke tok noen dopingmidler.

Jaksche hadde forklart at han ikke ønsket å bringe Riis i trøbbel ved å ta dopingmidlene med til hans hus i Italia, og Riis hadde ifølge Jaksche svart at han kunne ordne det via Bo Hamburger.

Jaksche har dog tilføyet at han aldri fikk noe EPO eller annen dop fra Riis eller Hamburger».
 
Hamburger nektet Det endte med at Hamburger avslo forslaget fra den danske sykkelsjefen.

Riis har tilbakevist historien i samtaler med undersøkelsesgruppen.

Han husker ikke at han diskuterte dopingbruk med verken Hamburger eller Jaksche, og at han skal ha bedt førstnevnte om å skaffe doping til veie.

- Jeg hadde ingen grunn til å kaste meg inn i diskusjoner om EPO med andre ryttere på denne tiden, sier Riis og peker på at hans egen sykkelkarriere ble avsluttet i 1999, og han allerede hadde dopingmistanken hengende over seg.

• Esten O. Sæther kommenterer: Noe er råttent i Danmark

I 2007 innrømmet Bjarne Riis at han som aktiv syklist benyttet seg av EPO, veksthormon, testosteron og kortison, men nevnte ingenting om bloddoping.

Riis bloddopet seg I rapporten fra ADD kommer det fram at han testet bloddoping foran Tour de France i 1997.

Ifølge rapporten skal ikke Riis ha nevnt bloddoping fordi han «ikke fant det relevant fordi han kun hadde prøvd det én gang».

«Han vurderte at det ikke ga et helhetlig bilde av dopingbruken.»

PS! Forholdene som kommer fram i den danske dopingrapporten er i dag foreldet. Dermed blir det ikke tatt ut tiltaler mot verken utøvere eller ledere fra den aktuelle perioden.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer