Norge - Romania 2-2

Begeistrer etter Norges kollaps

Mener løpet ikke er kjørt i EM-kvaliken. TV 2-ekspert Erik Thorstvedt på direkten: - Herlig, Drillo. Det trengte vi.

OPTIMIST: Egil «Drillo» Olsen mener det fortsatt er håp om å komme til EM-sluttspillet gjennom kvalifiseringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPTIMIST: Egil «Drillo» Olsen mener det fortsatt er håp om å komme til EM-sluttspillet gjennom kvalifiseringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Romania 2-2

ULLEVAAL (Dagbladet): De norske spillerne var langt nede etter å ha mistet seieren mot Romania i går kveld. 2-0 ble til 2-2 i løpet av det siste kvarteret på Ullevaal.

Dermed skjedde det samme som mot Sverige i mars: Norge kollapset i sluttfasen. Spørsmålet er om sjansen til EM-sluttspill gjennom kvaliken nå har fordunstet.

De fleste tror det. Men under direktesendingen til TV 2 etter kampen forbløffet Egil «Drillo» Olsen (77) de andre gjestene i studio. Den tidligere landslagssjefen kom med en svært optimistisk analyse på Norges vegne:

- Dette høres så jævlig negativt ut hele veien. Jeg er enig med Lars (Lagerbäck) i at det ikke er mer som skal til enn at vi slår Sverige og Romania borte. Da blir vi sannsynligvis nummer to. Det vi har sett av det beste av Norge - både mot Sverige og Romania - gjør at vi kan ha kapasitet til å klare det, hvis vi spiller en hel kamp på det nivået der.

Uttalelsen fikk TV 2-ekspert og tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt til å utbryte på direkten:

- Herlig, Drillo. Det trengte vi.

Programleder John Hartvig Børrestad fulgte opp på elektrisk vis:

- Deilig! Det er deilig!

Drillo har vært dyktig på matematiske utregninger tidligere. Sannheten er i alle fall at Norge ligger nest sist i EM-kvaliken etter tre kamper. Spania har 9 poeng og leder gruppa. Så følger Sverige med 7 poeng, Romania 4 poeng, Malta 3 poeng, Norge 2 poeng og Færøyene 0 poeng.

De to beste lagene kvalifiserer seg til EM-sluttspillet i 2020. Sju kamper gjenstår for hvert av lagene i gruppa.

Både Drillo og Jesper Mathisen uttalte i TV 2-studioet på Ullevaal at Norge burde ligget lavere og vært mer kompakte da laget ledet 2-0.

- Om Norge ikke var i total oppløsning, så var de i ganske større oppløsning enn i starten av kampen. Det er skremmede å se gang på gang, sier Mathisen, som mener en «femmer» på midtbanen kunne vært løsningen for å holde på 2-0-ledelsen.

Blant spillerne Dagbladet snakket med etter kampen gikk ett ord igjen: «Kynisme.» Eller rettere sagt: Mangel på dette.

- Du tror ikke at det er sant. Vi hadde full kontroll på kampen, og kunne scoret enda flere mål. Så ender vi opp med ett poeng. Du tror ikke at det er sant, sier midtbanespiller Ole Selnæs.

- Fram til 2-0 var det ganske gøy. Så var det et eller annet som skjedde. Vi inviterte dem inn i kampen, påpeker Tarik Elyounoussi.

ROTET DET BORT: Norge lå an til å ta tre poeng på Ullevaal, men det endte 2-2 mot Romania. Joshua King mener at Norge var for snille med motstanderen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Kaptein Stefan Johansen var ute på grunn av en strekk i låret og fulgte kampen fra sidelinja. Han oppsummerer det han så slik:

- Det var litt tilbake til Sverige-kampen. Vi var ikke kyniske nok i det hele tatt. Når vi leder 2-0, skal vi selvfølgelig vinne kampen. Vi var rett og slett ikke kyniske nok. Vi må ligge mer samlet. Vi ble for snille og kom ikke skikkelig opp i press på dem.

Johansen fortsetter:

- Vi får se kampen om igjen og lære. Vi var gode i 70 minutter. Men det holder ikke. Når du leder 2-0, skal du ha tre poeng. Akkurat nå er det tungt. Det skal bli tøft å gå til EM-sluttspillet gjennom kvaliken. Vi får bare kjøre på videre.

- Har det blitt en verre start enn hva du trodde?

- Ja, det har det. Det tror jeg alle guttene er enige i. Spania visste vi ville bli tøft (tapte 2-1). Men vi hadde håpet på mer mot Sverige og Romania.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania forklarte Martin Ødegaard kritikken av Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Norge møter Færøyene i Torshavn mandag. Det er en motstander de fleste mener Norge skal feie over, men Tarik Elyounoussi advarer:

- Jeg tror ikke det blir en enkel kamp. Det er mange som har slitt mot dem. De som tror at det blir enkelt, må tenke seg om. Vi må nullstille og være på fra starten av.

- Hva tenker du om muligheten for EM-sluttspill gjennom kvalifiseringen?

- Det ser ikke lyst ut. Det må være ærlige å si. Men så lenge det finnes håp, må vi bare klamre oss fast til det. Men vi har gjort det mye vanskeligere for oss selv. Uten tvil.

PS: Skulle Norge ikke bli et av de to beste lagene i kvalifiseringen, har vi fortsatt muligheten til EM-sluttspill gjennom playoff i Nations League. Den spilles i mars neste år.

EM-kvalik
Spania33008-29
Sverige32108-47
Romania31117-54
Malta31022-63
Norge30216-72
Færøyene30033-100