Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Begripelig at det rettes mistanker også mot meg

Kjærgaard om Armstrong-avsløringene.

ANGRER:  Steffen Kjærgaard (39) angrer bittert på at han takket ja til kontrakt med US Postal Service. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ANGRER: Steffen Kjærgaard (39) angrer bittert på at han takket ja til kontrakt med US Postal Service. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

I 1999 var det «heisen til himmelen». 13 år senere angrer tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard (39) bittert på at han takket ja til kontrakt med US Postal Service.

Den avtroppende norske sportssjefen i Norges Cykleforbund var hjelperytter for Lance Armstrong og co. i fire sesonger, derav to (2000 og 2001) i Tour de France.

Onsdag slapp den amerikanske antidopingorganisasjonen USADA dokumentasjonen som nagler Armstrong og brorparten av laget til tidenes dopingkonspirasjon i idretten.

Steffen Kjærgaards navn nevnes én gang i den over 1000 sider lange rapporten; i forbindelse med en Associated Press-melding om Tour de France-laguttaket i 2000.

- Dokumentasjonen siger nå inn over meg. Det høres sikkert banalt ut at jeg har vært tett på noe så overveldende uten å ha forstått det. Den kontrakten jeg skrev under på i 1999 er absolutt noe jeg ville ha vært foruten, sett i lys av alt som er kommet fram om laget i etterkant, sier Steffen Kjærgaard til NTB.

Elleve vitner En etter en står tidligere lagkamerater fram og innrømmer både eget dopingmisbruk og et systematisk dopingvelde i det tidligere amerikanske storlaget. Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters og David Zabriskie er vitner i saken mot Lance Armstrong.

SYKLET SAMMEN: Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong  (bak) under Tour De France i 2001.
Foto: Espen Haslene / NTB SCANPIX
SYKLET SAMMEN: Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong (bak) under Tour De France i 2001. Foto: Espen Haslene / NTB SCANPIX Vis mer

- Det eneste fellestrekket jeg kan se mellom disse, er at det er flest amerikanere og at disse hadde europeisk base i Girona. Det er varierende grad av hvor tette bånd disse tilsynelatende hadde med Armstrong.

Kjærgaard hevder han hadde lite eller ingen kontakt med lagkameratene utenom konkurranser og treningssamlinger.

- Bortsett fra Matthew White hadde jeg intet godt, personlig vennskap med noen. Slik var det helt motsatt fra de lagene jeg hadde vært i tidligere. Jeg ble oppfattet som en altetende fyr og havnet på det rommet jeg ble plassert. Jeg bodde aldri sammen med Armstrong, kan ikke huske å ha bodd med Hincapie, var lite med Leipheimer eller Barry. Men Zabriskie bodde jeg en del sammen med, sier Kjærgaard.

Hadde tilbud Etter sterke resultater med flere rittseirer i 1998 og 1999 i det danske minilaget Chicky World, fikk nordmannen kontrakt med Tour de France-mesterens lag.

Som 26-åring var Kjærgaard også i dialog med andre lag, deriblant Home Jack & Jones, Team fakta og et italiensk lag - samtlige betydelig mindre enn det amerikanske elitelaget.

- Da tilbudet om kontrakt med US Postal Service kom i 1999, var det som en heis til himmelen den gang. Men de rittene jeg hadde prestert i årene før, var knapt som treningsritt å regne i US Postal Service. Sett i ettertid var de fire sesongene i laget over mitt nivå. Jeg erkjente at altfor mange var bedre enn meg og hadde aldri reelle ambisjoner ut over rollen som ren hjelperytter.

- Føler du deg uglesett i forbindelse med skandaleopprullingen?

- Mange mener noe om alt dette, også om min rolle. Og det er begripelig at det rettes mistanker også mot meg oppi alt dette. Nettopp det skaper den mindre gode følelsen jeg bærer på.

(NTB)