Behandlingen som skal redde Schumacher

I Tyskland vil ingen snakke om Michael Schumachers helseproblemer. Derfor slo nyheten om hans innleggelse i Paris ned som ei bombe.

LEGENDE: Michael Schumacher er tidenes mestvinnende Formel 1-fører. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Michael Schumacher er tidenes mestvinnende Formel 1-fører. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det avslørt av Le Parisien at Michael Schumacher har blitt innlagt på et sykehus i Paris. Formel 1-legenden har ikke blitt observert offentlig på seks år, og ble fraktet inn på sykehuset på båre. Både kroppen og ansiktet til tyskeren var dekt til, slik at ingen skulle få et glimt av han.

Schumacher kolliderte med en stein under en skitur i Alpene i 2013, og pådro seg en alvorlig hjerneskade som følge av ulykken. Siden har det kommet ut svært lite informasjon om helsetilstanden hans.

50-åringen bor sammen med familien i Genève, og ble fraktet til sykehuset Georges-Pompidou i en sykebil registrert i den sveitsiske byen. Der skal han gjennomgå en svært uvanlig behandling.

SJELDENT INTERVJU: Få vet hvordan det gikk med Formel 1-legende Michael Schumacher etter at han var involvert i en skiulykke i 2013. Nå har familien publisert det som skal være et av de siste intervjuene han gjorde før ulykken. Video: NTB og michael-schumacher.de Vis mer

Eksperimentell behandling

Dette er tredje gangen Schumacher har besøkt sykehuset, og familien hans har tidligere uttalt at han er i «de aller beste hender». Nå viser det seg at disse hendene tilhører professor Philippe Menasche.

Franskmannen er en pioner innen stamcellebehandling mot hjerteinfarkt. Behandlingen er av flere blitt beskrevet som eksperimentell, men 69-åringen og hans kollegaer har bevist at den er trygg. Ifølge Le Parisien får Schumacher en behandling der man injiserer stamceller for å bekjempe en betennelse.

Stamceller

  • Stamcelle er en celle som kan gjennomgå selvfornyende celledeling og gi opphav til spesialiserte differensierte celler, som for eksempel en muskelcelle eller en blodcelle. Ved selvfornyende mener man at ved celledeling blir minst en av dattercellene en stamcelle, mens den andre kan bli til en differensiert celle eller en stamcelle. Slik kan en stamcelle gi opphav til mange differensierte celler.
  • Celler som gir opphav til differensierte celler uten selvfornyende celledeling kalles gjerne progenitorceller. Flere typer stamceller er blitt definert ut ifra potensialet til å danne ulike typer differensierte celler og når og hvor i kroppen de finnes.

Kilde: SNL

I 2018 gjennomførte Menasche den spesielle stamcellebehandlingen på seks pasienter med hjertesvikt. To av dem døde, men det skal ikke vært på grunn av behandlingsmetoden. Ingen av pasientene skal ha utviklet hjertearytmi - hurtige, langsomme eller uregelmessige hjerteslag - som følge av behandlingen, selv om testing på dyr hadde vist at det kunne forekomme.

Det er ukjent om Schumacher fikk hjerteproblemer som følge av ulykken i 2013 eller om dette er noe som har oppstått i nyere tid. Han skulle egentlig besøkt sykehuset i juli, men helsa hans hindret han fra å dra. Tyskeren har i stedet gjennomgått behandlingen i dag og er forventet å reise tilbake til hjemmet sitt i Sveits onsdag.

SYKEHUS: Her ligger Schumacher innlagt. Foto: NTB Scanpix
SYKEHUS: Her ligger Schumacher innlagt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det største mysteriet

Nyheten om Schumachers innleggelse har slått ned som et lyn i hjemlandet, Tyskland.

Legendens helse er nærmest et tabuemne blant folk, og landsmennene vet like lite som resten av verden om hans egentlige tilstand. Det finnes en regel blant hans nærmeste: Ingen snakker.

- Michael Schumacher er det største mysteriet i idrettshistorien. Vi aner ikke hvordan han har det. Alle venter på nyheter, sier journalist i Bild, Walter Straten, til Le Parisien.

- Han er den personen alle har flest spørsmål om, men som man også får færrest svar om, legger han til.

Selv om hemmeligholdet er enormt, har det lekt ut noen små drypp her og der gjennom de seks åra Schumacher har vært borte fra offentligheten.

Dette vet vi

Dette er informasjonenen som har kommet ut gjennom åra:

  • I april 2014 uttalte agenten til Ferrari-føreren at Schumacher hadde vist tegn til bevissthet. Da var det nesten gått et halvt år siden ulykken i desember 2013.
  • I juni 2014 ble det meldt at Schumacher hadde kommet ut av koma, og forlatt sykehuset i Grenoble. Da hadde han vært der i nesten 190 dager. Schumacher ble deretter overført videre til et annet sykehus i Sveits for videre behandling.
  • I september 2014 returnerte Schumacher til sitt eget hjem i Genève. 254 dager var gått siden ulykken, men legenden skal ha vært langt foran skjema.
  • I september 2016 fortalte Schumachers advokat, Felix Damm, at Schumacher ikke kunne gå. Advokaten insisterte videre på at 50-åringens helse var en privat sak, og at de ikke ville kommentere saken mer.
  • I desember 2018 ble det rapportert at Schumacher ikke lenger var sengeliggende.
  • I juli 2019 fortalte hans tidligere sjef i Ferrari, Jean Todt, at Schumacher viste god framgang og at de hadde sett Formel 1-løp sammen på TV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer