Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Behold klærne på og vær nøye med smøringa

Nakenhet er oppbrukt, mener pr-guru.

(Dagbladet.no): Det har nesten blitt en månedlig tradisjon at en idrettskjendis kaster klærne.

Australske fotballspillere, norske håndballjenter og skijenter har de siste årene stilt opp mer eller mindre nakne i diverse sammenhenger, og gutta er ikke mye dårligere. Som regel er motivet å skape blest om seg selv eller idretten sin.

En barriere ble likevel brutt da skitalentet Ingvild Engesland (22) stilte opp i det nye nummeret av Lek. Men om Engesland hadde håpet på en effekt a la Kari Traa, kan det hende hun blir skuffet, tror eksperter.

Ingen effekt

Bækkelagets håndballspiller Vibeke Meen Frønes stilte avkledd da Bækkelaget laget sin 2004-kalender i fjor. Det førte ikke til noen målbare resultater.

- Det er ikke noen flere i hallen nå enn det var før vi stilte opp nakne i Bækkelaget-kalenderen, selv om den fikk enorm mediedekning, sier spilleren til Telemarksavisa.

Det er derfor uaktuelt for Meen Frønes å gjøre det samme igjen.

- Tanken var litt sånn at hvorfor må alt være så A4? Bildene var smakfulle, og jeg står for dem. Men dette er noe jeg har gjort en gang, og ikke gjør igjen, sier hun til avisa.

Lista legges høyere

Reklamefolket tror også at nakenhet begynner å bli noe oppbrukt.

- Nakenhet og sex vil selvsagt alltid være interessant. Samtidig er det alltid slik at en idé er best første gang den gjennomføres. Enten må det være en stund siden det ble gjort sist, eller så må det være en ener som kler av seg for at det skal bli virkelig interessant, sier Kjetil Try i Try Reklamebyrå til Dagbladet.no.

Og når flere og flere velger å kle av seg, legges også lista for hva som skaper oppmerksomhet høyere. For kongelige holder det å vise puppene. For idrettskjendiser har det, i hvert fall fram til nå, vært nok å stille naken.

- Jeg tror ikke det er sunt hvis det blir slik at man må gå lenger og lenger. Selv om enkelte sikkert gleder seg til kalenderne om 20 år, ler Try.

Viktige unntak

Samtidig finnes det også mange idrettsutøvere som utvilsomt har dratt nytte av publisiteten utfordrende positurer har gitt dem. Kari Traa, for eksempel, tok steget opp til A-kjendisstatus etter de berømte bildene i Ultrasport.

Og Anna Kournikova er jo ikke akkurat mest kjent for sine ferdigheter med racketen.

- Bildene av Traa var noe mer enn bare nakenhet. Hun hadde på seg gjennomsiktig strømpebukse, og poserte med «madonnagrepet» i skrittet.

- Når det gjelder Kournikova, var hun tross alt en av de 100 beste kvinnene i en av verdens største idretter, og i tennissporten er det lett å spille på sex om man ønsker det. Det er ikke som med ski, der utøverne går med snørr i nesa og lua i panna.

- Rådet til ambisiøse, unge skijenter er altså?

- Behold klærne på. Og vær nøye med smøringa, flirer Try.

GRENSER FLYTTES: Det spørs om noen hadde reagert hvis dette fotografiet av Mia Hundvin hadde blitt publisert i dag. Sommeren 2003 var det imidlertid et stort samtaleemne.
SKAPTE DEBATT: De berømte bildene av Kari Traa var langt mer utfordrende enn dette. Deler av bildeserien ligger fortsatt ute på <a href=http://www.ultrasport.no/>Ultrasports</a> hjemmesider.
NY DEBATT: Ingvild Engeslands bildeserie for Lek har skapt mye støy.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media