- Behøvde ikke si at det var barneskirenn

- For det så vel alle?

||| LIBEREC (Dagbladet.no): At Petter Northug er stor i kjeften er godt kjent, men da han gikk over mål i dag var det bare et lettelsens JA som kom ut av munnen.

I målområdet ymtet flere i det norske landslagsmiljøet frampå om at Petter nå er blitt voksen.

Men er han blitt så voksen at det er slutt på kommentarene etter seire?

- Nei, men jeg behøvde ikke si at det var barneskirenn i dag. De fleste så vel at det var det, ler Petter Northug.

For den humoristiske kommentaren er så langt unna sannheten han kan komme. Anders Södergren gikk knallhardt i front, og da det avgjørende rykket gikk var det bare Petter, Legkov og Di Centa som hadde bein nok til å være med.

Petter visste at Södergren kom til å prøve seg da han avanserte i feltet, og dermed var det bare å posisjonere seg slik at han kunne være med når det skjedde.

- Det var et råkjør fra Anders på sisterunden, men jeg hadde bestemt meg for å henge på til jeg sprakk. Jeg ville helle sprekke og bli nummer ti enn ikke å være med. Jeg ville ikke ha noen sølvmedalje i dag, sier Northug til Dagbladet.no.

Følte seg råtten
I går så han fallet sitt fra samme distanse i Sapporo om igjen og ble forbanna. Selv mener han at gullet i skiathlomet fra forrige VM egentlig var hans, og at dagen i dag skulle brukes til å få det hjem.

- Det var i dag det skulle skje, det var i dag jeg skulle ta tilbake gullmedaljen jeg skulle hatt i Sapporo, og jeg skulle så langt ned i kjelleren jeg kom for å klare det, sier Petter.

Gullet i dag var Petters første individuelle gullmedalje fra et mesterskap, og dermed har han også brutt den barrieren det er å bli verdensmester.

Fallet i Sapporo har gitt ham mareritt i to år, og det var aldri noe tema å ikke vinne i dag. Selv om det så stygt ut i morges.

- Jeg følte meg råtten før start i dag, så råtten at jeg lot Odd-Bjørn velge klassiskskiene mine. Jeg orket ikke teste og sto bare og hang på stavene. Men at jeg føler meg råtten før start er ofte et godt tegn.

Kunne vunnet med fall
I dag var det i hvert fall godt nok til gull, selv om han nesten snublet på oppløpet denne gangen også.

- Det var litt snø der, så det var litt ekkelt å gå. Men jeg tror jeg kunne vunnet selv om jeg hadde snublet, jeg hadde liksom lagt inn en forsikring med det rykket på toppen der, sier Petter til Dagbladet.no.

Det rykket parkerte han Anders Södergren med på stafetten i Sapporo, og det rykket kunne kanskje også gitt ham flere medaljer når sprinten går på tirsdag.

Der er Northug derimot ikke på startstreken.

- Bittert?

- Ja, men det er ikke jeg som tar ut laget. Jeg stiller bare med form, jeg, så får andre velge hvem som skal gå.