Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Behøver aldri mer å spørre «kæm e kongen?»

Skikongen Northug er nominert til Folkets Idrettspris.

HELT KONGE: Petter Northug, her etter stafettseieren i VM i Val di Fiemme, viste nok en gang at han er ustoppelig når han får ferten av gull. Northug er nominert til Folkets Idrettspris for sine to VM-gull og den totale seieren i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
HELT KONGE: Petter Northug, her etter stafettseieren i VM i Val di Fiemme, viste nok en gang at han er ustoppelig når han får ferten av gull. Northug er nominert til Folkets Idrettspris for sine to VM-gull og den totale seieren i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Etter at Petter Northug smadret alle i den individuelle VM-starten på 15 km i Val di Fiemme behøver han aldri mer å spørre kæm som e kongen.

Petter Northug er opphavsmannen til et snes faste uttrykk i forbindelse med konkurranser, og et av de aller mest kjente er utbruddet han leverte etter å ha avgjort stafetten i Gällivare i november 2008.

«Kæm e kongen», sa Petter da, og siden har en god del mennesker forsøkt å devaluere Northugs verdi som skiløper. Men da Northug smadret alle fra start til mål på den individuelle femtenkilometeren i vinterens ski-VM i Val di Fiemme satte han samtidig to streker under svaret på spørsmålet fra 2008.

Gråt for gullet
Det er Petter Northug som er kongen av langrenn. Punktum. Og nettopp VM-gull med individuell start viste seg å bety ekstremt mye for skikongen selv.

- Dette er en av de største dagene i mitt liv. Å vinne en 15 kilometer individuell start, med det ryktet jeg har, det smakte godt. Jeg er utrolig lettet nå, og utrolig glad, sa Northug etter løpet.

Da han senere på kvelden fikk medaljen rundt halsen på Medal Plaza i sentrum av den italienske alpebyen Cavalese klarte han ikke holde tårene tilbake.

Gullgrossist
To dager senere var han derimot klar igjen. Som ankermann på det norske stafettlaget sikret han seg og laget mesterskapets andre gull, på vanlig Northug-vis.

For fjerde VM på rad spurtslo Northug konkurrentene, i Val di Fiemme var det svenske Calle Halfvarsson som måtte gi tapt. Northug skled over mål med et skuldertrekk, armene rett fram, og med munnen lukket.

Før jubelen sammen med lagkameratene brøt løs i målområdet.

Vis mer

- For oss på laget er det mesterskapsstafettene som betyr mest, så når vi lykkes må vi juble, sa Petter, uten da å vite at han skulle få mer å juble for før sesongen var ferdig gått.

Kraftanstrengelsen
De fleste, kanskje også Petter selv, hadde gitt opp håpet om norsk sammenlagtseier i verdenscupen i fjor. Men da Northug vant 15 kilometeren i Lahti like etter VM våknet nok en gang råskinnet Petter.

Fem seire på de sju siste verdenscuprennene vant Northug den totale verdenscupen for andre gang i karrieren. Nok en gang viste Petter Northug at absolutt ingen på to ski matcher hans ekstreme vinnervilje.

Eller resultater.