-Beinet til værs for Mack Attack S.E.

Fjorårsvinner Øyvind Ruttenborg, eneste dobbeltvinner Tore Bjørn Diskerud og kometen Kristian Malmin kjemper om reisestipend og Gullklokke i Stallmannsligaens finaleløp på Bjerke onsdag.

(Dagbladet.no): Stallmannsligaens to finaleløp, som går i V65-spillet er årets høydepunkt for mange av de stallansatte. Som stallansatt blir det lange dager med trening av hest hele dagen, og ofte med løpskjøring om kvelden. Man blir ikke akkurat rik på penger av stallansattyrket. Det blir en livsstil, noe man har i blodet som er vanskelig å bli kvitt. Bak enhver vinner står en dyktig stallansatt, og det er ikke få timer med hardt arbeide som ligger bak resultatene. De er litt som sirkushester, de stallansatte. De dras mot sagmuggen og manesjen som bier rundt ei honningkrukke.

Øyvind Ruttenborg (23) skal gjøre et forsøk på å forsvare seieren fra i fjor. Til daglig er han ansatt hos sin far, Bjørn Ruttenborg, som har stall på Biri Travbane. Der trener han tretten hester sammen med sin samboer Elin. Øyvind er ferdig med første avdeling av trenerskolen og planlegger å fullføre avdeling 2 om kort tid. Men han vil fortsette å jobbe for faren ennå en stund til.

Onsdag kusker han Arn Jaros, Dagbladets førstevalg, i V65-3.

- Tror du på seier med Arn Jaros, Øyvind?

- Jeg har bare sett ham i løp. Det virker som en sterk hest med bra kapasitet. Spor tolv trekker ned, for jeg tror han er best om han er med der fremme direkte. Men med overpace kan han runde mange til slutt. Det er en bra hest, og jeg tror på en plass i toppen med klaff, sier Øyvind Ruttenborg til Dagbladet.no.

- Helena C. (V65-6) har jeg fått positive rapporter på. Hun er på gang etter en liten pause, og pleier å være forbedret når hun har hatt pause. Med full klaff tror jeg hun er aktuell for en trippelplass, men jeg tror det blir for hardt å vinne, sier fjorårsvinneren.

Kristian Malmin (25) har opplevd en fantastisk sesong i år. Den unge rogalendingen har kjørt mange gode hester og hatt stor suksess med sin egen S.J.s Gold. Kristian Malmin har utviklet seg voldsomt som kusk i år.

Kristian stiller i en litt uvanlig posisjon i forhold til de fleste stallmannskuskene. Han kjører klart flest løp flere dager i uken og nyter av stor tillit fra hesteiere og trenere. I høst var han også i Italia for å kjøre sin egen hest S.J. s Gold i storløp. Til daglig er Kristian Trond Bullern Anderssens høyre hånd på Vestre Bergsund Gård i Ådal. Kristian Malmin er på terskelen til å spise kirsebær med de store og spås en lysende framtid som kusk.

SÅ GLAD. Kusk Ove Bakkemo Reime ble så glad etter en seier med favoritten Mack Attack S.E. på Jarlsberg 5. oktober. I Stallmannsligaens finale sitter superkusk Kristian Malmin i sulkyen. Foto: HESTEGUIDEN.COM
SÅ GLAD. Kusk Ove Bakkemo Reime ble så glad etter en seier med favoritten Mack Attack S.E. på Jarlsberg 5. oktober. I Stallmannsligaens finale sitter superkusk Kristian Malmin i sulkyen. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Jeg har fått kjøre mange fine hester og vunnet mange løp i år. Jeg takker Trond for den tilliten han har gitt meg. Uten hans hjelp hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, det er ikke noe å legge skjul på, sier Kristian Malmin til Dagbladet.no.

- Jeg har fått mye rutine. Man må ta vare på sjansen man får og være ydmyk. Det er bare å jobbe hardt uansett. Jeg får mange sjanser innenfor V65 og V75-løpene. Jeg får tillit av Trond hele tiden, sier Kristian Malmin som sikter inn de riktig store løpene for sin S.J.s Gold neste år.

- S.J. er en sterk norsk kandidat til de store løpene neste år. Han har utviklet seg enormt i år, og det blir en spennende sesong.

- Hvordan ser din arbeidsdag ut, Kristian?

- Jeg starter klokken sju med å fore og trene hester. Hele formiddagen går. Et par ganger i uken reiser vi til Bjerke for å kjøre hurtig med hestene. På ettermiddagen reiser jeg til banen hvis jeg skal kjøre løp og er ikke hjemme før omtrent elleve om kvelden. Da er det bare å komme seg i seng.

- Hva tror du om dine sjanser til å vinne Gullklokka onsdag?

- Mack Attack S.E. (V65-6) er en jevn og god hest. Når han tramper rett fra start, vet jeg han kan løse strålende. Jeg kjører for tet. Vi kan vinne, men får vi ikke tet blir det mer sjanseartet, sier Kristian.

- Væskinge Ivan (V65-3) kjenner jeg ikke så godt til og han er litt vond å vurdere. Det virker som en hest som er mer sterk enn speedig, men han er galopplysten. Realistisk sett er det vel en best mulig premie som gjelder. Men vi får prøve litt, sier unge Malmin som kan vinne Gullklokka for første gang onsdag.

Tore Bjørn Diskerud (42) har vunnet Gullklokka to ganger på rad, i 2002 og 2003 og er en rutinert stallmannskusk. I fjor var han bare knepent slått av Øyvind Ruttenborg. Tobben, som han kalles blant venner er født og vokst opp i stallen med Gunnar (Bassen) Diskerud som far og kjenner ingen annen livsstil. Det meste dreier seg om hest hele døgnet. Gunfighter ble et varemerke for Tore Bjørn Diskerud. Sammen herjet de på travbanene og krysset mållinjen først hele 30 ganger. Gunfighter var en startkatapult av de sjeldne, og mange husker nok revolver-gesten til Tobben ved en seier på Bjerke.

Tore Bjørn var oppasser for hele Norges yndling Steinlager og fikk oppleve de fleste stallfolks store drøm.

- Det var en utrolig tid, og det er uvirkelig ennå, når jeg tenker på det. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk oppleve det. Det skjer nok ikke igjen, sier Tore Bjørn Diskerud som til daglig er å finne i stallen hos Per Oleg Midtfjeld på Momarken.

- Kan du vinne Gullklokka for tredje gang onsdag?

- Jeg skal i alle fall gjøre et forsøk. Juni Gull (V65-3) gjorde et fint løp sist. Jeg kjenner ikke til hoppa og vet ikke hvor rask hun er fra start, men fra spor seks litt langt ute kan det bli hva som helst. Det blir nok et løp i køen, og jeg håper vi kan plukke noen til slutt.

- Foreign Joy (V65-6) kan fort få et fint løp innvendig. Jeg vet ikke hvor rask han er fra start, og om han kan forsvare sporet. Jeg håper vi skal kjempe helt i toppen, avslutter Tobben.

Starten avgjør alt

Sjefsbrunen tok en suveren seier sist. Sammen med sin eier, trener og kusk Bjarne Syversen skal den formsterke Sjefen-sønnen forsøke å ta sin tiende seier for året i V65-4. Fra førstespor bak bilen er imidlertid kusken en smule skeptisk på forhånd.

- Jeg har aldri satset for fullt fra start med ham tidligere. Denne gangen må jeg gjøre det. Det er en viss galoppfare i den fasen, men vi må jo prøve å forsvare sporet. Klarer vi bare dette kritiske punktet, tror jeg på seier igjen, sier Bjarne Syversen som anser startøyeblikket og Ellestad Rubin som verst i mot i V65-4.

MER HOPP OG SPRETT. Øyvind Ruttenborg var hoppende glad etter seieren på stallfolkets høytidsdag i fjor.
RUTINERT KAR. Tore Bjørn DIskerud er eneste med to gullur fra før i onsdagens finale.
SJEF I TRØBBEL. Sjefsbrunen er helt konge i løpsbanen for tiden. Men innersporet er en real rottefelle i V65-4.
TALENT I NY KUSKEDRAKT. Kristian Malmin er et realt kusketalent. Her er hans ny kjøredrakt, som han håper å vinne finalen for stallannsatte på Bjerke onsdag.