Freddie Ljungberg

Beklager etter 16 år: - Skjemmes

Under fotball-VM i 2006 ble Anders Svensson offer for massiv kritikk fra medier og fans. Nå - 16 år seinere - tar legenden Freddie Ljungberg ham i forsvar.

BEKLAGER: Freddie Ljungberg beklager til lagkamerat Anders Svensson. Foto: Cracchiolo / Shutterstock / NTB
BEKLAGER: Freddie Ljungberg beklager til lagkamerat Anders Svensson. Foto: Cracchiolo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Fotball-VM i 2006 endte på skuffende vis for et stjernespekket svensk lag bestående av profiler som Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson og Freddie Ljungberg. I åttendedelsfinalen ble det 2-0-tap for vertsnasjon Tyskland.

Mesterskapet er noe Anders Svensson helst vil glemme.

Midtbanespilleren startet den første kampen mot Trinidad og Tobago, en kamp som endte med en skuffende poengdeling. Etter kampen startet en kampanje for å erstatte Svensson med kollega Kim Källström.

En leserundersøkelse Aftonbladet gjorde på den tiden viste at 95 % av svenske supportere ønsket Källström over Svensson. Etter hvert dukket buende tilskuere opp på treninger med plakater med liknende budskap.

- Klart de kan mene at noen andre skal få spille, men det ble overdrevent. Det gjorde fryktelig vondt, har Svensson tidligere sagt.

Nå - 16 år seinere - tar nevnte Ljungberg lagkameraten i forsvar.

BUET: Anders Svensson møtte sterk kritikk under fotball-VM i 2006. Foto: Phil Rees / Shutterstock / NTB
BUET: Anders Svensson møtte sterk kritikk under fotball-VM i 2006. Foto: Phil Rees / Shutterstock / NTB Vis mer

- Skjemmes

Før Nations League-oppgjøret mot Serbia, der Sverige for øvrig tapte 0-1, viste den svenske kanalen TV 6 et innslag om mesterskapet i 2006. I det snakket tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck om situasjonen rundt Svensson.

Etter innslaget tok Ljungberg til orde og forsvarte lagkameraten.

- Blodet koker i kroppen, og jeg blir forbanna når dette tas opp igjen. Fansen begynte å bue ut Anders på treningene. Han hadde ikke gjort noe galt. Han var ikke dårlig. Det var media som kom på en greie for å skape splid, sa Ljungberg ifølge Aftonbladet.

GÅR FORBI: Erling Braut Haaland nekter å snakke med pressen etter Slovenia-kampen. Vis mer

Seinere henvendte han seg direkte til Svensson.

- Anders, om du ser dette så ber jeg om unnskyldning på mine og de andre spillernes vegne. Jeg føler meg fortsatt dårlig for dette i dag, sa han og fortsatte:

- Vi skulle ha boikottet all media. Vi skulle ikke ha prata i det hele tatt, om det hadde fått deg til å føle deg litt bedre. Jeg skjemmes fortsatt over dette, og det irriterer meg enormt, avsluttet den tidligere Arsenal-vingen.

NØKKELSPILLER: Freddie Ljungberg var i mange år en nøkkelspiller for Sverige. Her fra en VM-kvalifiseringskamp mot Bulgaria i 2005. Foto: Claudio Bresciani / NTB
NØKKELSPILLER: Freddie Ljungberg var i mange år en nøkkelspiller for Sverige. Her fra en VM-kvalifiseringskamp mot Bulgaria i 2005. Foto: Claudio Bresciani / NTB Vis mer

- Mørkeste jeg har vært med på

Svensson er spilleren med flest kamper for det svenske landslaget i historien. Midtbanespilleren har tredd på seg den blågule trøya ved 148 anledninger mellom 1999 og 2013.

Selv så han innslaget og Ljungbergs beklagelse.

- Det varmer meg at de føler med meg. Jeg ble varm i hjertet og sjelen av å høre Freddie si det, sier han til Aftonbladet.

Til avisa forteller han om den ekstra belastningen situasjonen medbrakte.

- Det er mange år siden, og jeg har i store deler fortrengt det. Men det er det mørkeste jeg har vært med på, sier han.

Sverige tapte søndag 0-1 for Serbia. Samtidig spilte Norge uavgjort hjemme mot Slovenia. Søndag braker nabolandene sammen igjen på Ullevaal. Norge vant sist oppgjør 2-1 etter en dobbel av Erling Braut Haaland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer