Sogndal-spiller fikk hjertestans:

Beklager filming: - Skulle ikke ha skjedd

Da Sogndal-spilleren Emil Pálsson (28) segnet om i det 12. spilleminutt, panorerte kameraet vekk fra situasjonen. Så panorerte kameraet tilbake og zoomet inn på dramaet. Nå beklager Discovery.

FIKK HJERTESTANS: Sogndal-spilleren Emil Pálsson fikk livreddende førstehjelp etter å ha kollapset på banen mandag. Kampen er utsatt på ubestemt tid. Foto: Ola Skram / Porten.no / NTB
FIKK HJERTESTANS: Sogndal-spilleren Emil Pálsson fikk livreddende førstehjelp etter å ha kollapset på banen mandag. Kampen er utsatt på ubestemt tid. Foto: Ola Skram / Porten.no / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den islandske Sogndal-spilleren Emil Pálsson (28) fikk hjertestans og kollapset på banen i det 12. spilleminutt i førstedivisjonskampen mot Stjørdals-Blink mandag kveld.

Pálsson ble gjenopplivet utpå gressmatta, og var ved bevissthet da han ble ført i en luftambulanse til Haukeland sykehus, hvor han nå blir utredet og får behandling.

Spillerens bror, Stefán Palsson, har lagt ut en hilsen på Twitter til sin bror på islandsk på Twitter. Der skriver «Jeg elsker deg, ses i morgen».

Kampen ble direktesendt av Discovery på sine nettsider, og produksjonen får både ris og ros for måten de håndterte situasjonen på.

FORSTO ALVORET: Ola Weel Skram var på jobb for Porten.no da han ble vitne til at Sogndal-spiller Emil Pálsson kollapset under kampen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink mandag 1. november. Video: Privat Vis mer

- Leit

Ros fordi Discovery ikke lenge etter at Pálsson segnet om panorerte kameraet vekk fra situasjonen og zoomet ut. Ris fordi de om lag ti minutter seinere panorerte kameraet tilbake og zoomet inn på situasjonen mens Pálsson fikk behandling.

- Jeg tenker at det er leit at Discovery ikke har rutinene på plass når noe sånt som dette skjer, sier Lasse A. Vangstein, programleder i podkasten Toppfotball, en podkast om norsk fotball.

Han så Discoverys sending om Obos-runden da meldingen om Pálssons kollaps kom, og trykket seg derfor inn for å følge den aktuelle kampen.

- Jeg ble veldig glad da de zoomet ut og panorerte vekk, sier Vangstein.

Derfor gikk han også ut på Twitter og ga Discovery honnør.

«Eksemplarisk!», skrev Vangstein, og trykket seg ut av den aktuelle Sognal-kampen, og begynte igjen å følge med på sendingen om Obos-runden.

KAMPEN STOPPET: Christian Eriksen falt plutselig om etter 42 minutter spilt i kampen mellom Danmark og Finland. Video: NRK Vis mer

Legger seg flate

Det Vangstein ikke fikk med seg, var at Discovery etter en stund panorerte tilbake til situasjonen og zoomet inn igjen. Bildene fra sendingen viste da hvordan ambulansepersonell arbeidet med Pálsson.

I ettertid er det blitt klart at sto om liv og død, og at førstehjelpen var livreddende.

Rettighetshaveren Discovery legger seg flate overfor Dagbladet, og kaller det hele en glipp.

- Det er bare å beklage at vi gikk tilbake på situasjonen. Dette er en enkameraproduksjon, og her har det skjedd en kommunikasjonsglipp. Fotografen trodde at vi hadde gått ut av sending, og zoomet derfor inn for å dokumentere situasjonen slik en nyhetsfotograf ville ha gjort. Dette skulle selvfølgelig ikke ha skjedd når vi fortsatt lå ute med kampen, og det er bare å beklage overfor de involverte og publikum, sier Martin Hinsch, kommunikasjonsrådgiver i Discovery, i en uttalelse til Dagbladet.

RØRENDE: De danske og finske supporterne gikk sammen og hyllet Christian Eriksen som kollapset midtveis i EM-oppgjøret. Video: Pekka Mäntylä / Twitter Vis mer

NRK fikk slakt

Da Vangstein begynte å følge dramaet i Sogndal, gikk tankene til fotball-EM i sommer da Danmarks stjernespiller Christian Eriksen segnet om i Parken i København.

Også Eriksen fikk hjertestans og ble gjenopplivet på banen.

Da fikk NRK flust med kritikk for å ha vist bilder av en bevisstløs Eriksen i flere minutter.

Vangstein mener Discoverys svar viser at de har lært etter fotball-EM.

- Menneskelig svikt kan skje, i det som helt sikkert var en stressende situasjon. Det virker jo som om de egentlig ikke skulle vise disse bildene, men at det var en glipp. I så fall har ryggmargsrefleksen vært riktig. Vi får håpe vi ikke opplever dette igjen, men hvis det skulle skje, får vi håpe TV-selskapene treffer planken bedre, sier Vangstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer