- Beklager, lillebroren din er død

To år har gått siden Linda Kristin Sundseth mistet lillebroren Kim Sundseth. Han var en ihuga Lillestrøm-supporter, og denne uka opplevde søsteren en følelsesmessig berg-og-dal-bane da klubben delte et bilde av lillebroren fra tribunen.

HADDE ET NÆRT FORHOLD: Kim og Linda Kristin Sundseth. Foto: Privat
HADDE ET NÆRT FORHOLD: Kim og Linda Kristin Sundseth. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble rørt, lei meg og glad - alt på en gang. Hele følelsesregisteret ble satt i gang, forteller Linda Kristin Sundseth til Dagbladet.

Hun forteller videre om den tragiske hendelsen som fant sted natt til mandag 20. april i 2020.

Mobiltelefonen hennes ringte midt på natta. Normalt er den på lydløs, men ikke denne natta. Det er faren som ringer.

- «Pappa? Hvorfor skal pappa ringe meg nå?». Noe inni meg forsto at noe hadde skjedd. «Hallo …» sa jeg med trøtt stemme, redd for hva som ville komme.

- «Kim er død», hørte jeg. Ordene raste gjennom hodet mitt. «HVA?! HVA ER DET DU SIER?». «Kim er død. Presten har akkurat vært her. Kim er død. Jeg beklager, men lillebroren din er død».

TRAGISK: Kim Sundseth gikk bort for drøyt to år siden. Foto: Privat
TRAGISK: Kim Sundseth gikk bort for drøyt to år siden. Foto: Privat Vis mer

Fikk ikke komme til legen

Kim ble bare 29 år og døde mens han sov. Linda er 14 år eldre enn ham, og deres mor døde da han var seks og hun 19. Linda har derfor vært en slags mor for ham hele livet.

- Det var akkurat da pandemien startet at han ble syk, men legen ville ikke ta ham imot, for de trodde han hadde covid, forklarer Linda.

Testrutinene og hurtigtester var ikke på den tiden ordentlig etablert. Dermed måtte Kim bli værende hjemme.

Hun sier at lillebroren hadde kjempevondt i ryggen, men at han hadde hatt det i mange år, så fastlegen skrev bare ut smertestillende.

Obduksjonsrapporten viste at Kim hadde ubehandlet, kraftig dobbeltsidig lungebetennelse.

Han hadde tatt smertestillende han hadde fått fra legen, og han hadde tatt noen øl. Han hadde så lite lungekapasitet at han fikk respirasjonssvikt, og døde mens han sov.

- Ga blanke

- Hva følte du oppe i alt dette her?

- Det var kjempetrist. Helt forferdelig.

- Vi møttes hjemme hos pappa på Løvenstad dagen etter. Jeg måtte ringe Kim sine nærmeste venner. Jeg måtte ringe arbeidsgiveren hans og fortelle det til mine venner. Hvordan forteller man sånt?, spør Linda.

Utover dagen kom Kim sine nærmeste venner også. Pandemien var godt inn i sin andre måned, og det var ikke lov å gå på besøk.

- Men jeg kan si det sånn at det ga vi blanke i akkurat der og da, røper Linda.

Hun fortsetter:

- Alle gråt og det var mildt sagt dyster stemning. Kunne det virkelig være sant? Var Kim død? Det var noe i meg de første dagene som vekket et indre driv. Lillebroren min var gått ut av tiden, men jeg var fortsatt her på jorda. Så sårbart livet er, kan jeg ikke kaste bort mitt liv ved å gå under av sorg. Kim hadde villet at jeg levde og ikke gikk under.

BØD PÅ SEG SELV: Kim Sundseth var en positiv og glad gutt. Foto: Privat
BØD PÅ SEG SELV: Kim Sundseth var en positiv og glad gutt. Foto: Privat Vis mer

Bildet

Denne uka fikk hun plutselig en melding i innboksen fra en av Kim sine venner fra Kanari-Fansen. Det var et printscreen av noe Lillestrøm SK hadde lagt ut på sine sosiale medier kort tid i forveien.

Et bilde av Kanari-Fansen som står på tribunen under en LSK-kamp for flere år siden med teksten «250 billetter igjen til Vålerenga - Lillestrøm SK søndag 4. september».

- Det var et flott bilde, masse stemning. Og helt til venstre sto Kim, som om han var levende igjen, akkurat slik jeg husker ham. Jeg ble veldig emosjonell, jeg ble glad, jeg ble trist og jeg ble stolt. Der sto han. Hardbarket Kanarifan inn til marg og bein, sier Linda.

Kim sto ved siden av sin bestekamerat, og flere andre kamerater rundt seg.

På Twitter-posten under er Kim, med solbriller på hodet, avbildet helt nederst til venstre, med høyrearmen i været.

- En skikkelig gladgutt

Hun synes det var vakkert at han alltid var på kamp. Alltid Fugla. Flere har latt seg overraske over hvordan hun har taklet sorgen, og at noen kanskje ikke ville tålt det, men Linda sier hun har valgt sin måte å sørge på, med latter, humor og mange gode historier.

- Når du tenker på ham nå - hva tenker du på da? Hvordan vil du beskrive ham?

- For meg var han en skikkelig gladgutt. Han hadde masse god humor, og var en ordentlig fin og morsom gutt. Selv om Kim også alltid hadde et savn i hjertet etter mamma som døde da han var liten, var Kim Einar en skikkelig humørspreder, svarer hun.

Linda forteller hun har masse videoer og bilder av Kim på Snapchat der han ler og tuller. Hun har valgt å tenke på ham med positivt fortegn.

- Jeg vil heller leve på de gode minnene, for mitt liv går jo videre, og barna mine sitt liv går videre. Det vil ikke hjelpe noen om jeg dyrker den sorgen. Så jeg vil heller ære og minne ham for den morsomme og kule fyren han var, sier hun, og erkjenner samtidig at alle har forskjellige reaksjoner på sorg.

- Men for meg er det viktig å fokusere på at «ja, han er borte», men jeg har fantastisk gode minner som jeg lever på og tar fram, og hver dag tenker at jeg skal leve et godt liv fordi han ikke har muligheten til å leve lenger.

UTE PÅ TUR: Linda og Kim Sundseth. Foto: Privat
UTE PÅ TUR: Linda og Kim Sundseth. Foto: Privat Vis mer

Hjertet banket for Lillestrøm

Kim var hardbarket Lillestrøm-supporter og var på alle kamper, både på Åråsen og bortebane. Linda har fått meldinger fra flere i Kanari-Fansen om at de savner Kim og synes det er uvirkelig at han er borte. Det har hun satt stor pris på.

- Hva betød Lillestrøm for ham?

- Alt. Han har vært med på det meste, og vært LSK-supporter siden han var liten.

Hun sier at når hun forteller at hun har mistet lillebroren sin, kan enkelte bli helt satt ut, og at de ikke vet hva de skal si.

- Da må jeg ofte komme med noen trøstende ord og si at det går bra, også benytter jeg sjansen til å fortelle noe fint om ham. For når jeg forteller noe fint om ham, så lever han videre. Jeg har hørt at vi dør to ganger. En gang når hjertet vårt slutter å slå, og så dør vi for andre gang - siste gang noen sier navnet vårt.

Rørt klubb

Historien om Linda Kristin og broren Kim har også rørt Lillestrøm denne uka.

- Jeg syns det er veldig sterkt å høre om historien. Man får hele historien veldig tett på igjen når man ser bildet som broren hennes var med på. Det er spesielt og rart å tenke på for henne, og på mange måter også for oss som har mistet en stor LSK-supporter, sier LSKs mediemann Morten Stokstad til Dagbladet.

RØRT: LSKs medie- og kommunikasjonsansvarlig Morten Stokstad (til høyre), her sammen med Torgeir Bjarmann ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB
RØRT: LSKs medie- og kommunikasjonsansvarlig Morten Stokstad (til høyre), her sammen med Torgeir Bjarmann ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Stokstad forteller at klubben har fått med seg historien gjennom sosiale medier denne uka, og at de har planlagt å ta kontakt med søsteren. De ønsker blant annet å invitere henne sammen med familie og venner til en hjemmekamp på Åråsen i løpet av høsten.

Stokstad hyller supporterkulturen i fotball og hva den betyr for så mange:

- Det er det som er det fine med fotball, den familiefølelsen man får. Vi liker å kalle supporteren våre «fugla-familien», og det er en stor familie. Det er mange som har bygget mye av livet gjennom det nettverket de møter gjennom supporterlivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer