- Beklager, Norge

Skøytegutta tapetserte ikke pallen likevel.

TORINO (Dagbladet.no): Sportssjef Finn Aamodt gikk himmelhøyt ut før lekene i Torino startet, og lovet at de norske gutta skulle tapetsere pallen i de norske fargene. Etter at siste distanse var ferdig, sto pallen igjen i skøytehallen Oval Lingotto uten å ha sett snurten av de norske fargene.

Med mindre den trodde det amerikanske flagget var norsk.

På kveldens 10 000-meter ble Øystein Grødum beste nordmann på en fjerdeplass, mens Lasse Sætre fulgte opp med femte. Ervik stivnet seg til en 11. plass.

Beklager

- Jeg vil ikke bruke ordet fiasko om OL for vårt vedkommende, men vi har ikke innfridd. Det beklager vi overfor det norske folk og alle skøyteinteresserte der hjemme, sier Finn Aamodt etter et mesterskap de aller fleste andre ville kalt en fiasko.

- Vi var ikke gode nok da det gjaldt.

Ingen i skøyteleiren vil eller kan si hva det er de har mislykkes med i oppkjøringen til mesterskapet. Det eneste de konstaterer er at formen ikke er som den bør være, og at andre løpere og nasjoner har truffet bedre enn dem med formen.

- Jeg skal evaluerer hva vi har gjort og ikke gjort etter sesongen. Jeg kan ikke si det til deg fem minutter etter at OL er over, sier Peter Mueller til Dagbladet.no.

- DRITSKUFFENDE: - Jeg går ikke for å bli nummer 10 eller 11, sier Eskil Ervik. Foto: AP/Scanpix
- DRITSKUFFENDE: - Jeg går ikke for å bli nummer 10 eller 11, sier Eskil Ervik. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Skuffet

Før OL trodde Mueller at Norge hadde vinner- eller medaljesjanser på fire eller fem distanser. Det nærmeste vi kom var fjerdeplass på lagtempoet, og Grødums fjerdeplass i dag. Opp til Carl Verheijen på bronseplass var det nesten fire sekunder, mens Grødum var 11 sekunder bak Bob de Jongs overraskende gull.

- Det er det OL handler om, å leverer det helt spesielle løpet. Det gjorde de Jong i dag, og hadde han ikke gjort det hadde vi vært på pallen. de Jong har ikke levert noe som helst før i sesongen, og ingen hadde ventet noe av ham her heller, konstaterer Mueller.

Gikk for gull

En som forsøkte det han hadde når det gjaldt å levere et spesielt løp, var Lasse Sætre. Han hadde bedre passeringstider enn de Jong fram til nesten 4000 meter, men så var det slutt på kreftene.

- Jeg gikk for gull i dag, og greide ikke ta det, forteller en skuffet Sætre etter løpet.

- Det var siste mulighet for meg til å ta et OL-gull, og da må en forsøke.

Sætre sprakk fordi han så gjerne ville ha bestetid i mål. Med de to milslukerne Chad Hedrick og Carl Verheijen i paret etter seg, trodde han at han måtte slå de Jong for i hvert fall å være sikret medalje.

- Hadde jeg gått i siste par og sett at de andre sleit med Bob, kunne jeg nok gått litt sikrere. Det er så nære pallplass, sier Sætre.

- Men det rakner litt dobbelt når jeg skjønner at jeg ikke klarer å ta de Jong. Hodet forsvinner litt sammen med kroppen. Jeg gikk på en real smell, sier Sætre.

- Dritskuffende

Sætres ærlige forsøk til tross, OL har vært en sammenhengende smell for et offensivt skøytelandslag som lovet medaljer før mesterskapet. Eskil Ervik var tom fra start på kveldens 10 000, og oppsummerer OL slik:

- Det var dritskuffende for min del i hvert fall, så får de andre nesten svare for seg selv. Men jeg går ikke for å bli nummer 10 eller 11. Det er ikke spesielt gøy når du har vært blant de beste i hele år.

Men må opplegget endres?

- Vi hadde tro på det vi gjorde, og vi har fortsatt tro på det vi gjør, men det er alltid rom for forbedringer, sier Aamodt.

GIKK FOR GULL: - Jeg måtte forsøke, sier Lasse Sætre.
BESTE NORSKE:</B> Men Øystein Grødum kom heller ikke på pallen.