LEI SEG: Henrik Kristoffersen beklager uttalelsene sine i astmadebatten i dag.<br>Foto: &nbsp;EPA/EXPA / ERICH SPIESS/ NTB Scanpix
LEI SEG: Henrik Kristoffersen beklager uttalelsene sine i astmadebatten i dag.
Foto:  EPA/EXPA / ERICH SPIESS/ NTB ScanpixVis mer

Kristoffersen kastet seg inn i astmadebatten og kalte medisineringen komisk:

- Beklager

(Dagbladet): I et intervju med NRK i dag uttaler alpinstjerna Henrik Kristoffersen seg om den siste tidas astmadebatt i Norge.

Som kjent har det stormet heftig rundt den norske langrennsleiren da Martin Johnsrud Sundby ble dømt av den internasjonale voldgiftsretten for sport, CAS, for å ha brutt dopingreglementet.

I tillegg viser det seg at friske utøvere også har blitt medisinert med astmamedisin og at eliteløpere har deltatt i ikke godkjente forskningsprosjekter med astmamedisin.

– Vi bør feie for egen dør før vi skriker mot alle andre. Nå har vi skreket mye mot Russland, vi har skreket mot finske langrennsløpere som har vært dopet, og egentlig alle som har vært dopet, sier Kristoffersen til NRK.

- Komisk

Alpinisten har også fått med seg de oppsiktsvekkende tallene VG kom fram til, nemlig at nesten sytti prosent av alle Norges OL-medaljer siden 1992 er vunnet av løpere med astma.

– Men 70 prosent kan være i gråsonen eller på kanten. Nå skal ikke jeg ta denne debatten, men jeg synes det er litt komisk, sier Kristoffersen til NRK.

Vil ikke såre noen

I Norges Skiforbund, som organiserer både langrenn og alpint, er Kristoffersens uttalelser ikke så godt timet med tanke på den uavhengige kommisjonen som i disse dager gransker medisinbruken i langrenn.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, har snakket med Kristoffersen etter at intervjuet ble kringkastet av NRK i dag.

- Jeg har snakket med Henrik i dag, og han beklager at dette kom helt feil ut. Det var overhodet ikke hans intensjon å tråkke noen på tærne, verken langrenns- eller andre utøvere. Han har uttalt seg om bruken av astmamedisin i idretten generelt, sier Graff til Dagbladet.

- Han bruker ordet komisk om astmamedisineringen, hva mente han med det?

- Jeg vet ikke hva han legger i ordet komisk, men Henrik understreker at han ikke vil såre noen eller tråkke noen på tærne. Det har aldri vært et poeng å kritisere verken systemet eller utøverne, sier Graff.