Bekrefter ellevill Emil Iversen-historie: - Sto i mørke og regn i 2,5 time

Emil Iversen har gjort alt for å sørge for at det skulle bli VM-gull i Seefeld. Blant annet å sende broren ut i flere timer for å rydde en løype hvor han ikke skulle bli våt og få kvister i ansiktet.

GULLVINNER: Emil Iversen med gullet han vant på teamsprinten. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet
GULLVINNER: Emil Iversen med gullet han vant på teamsprinten. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Endelig lyktes det for Emil Iversen også i mesterskap. Etter to tunge mesterskapsopplevelser i Lahti og Pyeongchang har meråkerbyggen vært i sitt livs form denne sesongen.

Det betalte seg for fullt da han og Johannes Høsflot Klæbo mottok sine velfortjente gullmedaljer etter triumfen på lagsprinten tidligere søndag. Etter å ha mottatt gullet og hørt den norske nasjonalsangen var det en strålende glad Iversen som møtte norsk presse.

- Det var kjempestort. Heldigvis var det ingen tårer. Jeg kjente bare på den sinnssyke lykkerusen og smilte fra øre til øre. Alle som står meg nært var ringside, det er jo på en måte en teamseier det her. Det er fantastisk, jeg har ikke noen kulere ord.

- Jeg vet ikke om det helt har gått opp for meg, men det er klart, når vi kommer på rommet og var alene noen minutter, føltes det spesielt. Jeg er bare stolt av meg selv, det har vært en lang vei fra jeg var en liten guttunge, sier Iversen til den samlede pressen.

Var dårligst

Iversen har tidligere fortalt at han var «Norges dårligste skiløper» som femtenåring. Da endte han helt sist i Hovedlandsrennet og vurderte å gi seg med langrenn. 12 år seinere er han verdensmester på ski. Iversen ønsker å takke alle de som har hjulpet ham på veien.

- Det var lite som tilsa at jeg skulle bli verdensmester da, men jeg har stått på og hatt mange flink folk rundt meg. Familien har stått på nå de siste par åra og løperne på laget har gjort at jeg har kunnet klart å ta det siste steget på landslaget, så det er mange som skal ha en takk for at jeg blir verdensmester, men jeg har gjort litt av jobben selv også.

En av dem som har hjulpet ham stort i å ta det siste steget er lillebror Mats Iversen. Før denne sesongen valgte Emil å engasjere den to år yngre broren som en slags «altmuligmann» i håp om at litt ekstra hjelp ville ha en god effekt i jakten på edelt metall i Seefeld.

Måtte rydde sti

Det har fungert til gagns. Og lillebror Mats har strukket seg langt for å hjelpe Emil på veien mot VM-gull.

Etter medaljeseremonien tar NRKs journalist Mikal Aaserud opp en historie han ønsker å få bekreftet om lengden Mats Iversen har gått for å hjelpe broren.

- Altså, jeg kan bekrefte at Mats Iversen sto i 2-2,5 time i skogen i mørke og i regn og kappa grankvister så jeg ikke skulle få dem i ansiktet på tretimers turer, sier Emil Iversen.

Selv er Mats Iversen nå på plass i Seefeld som en del av det norske smøreteamet. Da Dagbladet konfronterer han med historien ler han høyt og forteller at han husker godt kommandoen og oppdraget fra Emil.

- Det var i september, det var mørkt husker jeg, omtrent i nitida på kvelden. Jeg fikk beskjed om å ta med meg en saks ut og rydde i løypa hans. Han springer samme runde hver gang hans springer tretimers tur. Det gjør han omtrent to ganger i uka. Da hadde han tydeligvis blitt lei av at det var bløtt og å få de grankvistene i ansiktet, sier den yngre Iversen-broren til Dagbladet.

Videre forteller Mats Iversen at broren har mange krav i løpet av året, men at han ikke har noe problem med å utføre de forskjellige oppdragene han får.

- Han tvinger meg ikke til noe, han prøver ikke ydmyke meg. Jeg gjør det jeg får beskjed om, så om det er noe han spør om så gjør jeg det uten å stille spørsmål, sier Mats til Dagbladet.

- Og dette gullet gjør det vel verdt det?

- Ja, er du gal. Jeg følte at det var det da også. Alt jeg kan bidra meg gjør meg glad. Men akkurat da tenkte jeg, noen flere sånne oppdrag er det ikke sikkert jeg orker, sier lillebror Iversen og ler.

Emil ler godt da han forteller historien, men er nøye med å påpeke at han ga broren en ekstra belønning som takk for jobben.

- Det stemmer, men jeg var hjemme og steika vaffel og laget kakao til han kom hjem. Og jeg henta han. Men ja, det er kanskje noe av det verste han har gjort, bekrefter Emil Iversen som innrømmer at han er litt bortskjemt.

- Det stemmer nok det ja. Det var vafler og kakao. Det trengtes, for jeg var våt og kald, sier Mats.

I kveld blir Mats med på brorens gullfeiring sammen med hele familien Iversen, samt Emils kjæreste, som alle er på plass i Seefeld.

- Nå skal jeg ut og spise middag med familien og slappe av litt, så skal jeg kanskje slappe av noen dager, før jeg forhåpentligvis går 15-kilometeren og en stafett til. Det ga mersmak å gå stafett så jeg er veldig klar om noen ønsker meg på laget, sier Emil Iversen.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer