Bekrefter fotball-bombe

Tidligere Manchester United-spiller Diego Forlán (43) til Dagbladet: - Jeg var på vei til Sandefjord. Norge er et hyggelig land.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PROFIL: Diego Forlán svarte på spørsmål fra Dagbladet og andre medier i kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
PROFIL: Diego Forlán svarte på spørsmål fra Dagbladet og andre medier i kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • Portugal - Uruguay, klokka 20.00

DOHA (Dagbladet): Portugal og Uruguay barker sammen i VM klokka 20.00. Lusail Stadium utenfor Doha lyser opp i kveldsmørket.

På plass i pressesenteret utenfor stadion er tidligere Manchester United-spiller Diego Forlán.

Til Dagbladet bekrefter han ryktene som verserte i norske medier i 2017 - at han var på vei til Sandefjord i Eliteserien.

POPULÆR: Det var stor interesse for Diego Forlán i pressesenteret utenfor Lusail Stadium. Foto: Tore Ulrik Bratland
POPULÆR: Det var stor interesse for Diego Forlán i pressesenteret utenfor Lusail Stadium. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Nyheten slo ned som en bombe den gang. Han har 112 landskamper for Uruguay, og har spilt for giganter som Manchester United, Atlético Madrid og Inter Milan.

Så hvorfor Sandefjord?

- Jeg var klar, bekrefter Forlán, som er på plass i Qatar for media i Uruguay.

OLD TRAFFORD-PROFIL: Diego Forlán spilte i Manchester United fra 2002 til 2004. Foto: NTB
OLD TRAFFORD-PROFIL: Diego Forlán spilte i Manchester United fra 2002 til 2004. Foto: NTB Vis mer

- Jeg har spilt alle steder i verden. Jeg har vært i Japan, India og Hongkong. Det (Sandefjord) ville vært et annerledes sted. Norge er et hyggelig land. Det ville vært bra.

- Hvorfor ble det ikke noe av?

- Jeg har ingen anelse.

Det var agent Terje Liverød som prøvde å koble Forlán med Sandefjord. Klubben hevdet selv i ettertid at det strandet på det økonomiske.

- Jeg snakket med Terje om det. Men til slutt ble det ikke noe av, forteller Forlán til Dagbladet i et Doha som koker før kampen.

AGENT OG URUGUAY-KJENNER: Terje Liverød. Foto: NTB
AGENT OG URUGUAY-KJENNER: Terje Liverød. Foto: NTB Vis mer

Forlán var 37 år - det samme som Cristiano Ronaldo er i dag - da Sandefjord kom på banen. Han la opp i 2018 etter å ha spilt for Kitchee SC i Hongkong.

- Hvor ofte har du og Liverød kontakt?

- Vi snakket sammen for et par uker siden. Han kommer ofte til Uruguay. På grunn av covid så vi ikke hverandre på et par år. Han var der og så en tennisturnering. Jeg pleier å møte ham på samme tid hvert år.

Uruguay spilte 1-1 mot Sør-Korea i den første kampen. I kveld venter Ronaldo og Portugal.

- Det er to gode lag som spiller mot hverandre. Vi må ha poeng, sier Forlán.

- Hva forventer du av Uruguay i VM?

- Jeg forventer at vi går til sluttspillet, sier han til Dagbladet, før en ny journalist smetter inn med spørsmål.

VM - GRUPPE H

Portugal11003-23
Sør-Korea10100-01
Uruguay10100-01
Ghana10012-30

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer