Superliga:

Bekrefter superliga

Nå er det bekreftet. Tolv klubber starter en superliga i fotball.

BEKREFTET: Tolv klubber starter en superliga i fotball. Blant klubbene i den nye ligaen er Manchester United og Liverpool. Foto: NTB
BEKREFTET: Tolv klubber starter en superliga i fotball. Blant klubbene i den nye ligaen er Manchester United og Liverpool. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tolv klubber er enige om å starte en superliga i fotball.

Det ble bekreftet i en pressemelding natt til mandag.

Der opplyses det at AC Milan, Arsenal, Atlético, Chelsea, Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid og Tottenham har signert en avtale om å bli med i den nye ligaen.

Målet med ligaen er å samle de beste klubbene i Europa i en eksklusiv liga hvor de skal spille en egen turnering.

- Enige om ny turnering

- Tolv av Europas ledende fotballklubber har i dag kommet sammen om å offentliggjøre at de er enige om å etablere en ny turnering, Super League, styrt av grunnleggerklubbene, står det i pressemeldingen.

Flere av de nevnte klubbene bekrefter også nyheten på egne hjemmesider. Både Liverpool og Manchester United har lagt ut uttalelsen på sine hjemmesider.

Det vil seinere også etableres en tilsvarende kvinneliga.

I pressemeldingen står det også at det er ventet at tre andre klubber vil bli en del av ligaen, og at ligaen skal starte opp så snart det er mulig.

Klubbene skriver i pressemeldingen at de ønsker å bedre kvaliteten og intensiteten i europeiske turneringer, og sier at coronapandemien har økt ustabiliteten i økonomien i europeisk fotball.

- Ved å samle verden største klubber og spillere til å spille mot hverandre gjennom sesongen vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball. Det vil sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse, og øke den økonomiske støtten til den bredere fotballpyramiden, sier vise-styreleder i Super League og styreleder i Manchester United, Joel Glazer, i pressemeldingen.

Søndag meldte flere medier at en rekke storklubber hadde blitt enige om en ny superliga, og nå er det altså bekreftet.

MENTALITETSENDRING: Ole Gunnar Solskjær innrømmer at han ikke tenkte på troféer da han ble United-manager. Det har endret seg. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Voldsomt skeptisk

Nyheten har derimot mottatt massiv kritikk. Planene har blitt fordømt av UEFA og fotballmyndighetene i klubbenes hjemland.

- Om dette skulle skje, vil vi gjenta at vi sammen med FIFA og alle dets medlemsforbund vil stå sammen for å stoppe dette kyniske prosjektet, som er basert på noen få klubbers egeninteresse i ei tid da samfunnet mer enn noen gang trenger solidaritet, het det i en pressemelding fra UEFA søndag.

De har også truet med å utestenge klubbene som deltar i den nye ligaen fra både nasjonale og internasjonale turneringer.

LEGGER PRESS PÅ SPILLERNE: Ole Gunnar Solskjær har ikke for vane å legge press på spillerne sine i media. Men nå er han tydelig på at han ønsker seg et trofé. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Som tidligere meldt av FIFA og de seks kontinentale forbundene, vil klubbene det gjelder bli bannlyst fra alle andre turneringer, både nasjonale, kontinentale eller globale, og deres spillere kan nektes å spille for sine landslag, het det i uttalelsen.

Også kjente fotballprofiler, eksperter og supportergrupper har kritisert planene.

- Jeg er voldsomt skeptisk til hele prosjektet. Jeg elsker å se at de beste som spiller mot de beste, men hvis det er det vi får se uke inn uke ut så er det ikke så spennende. Jeg tror de skyter seg selv i foten, sa Rune Bratseth i V Sport studio søndag.

Uttrykker misnøye

Superligaen er planlagt å gå ved siden av de hjemlige ligaene, og styret for ligaen skriver i nattas pressemelding at de ønsker å innlede dialog med UEFA og FIFA.

Etter at nyheten ble bekreftet sendte FIFA ut en uttalelse hvor de skriver at ligaen er i strid med de internasjonale fotball-prinsippene.

- FIFA kan bare uttrykke sin misnøye med en «lukket europeisk liga» utenfor de internasjonale fotballstrukturene. De respekterer ikke de nevnte prinsippene, står det i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer