Bekrefter utbrudd

Nederlands trener - Louis van Gaal (71) - bekrefter at det er et utbrudd av forkjølelse i troppen. Laget møter USA i åttedelsfinalen lørdag.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

MØTTE MEDIENE: Louis van Gaal. Foto: NTB
MØTTE MEDIENE: Louis van Gaal. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Nederland - USA, klokka 16.00 lørdag

DOHA (Dagbladet): Van Gaal uttalte seg til journalister på en pressekonferanse i Doha fredag.

Han bekrefter at han er bekymret. Utbruddet knyttes til aircondition på stadionene og hotellområdene.

Spillerne veksler mellom å være i varm og kald luft.

Van Gaal vil ikke bekrefte hvor mange spillere det dreier seg om, annet enn at midtbanestjerna Frenkie de Jong har symptomer.

- Vi kommer ikke til å utdype dette. Men hvis det er noe som går i troppen er det bekymringsfullt, sier han.

Den nederlandske kringkasteren NOS er blant mediene som omtaler utbruddet. Det samme gjør storavisa De Telegraaf.

TELLER NED: Louis van Gaal ledet laget på treninga fredag, men de droppet spill elleve mot elleve. Foto: NTB
TELLER NED: Louis van Gaal ledet laget på treninga fredag, men de droppet spill elleve mot elleve. Foto: NTB Vis mer

Van Gaal presiserer at det ikke dreier seg om «15 spillere eller noe sånt». Men da Nederland trente i Doha fredag, droppet de spill elleve mot elleve. Dette er noe de vanligvis gjør dagen før kamp.

Van Gaal vil ikke bekrefte at dette har noe med utbruddet å gjøre.

- Jeg ga dem en hviledag. Denne gruppa kommuniserer med meg. Da lytter jeg til spillerne mine.

RØRENDE SCENER: En mann overrasker sin kjæreste med å fri under VM i Qatar Vis mer

USAs trener, Gregg Berhalter, blir ikke overrasket når han hører om utbruddet i den nederlandske troppen:

- Vi lider alle av det her (forkjølelse). Jeg følte meg dårlig i noen dager. Det er på grunn av disse klimaanleggene.

VAR SYK: USA-trener, Gregg Berhalter, klager på klimaanleggene. Foto: NTB
VAR SYK: USA-trener, Gregg Berhalter, klager på klimaanleggene. Foto: NTB Vis mer

Også i det store pressesenteret i Doha er det mulig å høre lyden av internasjonale hostekuler.

KALD LUFT: Det er fra klimaanlegg som dette det kommer ut kald luft av varierende temperatur på stadionene. Dette bildet er fra tribunen på Education City Stadium. Foto: Tore Ulrik Bratand
KALD LUFT: Det er fra klimaanlegg som dette det kommer ut kald luft av varierende temperatur på stadionene. Dette bildet er fra tribunen på Education City Stadium. Foto: Tore Ulrik Bratand Vis mer

Alle coronarestriksjoner har opphørt i Qatar. Men ved symptomer skal du isolere deg.

Nederland vant gruppespillet foran Senegal, Ecuador og Qatar.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer