Bekreftet: De nye håndballreglene innføres ikke til VM i desember

Men før OL i Rio.

SLIPPER REGLENE: De nye reglene i håndballen blir ikke innført til årets VM i Danmark, men før OL i Rio neste år. Her jubler de norske jentene for EM-seieren i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLIPPER REGLENE: De nye reglene i håndballen blir ikke innført til årets VM i Danmark, men før OL i Rio neste år. Her jubler de norske jentene for EM-seieren i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Regelendringene som er foreslått i håndballen har ført til stor misnøye både her hjemme og i det store utland.

Spesielt det at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ønsket å innføre fire nye regler bare en drøy måned før håndball-VM i Danmark, har fått en rekke håndballpersonligheter til å reagere.

Regelendringene dreier seg om ny praksis for passivt spill, blått (!) kort, straff for usportslig opptreden siste 30 sekunder og ny praksis for å ta ut målvakt (se faktaboks).

Innføres før OL Etter mye fram og tilbake har IHF nå endelig kommet fram til en slags løsning for når de nye reglene skal innføres:

Konklusjonen er senest 1. juli neste år. Det vil si at håndballjentene slipper å lære seg reglene før VM i desember, men de må kunne dem ut og inn i god tid før OL i Rio de Janeiro i august.

Dermed får ikke Norges håndballforbund (NHF) det som de ønsket. Det norske forbundet ba IHF utsette implementeringen av de nye reglene til etter OL i Rio.

Der ble de altså nedstemt.

Norges tropp til årets håndball-VM i desember ble tatt ut tirsdag. Se hele troppen her!

Ble presset Styret i IHF skulle egentlig banke gjennom en umiddelbar innføring av de nye reglene på sitt styremøte i Sotsji sist søndag, men etter press fra Norge og en rekke andre nasjoner, gikk IHF-styret med på en avstemming.

Resultatet ble dette: De 24 nasjonene som skal delta i VM i desember fikk stemme ja eller nei til at reglene innføres allerede nå. Det holdt riktignok at bare én nasjon sa nei.

Og etter det Dagbladet kjenner til, stemte flere av de 24 nasjonene imot.

NHF stemte imidlertid ja. Ledelsen i det norske forbundet og landslagstrener Thorir Hergeirsson ønsket egentlig altså å innføre reglene etter OL, men mente at hvis så ikke skjedde, burde de innføres allerede nå slik at lagene fikk «trene» på å spille med den nye praksisen.

- En skandale Slik det er nå vil noen nasjoner kunne få sjansen til å spille offisielle landskamper med det nye regelverket før OL, mens andre ikke får det.

Foreksempel er de norske håndlljentene allerede kvalifisert til OL, og må altså ikke gjennom kvalifisering. Hvis reglene innføres i for eksempel januar, vil lagene som må gjennom OL-kvalik få et fortrinn sammenliknet med Norge, fordi de får mulighet til å øve på å spille offisielle kamper med de nye reglene.

Det er ikke 1. visepresident i NHF, Ole R. Jørstad, spesielt fornøyd med.

- Slik det er nå kan man få en situasjon der ulike nasjoner er kvalifisert til OL med to forskjellige regelsett. Det er i så fall en skandale. NHF har varslet at det er en uheldig situasjon som vi vil reagere på, sier han til Dagbladet.

Jørstad er heller ikke spesielt imponert over hvordan IHF de siste ukene har håndtert timingen for implementeringen av de nye reglene.

- Det har vært en meget spesiell prosess, mildt sagt. Hvis det hadde vært en god prosess, så hadde de iverksatt de nye reglene etter OL. Vi i håndballen i Norge reagerer på det vi ser på som en uklar prosess, sier han.

OPPGITT: Ole R. Jørstad, 1. visepresident i Norges håndballforbund er ikke veldig imponert over hvordan Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har håndtert saken. Foto: NHF
OPPGITT: Ole R. Jørstad, 1. visepresident i Norges håndballforbund er ikke veldig imponert over hvordan Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har håndtert saken. Foto: NHF Vis mer