BRUKT I NORGE FØR:  Dette er matchballen under cupfinalen mellom Odd og Molde i fjor høst.  Foto: NTB Scanpix
BRUKT I NORGE FØR: Dette er matchballen under cupfinalen mellom Odd og Molde i fjor høst. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bekreftet: Dommersprayen stiller til seriestart i Tippeligaen

Dommersjef Terje Hauge forteller om dommerens målsetting for Tippeligaen 2015.

(Dagbladet): Det er 24 dager igjen til Mjøndalen og Viking sparker i gang årets tippeligasesong 6. april.

Da får vi for første gang i tippeligahistorien stifte bekjentskap med dommersprayen.  Hjelpemiddelet ble også brukt under cupens semifinale og finale i fjor.

- Den blir brukt fra første runde i Tippeligaen. Det kan være aktuelt å ta den videre under hele Toppfotball-paraplyen fra 2016, sier dommersjef Terje Hauge til Dagbladet.

Sprayen, som går bort av seg selv etter kort tid, har fått gode tilbakemeldinger av spillere og dommere:

- Tilbakemeldingen vi har fått fra VM, Champions League og Premier League har vært god. Det har en forebyggende virkning, forklarer Hauge til Dagbladet.

Tre hovedregler Hauge tok over som dommersjef etter Rune Pedersen i desember.

49-åringen fra Bergen forteller at dommerteamet har jobbet hardt gjennom vinteren - og har kommet fram til tre generelle hovedtemaer de har fokus på under årets sesong:

- Beskytte spillerne.
- Beskytte spillet.
- Beskytte dommerne.

Dommerne har vært ute blant klubbene på La Manga i løpet av sesongoppkjøringen.

Hauge forteller at budskapet er blitt godt mottatt hos spillerne, men innrømmer samtidig at det er noe helt annet å være enig under en samling lenge før sesongstart enn det er i kampens hete.

- Det er en stor forskjell på en samling på La Manga og kampdag. Folk har forskjellig lunte - og reagerer forskjellig. Vi må prøve å forebygge og informere trenere, spillere og klubber, sier Hauge.

Skal studere taklinger Et annet fokus de norske dommerne kommer til å ha under årets sesong er taklinger - og hvordan de skal slå ned på det.

 DOMMERSJEF:  Terje Hauge.  Foto: NTB Scanpix
DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi kommer til å bruke mye tid på å studere bilder for å identifisere hensikten ved taklingen. Vi analyserer både fart, høyde på beinet, intensjon, knotter, strak fot og andre faktorer. Det handler om å bli bedre på å se hva intensjonen er - sånn at det blir lettere å gi den korrekte straffen, forklarer Hauge.

Et av problemene dommerne har - er hodedueller.

Det er vanskelig, innrømmer dommersjefen:

- Albuer for eksempel, kan bli brukt både som et verktøy og et våpen i hodedueller. Vi må gjøre alt vi kan for at det ikke skal utvikle seg.