TIDENES DYRESTE: PSG Bekrefter i kveld at Neymar har signert en femårskontrakt. Foto: Skjermdump via PSG
TIDENES DYRESTE: PSG Bekrefter i kveld at Neymar har signert en femårskontrakt. Foto: Skjermdump via PSGVis mer

Neymar til PSG

Bekreftet: Neymar har signert for PSG, og blir tidenes dyreste spiller

Det melder den franske klubben på sin hjemmeside.

(FourFourTwo): PSG melder torsdag kveld at Neymar er klar for den franske klubben. Neymar terminerer med det kontrakten med Barcelona og signerer en 5års-kontrakt med Paris Saint-Germain.

- Jeg er ekstremt glad for å slutte meg til Paris Saint-Germain, uttaler Neymar til klubbens hjemmeside og fortsetter:

- Fra og med i dag vil jeg gjøre alt for å hjelpe mitt lag å vinne, åpne nye horisonter for klubben og bringe glede til klubbens millioner av supportere rundt om i verden.

Tidligere torsdag kveld meldte Barcelona at Neymars advokater personlig møtte opp i klubbens lokaler og betalte utkjøpsklausulen på vanvittige 222 millioner euro, 2,07 milliarder kroner.

La Liga nektet

Overgangssagaen rundt Neymar tok en ny vending da den spanske ligaen tidligere i dag avslo å motta utkjøpssummen på 222 millioner euro som står i hans kontrakt.

Imidlertid var det lite La Liga kunne gjøre for å stoppe overgangen, ettersom reglene også tillater at summen betales direkte til selgende klubb. Det er dette Neymars advokater nå har gjort.

- Klubben vil gi UEFA detaljene om det som har skjedd, slik at de kan avgjøre de disiplinære ansvar som kan oppstå i denne saken, skriver Barcelona.

Det er ikke oppgitt noen grunn til at ligaen nektet å ta imot betalingen, men trolig har det sammenheng med en vurdering av at Paris Saint-Germain ved å betale summen på om lag 2,1 milliarder kroner bryter mot UEFAs regler for økonomisk fair play (FFP), innført for å hindre at fotballklubber bruker mer penger enn de tjener.

Tidenes dyreste

Arsenal-manager Arsène Wenger fikk helt rett, da han august i fjor uttalte i at vi snart ville få se en fotballspiller som ville koste rundt to milliarder kroner.

For nå er det bekreftet at den brasilianske superstjernen Neymar knuser Paul Pogbas tidligere overgangsrekord, og samtidig kan krone seg med tittelen «Tidenes dyreste fotballspiller».

Den tidligere rekorden hadde altså Manchester United-profil Paul Pogba, som kostet mindre enn halvparten. Det sier litt om hvor ekstrem fotballen har blitt.

Se hele lista over de ti dyreste fotballspillerne gjennom tidene nederst i denne saken.

Tok farvel

Den store profilen har lenge blitt koblet til PSG i sommer, og onsdag kom bekreftelsen fra Barcelona at teknikeren ønsket å forlate klubben etter fire sesonger på Camp Nou. Det til tross for at han har kontrakt med katalanerne til 2021.

25-åringen informerte sine lagkamerater om avgjørelsen i morgentimene onsdag, før han fikk fri fra treningen. Etterpå tok blant annet superstjerne Lionel Messi et varmt farvel med sin lagkamerat på Instagram.

Neymar var allerede på en femteplass over tidenes dyreste spillere etter overgangen fra brasilianske Santos i 2013. Nå er han milevis foran resten, og koster mer enn det Paul Pogba og tredjemann på lista, Gareth Bale, kostet tilsammen i sin tid.

Neymar går fra å være en del av et større stjernegalleri i Barcelona, til å bli den aller største stjerna i PSG. Flere utenlandske aviser har omtalt avtalen og hvor mye den vil være verdt, deriblant engelske The Guardian.

Det er ventet at Neymar vil tjene rundt 520 000 pund i uka, i overkant av 5,2 millioner norske kroner. Det betyr i så fall at han vil tjene dobbelt så mye som han gjorde i Barcelona. Neymars far og agenten Pini Zahavi rapporteres å få rundt 355 millioner norske kroner for å få i havn avtalen.

Neymar er en av de største merkevarene i fotballen sammen med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. CIES Football Observatory kåret Neymar til den mest verdifulle spilleren i Europa, foran nettopp Messi.

Verdt pengene

Manchester United-manager José Mourinho synes ikke 222 millioner euro for Neymar er dyrt. Portugiseren mener at 25-åringen er verdt prisen, men ser også problemer med overgangen.

- Problemet er at det nå blir flere spillere som koster 100 millioner pund, flere som koster 80 millioner pund og flere som koster 60 millioner pund, sa Mourinho etter treningskampen mot Sampdoria ifølge The Telegraph.

- Jeg mener det er problemet, for Neymar er en av de beste spillerne i verden. Kommersielt sett er han stor og Paris Saint-Germain har tenkt på det. Så jeg syns ikke problemet er Neymar, det er konsekvensene av prisen som betales for ham, la Mourinho til.

Liverpool-manager Jürgen Klopp forstår ikke hvordan en slik overgang kan bli gjennomført, med tanke på UEFAs Financial Fair Play som ble innført før 2010/11-sesongen, hvor formålet var å hindre klubber i å bruke mer penger enn de tjener.

- Jeg trodde Fair Play ble innført slik at ting som dette ikke skulle skje. Det er mer et forslag enn en regel. Jeg forstår det ikke. Jeg vet ikke hvordan det skjer, sier Klopp ifølge The Telegraph.

- Jeg håper ikke det er neste steg i fotballen. Jeg håper og tror at vi ser et unntak, men vi vet ikke, sier Klopp.

Det store spørsmålet nå er hvem som kommer til å erstatte Neymar i Barcelona. Overgangen kan skape store ringvirkninger i europeisk fotball. Liverpools Philippe Coutinho er en av flere spillere som har blitt linket til Barcelona den siste tiden.

Tidenes dyreste fotballspillere:

1. Neymar - fra Barcelona til Paris Saint-Germain
222 millioner euro (rundt 2,07 milliarder norske kroner).

2. Paul Pogba - fra Juventus til Manchester United
105 millioner euro (rundt 980 millioner norske kroner)

3. Gareth Bale - fra Tottenham til Real Madrid
100 millioner euro (rundt 933 millioner norske kroner).

4. Cristiano Ronaldo - fra Manchester United til Real Madrid
94 millioner euro (rundt 877 millioner norske kroner).

5. Gonzalo Higuain - fra Napoli til Juventus
90 millioner euro (rundt 840 millioner norske kroner).

6. Neymar - fra Santos til Barcelona
88 millioner euro (rundt 821 millioner norske kroner).

7. Romelu Lukaku - fra Everton til Manchester United
85 millioner euro (rundt 793 millioner norske kroner).

8. Luis Suarez - fra Liverpool til Barcelona
82 millioner euro (rundt 765 millioner norske kroner).

9. Alvaro Morata - fra Real Madrid til Chelsea
80 millioner euro (rundt 746 millioner norske kroner).

10. James Rodriguez - fra Monaco til Real Madrid
80 milllioner euro (rundt 746 millioner norske kroner).

*Overgangssummene er omregnet til norske kroner etter dagens kurs.

*Det er ikke alle summene som er offisielle. Noen av prisene er satt etter rapporter i internasjonale medier.

*Rekkefølgen på plassene fra 6 til 10 vil variere noe ut fra ulike rapporter om summen.