Landslagsuttak til verdenscupåpningen i Finland

Bekreftet: Northug er vraket til verdenscupen

Sondre Turvoll Fossli er med.

SKUFFELSE: Petter Northug ville gjerne gå i verdenscupåpningen i Finland kommende helg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKUFFELSE: Petter Northug ville gjerne gå i verdenscupåpningen i Finland kommende helg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 12.00 mandag offentliggjorde Norges Skiforbund langrennsuttaket til verdenscupåpningen i Kuusamo, Finland førstkommende helg.

Petter Northug er vraket fra troppen.

Fra før var Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Pål Golberg og Finn Hågen Krogh alle forhåndsuttatt til minitouren. Da var det bare fem plasser igjen å fordele.

- Petter er uenig

Landslagssjef Vidar Løfshus forklarer valget slik:

- Valget er tatt med bakgrunn i de signaler vi har fått. Vi har hele tiden sagt at vi skulle gjøre en vurdering etter rennene på Beitostølen og fasiten nå er at Petter Northug ikke er god nok for troppen, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

Løfshus fortsetter:

- Vi har hatt løpende kommunikasjon med Petter og han skulle vurderes etter Bruksvallarna og Beitostølen. Ettersom Petter ikke stilte til start, så måtte vi ta ut de som faktisk er i form, sier Løfshus.

- Hvordan tok Northug vrakingen?

- Petter er uenig i det vi mener, og vi hadde et møte sammen i går. Petter har vært tre uker uten skikkelig trening og det vil jeg tro alle løpere merker rent fysisk, sier Løfshus.

- Hva var dere uenige om?

- Petter er uenig i begrunnelsen og mener selv han er god nok til å gå i Ruka. Jeg forstår og vet at alle skiløpere er ivrige etter å gå renn, men nå er det viktigste at forholdene legges til rette slik at Petter er tilbake og kommer i skikkelig form igjen.

- Hva betyr denne vrakingen for OL og mulighetene for plass i OL-troppen?

- Sjansene er like for Petter og alle andre. Det handler om å prestere i renn. Det er ikke prestasjonene i Ruka som avgjør et OL-uttak, men det kommer renn på Lillehammer som kan bli viktigere for Petter, sier Løfshus.

- Brette opp ermene

Northugs trener, Stig Rune Kveen forteller:

- Petter var syk og fikk ikke vist seg fram på Beitostølen. Han har meldt seg klar og frisk, og da mener vi selvfølgelig at han burde fått muligheten til å vise seg fram i Ruka i en så stor tropp. Han er også en sterk minitour-løper, sier Kveen til NTB.

- Hvordan reagerte Petter på beskjeden?

- Petters reaksjon tror jeg de fleste vil skjønne. Så det behøver jeg ikke å svare på engang, sier Kveen.

- Nå er han vraket til sesongstarten. Det eneste valget han har nå, er å brette opp ermene. Han må bare ta de utfordringene nå, sier Kveen.

Beitostølen

Petter Northug deltok ikke på den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen i helga på grunn av sykdom. Lørdag meldte han seg derimot frisk.

- Jeg fikk en melding fra Petter i går om at han var frisk og rask. Eller i hvert fall frisk, og var i trening igjen, sa landslagstrener Tor Andre Hetland til Dagbladet søndag.

Landslagsledelsen kom med krav til Northug før sesongåpningen på Beitostølen. Petter måtte dokumentere form for å være blant de ti nordmennene som skal delta i verdenscupåpningen kommende uke.

På Beitostølen fylte Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal opp de resterende plassene på landslaget.

Etter helgens gode resultater levert av Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Eirik Brandsdal var det mye som tydet på at de fikk plass på verdenscuplaget. Didrik Tønseth leverte en god femtenkilometer fredag som sannsynligvis også ga han en plass på laget. Da var det bare en plass igjen.

Spørsmålet var hvem landslagsledelsen valgte av Sjur Røthe som sliter med dårlig rygg, Sondre Turvoll Fossli som deltok på Beitostølen og en forkjølet Petter Northug som var igjen hjemme. Det ble Sondre Turvoll Fossli.

Nå går langrennsstjerna glipp av Ruka-rennene i Kuusamo. Mest sannsynlig ser vi Northug i norgescuprennene på Gålå kommende helg i stedet.

Første helgen i desember er det verdenscupstart på Lillehammer. Der har Norge nasjonal kvote og utvidet antall løpere fra start. 15 mannlige løpere får delta i rennene.

Landslagsuttaket

  • Landslagsuttak til verdenscupåpningen i Ruka, Kuusamo i Finland 24-26. november.
  • Klassisk sprint fredag, 10/15 km klassisk lørdag og 10/15 km jaktstart i fri teknikk søndag.
  • Norges Skiforbund har tatt ut totalt 20 løpere til verdenscupåpningen:
  • Menn: Eirik Brandsdal, Kjelsås IL, Pål Golberg, Gol IL, Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL, Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL, Martin Johnsrud Sundby, Røa IL, Hans Christer Holund, Lyn Ski, Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL, Didrik Tønseth, Byåsen IL, Emil Iversen, IL Varden Meråker, Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
  • Kvinner: Marit Bjørgen, Rognes IL, Mari Eide, Øystre Slidre Skilag, Kathrine Harsem, IL Varden Meråker, Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb, Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL, Heidi Weng, IL BUL, Ragnhild Haga, Åsen IL, Anna Svendsen, Tromsø SK - Langrenn, Tiril Udnes Weng, Nes Ski, Silje Øyre Slind, Oppdal IL

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer