Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug bekrefter landslagscomeback

Bekreftet: Northug tilbake på landslaget

Etter bruddet i 2013 vender Petter Northug - som Dagbladet meldte forrige tirsdag - tilbake til landslaget. I dag bekreftet Northug selv at han har sagt ja til å være en del av sprintlandslaget.

TILBAKE: Petter Northug er en del av landslaget for første gang på fem år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Petter Northug er en del av landslaget for første gang på fem år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Som Dagbladet meldte forrige tirsdag, gjør Petter Northug comeback på landslaget fem år etter at han valgte å satse på eget privat lag.

Northug ringte landslagstrener Arild Monsen forrige uke og ga ham beskjeden om at han takker ja til å bli en del av sprintlandslaget kommende sesong.

- Først og fremst er jeg glad for å være tilbake. Jeg ser på dette som en artig og spennende utfordring. På sprintlandslaget er det mange typer som er lik meg, sier Petter Northug.

I dag bekreftet også landslagsledelsen i Norges Skiforbundet nyheten: Petter Northug er tilbake på landslaget igjen etter at partene skilte lag etter 2012/13-sesongen.

- Vi har ikke alltid vært like enige Petter og jeg, men Petter er kanskje den som har betydd mest for den store interessen rundt norsk langren. Vi håper Petter kan bidra til å løfte det til nye høyder, sier langrennssjef Vidar Løfshus.

Bruddet med landslaget ga ingen umiddelbar suksess for Mosvik-ekspressen i OL-sesongen 2013/14, mye på grunn av sykdomstrøbbel. I VM i Falun slo han råsterkt tilbake med fire VM-gull.

Northug gjorde seg da uvurderlig for norsk langrenn, men gjennom de siste sesongene har dette bildet blitt snudd på hodet.

Pila har pekt gradvis nedover etter Falun-eventyret i en periode preget av feiltrening, overbelastning og sykdom. Nå vender Northug tilbake til et knallsterkt sprintlandslag sammen med den nye verdenseneren, Johannes Høsflot Klæbo.

Motivasjon trumfer økonomi

Også Finn-Hågen Krogh blir en del av sprintlaget, etter en ny mislykket periode på allroundlandslaget.

Northugs retur til landslaget skjer til tross for at Norges Skiforbund likevel ikke valgte å inngå et samarbeid med Coop, hvilket betyr at Northug ikke får beholde sine private avtaler med sin mangeårige hovedsponsor.

DIREKTE: Uttak til elitelandslag langrenn sesongen 2018/2019. Video: NTB Vis mer

I stedet trumer Northugs egen motivasjon for å gjenerobre langrennstronen det økonomiske aspektet.

Motivasjonen har kommet tilbake i pakt med gode treningssvar og konkurranser den siste måneden, deriblant i NM i Alta hvor Northug klarte å innhente Martin Johnsrud Sundby i en tøff motbakke på lagsprinten og spurte forbi ham på stadion.

Derfor vil han tilbake

32-åringen har innsett at et comeback på landslaget er hans beste mulighet til å kjempe om VM-medaljer i Seefeld.

Én ting er treningshverdagen og matchingen han får som en del av verdens beste langrennslandslag, sammenliknet med de foregående sesongene hvor han har satset nesten alene.

Én annen er at Northug vil få en enklere og gunstigere vei til VM i kraft av å være landslagsløper, all den tid landslagsløperne prioriteres i verdenscupen før jul. Dette fikk Mosvik-ekspressen selv smertelig erfare forrige sesong da han motvillig ble vraket til minitouren i Kuusamo og Tour de Ski.

Det tok knekken på Northugs sesongplan inn mot OL. Alt gikk i vasken, i kombinasjon med sykdomsplagene som inntraff på svært ugunstige tidspunkt.

Sammenliknet med sesongen før VM i Falun i 2015 og Lahti i 2017, har heller ikke Northug noen friplasser i VM i Seefeld i kraft av å være tittelforsvarer. Norges verdenscupkvote har også blitt redusert.

Knallsterkt sprintlag

Uten landslagsplass måtte Mosvik-ekspressen ha framtvunget en tidlig - og ugunstig - formtopp på Beitostølen for å ha en sjanse til å gå verdenscup før jul. Det ville ha redusert Northugs sjanser for å være på topp i VM i Seefeld.

Som en del av sprintlandslaget vil Northug få måle krefter med den nye langrennskongen Johannes Høsflot Klæbo og dra nytte av hans styrker. De to stjernene har stor gjensidig respekt for hverandre og besitter mange av de samme egenskapene.

Northug har også et veldig godt forhold til Emil Iversen og Finn-Hågen Krogh. Sistnevnte går fra allround- til sprintlandslaget. I tillegg er tonen med sprintlandslagstrener Arild Monsen god.

- Petter og jeg har en god tone og et bra forhold. Vi har ikke noe usagt. En spøkefull tone er gjerne bedre enn det motsatte, sier Monsen til Dagbladet.

Landslagssjef Vidar Løfshus bekreftet på dagens pressekonferanse at Tor Arne Hetland er ferdig som allroundsjef. Løfshus fikk deretter tårer i øynene da han ønsket Therese Johaug tilbake på landslaget.

Allroundlandslaget herrer:

Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Emil Iversen.

Sprintlandslaget herrer:

Johannes Høsflot Klæbo, Petter Northug, Finn Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar, Sondre Turvoll Fossli, Eirik Brandsdal, Pål Golberg.

Kvinnelandslaget:

Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kathrine Harsem, Kari Øyre Slind , Tiril Udnes Weng, Mari Eide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!