Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bekreftet: Northug utestengt fra v-cupen og Tour de Ski

Skiforbundet trekker seg fra forhandlingene.

NEKTES VERDENSCUP: Petter Northug får ikke gå verdenscup til vinteren.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NEKTES VERDENSCUP: Petter Northug får ikke gå verdenscup til vinteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev lørdag, har Petter Northug overskredet tidsfristen for å gi langrennskomiteen et svar på om de godtar det framlagte avtaleforslaget.

Ettersom Northug ikke har skrevet under på avtalen, velger Skiforbundet å sette hardt mot hardt og trekke tilbake mandatet om en tidsbegrenset avtale.

Dermed nektes Northug startlisens i internasjonale renn med begrunnelsen i at han har takket nei til en tilbudt landslagsplass - noe styrevedtaket fra 2014 gir dem anledning til.

Det vedtaket innbefatter at løpere som takket nei til en tilbudt landslagsplass til fordel for private lag ikke kan representere Norge i internasjonale konkurranser som Tour de Ski og verdenscup.

Nå velger Skiforbundet altså å vise prinsippfasthet i stedet for å la Northug diktere dem.

Skiforbundet hadde også to andre alternativer, enten å gjenta tilbudet Northug fikk i mai med en klar tidsfrist for et bindende svar eller å gå med på ytterligere forhandlinger med Team Northug.

Denne gang får imidlertid ikke Northug det som han vil: Northug får ikke gå verdenscup til vinteren.

Les Skiforbundets begrunnelse her.

Ingen avtale - Vi har konstatert at Northug ikke har noen avtale med Norges Skiforbund. Det er ingen utøvere som deltar i verdenscuprenn uten en avtale med Norges Skiforbund, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

- Vi forholder oss til at han har fått en raus avtale. Mange mener vi har strukket oss for langt i denne saken. Det har ikke vært noen forhandling fra vår side, det har vært et tilbud. Når Petter og Coop i tillegg ønsker kommersiell frihet gjennom sesongen er det helt umulig for Norges Skiforbund å akseptere. Det har Coop og Northug fått klar beskjed om. Vi tar ingen nye initiativ i denne saken, sier Røste.

- Hva vil dere gjøre hvis Petter nå skulle godta avtalen?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Vi må forholde oss til at han ikke har skrevet under på den avtalen. Saken er ferdigbehandlet hos oss.

Tilbudt blåkopi Skistyret vedtok i 2014 at kun løpere som takket ja til en helårig landslagsplass kunne representere Norge i internasjonale renn.

Dette vedtaket gikk de delvis tilbake på da de i juni i år tilbød Petter å begrense landslagsperioden til konkurranseseongen, altså fra november til april. Dette er den samme avtalen Petter hadde sist vinter. Da fikk han profilere sin personlige sponsor Coop hele sommeren og høsten, og også rett etter at sesongen var avsluttet.

De øvrige løperne på landslaget hadde kontrakt med forbundet fra mai til april - altså året rundt.

Ikke godt nok Dagbladet kjenner til at Team Northug skal ha ønsket å forhandle videre på det tilbudte kontraktsforslaget foran kommende sesong. Blant annet skal det, etter det Dagbladet erfarer, ha vært etterspurt muligheter for «frivinduer» i sesongen, perioder der verdenscupen har pauser og hvor Petter Northug da hadde hatt anledning til å iføre seg Coop-dressen igjen. En slik avtale hadde Northug i 2013/14-sesongen.

Slike forhandlinger har langrennskomiteen under leder Torbjørn Skogstad hele veien ment at de ikke hadde mandat til å gå inn i. Mandatet strakk seg kun til å kopiere avtalen fra sist vinter.

Dette har Team Northug altså ikke gitt noe avklarende svar på til tross for en klar tidsfrist torsdag i forrige uke.

Skogstad orienterte derfor skistyret denne helga om at han ikke hadde klart å få på plass en avtale innenfor gjeldende mandat.

Skistyret svarte i dag med å konkludere med at Petter Northug har avvist det framlagte forslaget, og at han dermed ikke er startberettiget til å representere Norge i Tour de Ski og verdenscupen kommende vinter.

Eneste mulighet til å få se Petter Northug i landslagsdrakta til vinteren er om han og teamet hans ombestemmer seg, og likevel aksepterer premissene skistyret har lagt fram.

I såfall kan skipresident Erik Røste vanskelig si nei.

Han vet godt at hele Norge ønsker å se Petter Northug - sannsynligvis Norges mest populære utøver - konkurrere mot de beste og at dagens beslutning vil føre til en storm mot Skiforbundet.

Derfor vil veien til å reversere vedtaket også være kort om Petter Northug likevel finner det best å akseptere den foreslåtte avtalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling