MEDALJEKANDIDATER: Alexander Kristoff (til venstre) og Edvald Boasson Hagen får som ventet med seg ytterligere fire lagkamerater til VM i USA, så sant de holder seg skadefrie selv. Bildet er tatt i forkant av det tilsvarende mesterskapet i spanske Ponferrada i 2014. Foto: JAVIER SORIANO / Afp / NTB scanpix
MEDALJEKANDIDATER: Alexander Kristoff (til venstre) og Edvald Boasson Hagen får som ventet med seg ytterligere fire lagkamerater til VM i USA, så sant de holder seg skadefrie selv. Bildet er tatt i forkant av det tilsvarende mesterskapet i spanske Ponferrada i 2014. Foto: JAVIER SORIANO / Afp / NTB scanpixVis mer

Bekreftet: Største VM-kvote på seks år

Får med flere hjelperyttere. Men OL-plasser står i fare.

(procycling.no): Tirsdag ettermiddag kom den endelige bekreftelsen da Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) oppdaterte sine rankinger:

Norge har kvalifisert seks ryttere til VM-fellesstarten i Richmond 27. september.

I kontorene til Norges Cyckleforbund har man allerede regnet seg fram til dette, og en stund vært klar over antallet norske VM-ryttere som kan sendes til USA.

Sterke resultater på europatouren de siste ukene har levnet liten tvil om at Norge fortsatt ville være blant de elleve beste nasjonene på europatouren.

Siden europeiske land som er inne blant de ni beste på verdenstouren strykes når VM-plassene fra Europa skal fordeles, løftes Norge til sjetteplass i Europa.

Det gir den største kvoten av nordmenn i mennenes fellesstart siden 2009, da hele ni mann startet med norske landslagsdrakter i sveitsiske Mendrisio.

Bedre vilkår
- Det er litt vanskelig å si hvor mye det betyr av vi får med seks stykker. Thor Hushovd vant jo VM da vi bare hadde tre ryttere. Men forutsetningene til noen av dem vi har med, som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, bedres. Sjansen øker for at de kan lykkes, påpeker sportssjef Hans Falk i Norges Cyckleforbund i samtale med procycling.no.

Foreløpig har ikke landslagsledelsen diskutert VM-taktikken i detalj. Sportssjefen legger likevel ikke skjul på at fire hjelpere med kjørestyrke trolig blir plukket ut på laget, i tillegg til Kristoff og Boasson Hagen.

- Det må være fire som kan være med å gjøre en god jobb og hjelpe til med å kjøre inn andre. De må være sterke nok til det, understreker Falk.

Rutinerte Lars Petter Nordhaug har etter hvert mange års erfaring som hjelperytter, og var den som satt med lengst da Alexander Kristoff var med i medaljekampen nesten helt inn i fjorårets VM.

Løypa bekymrer ikke
Ved siden av Team Sky-proffen fra Vestfold, er Kristoffs trofaste Katjusja-kompis Sven Erik Bystrøm og Tour Alsace-vinner Vegard Stake Laengen (Team Joker) trukket fram som favoritter å kapre VM-plasser.

Blant andre kandidater finner vi de øvrige norske proffene Vegard Breen (Lotto Soudal), Kristoffer Skjerping (Cannondale-Garmin) og Sondre Holst Enger (IAM).

Da Norge stilte med ni ryttere på VM-fellesstarten i Sveits for seks år siden, endte det med at hele fem av dem brøt rittet. Hans Falk frykter ikke et lignende scenario i Virginia i slutten av neste måned.

- Det hadde litt med den løypa å gjøre i 2009. Da var det såpass tøft at rytter nummer sju, åtte og ni nok ikke hadde noen innvirkning. I år har VM-løypa færre steder der du kan kjøre ifra resten. Store deler av den foregår med små forskjeller i høydemeter, selv om det er noen små bakker mot slutten, sier Falk.

Samtidig som Norge styrket grepet om den viktige plasseringen på europatouren, tetter det seg kraftig til i kampen om OL-plasser i Rio de Janeiro neste år. Også der ligger Norge i grenseland for om man får med en litt større kvote med ryttere eller ikke.

Tett som hagl
De 15 beste nasjonene på verdenstouren midt i september, får med fire syklister til fellesstarten i OL. Norge ligger fortsatt som nummer 14 etter denne månedens oppdatering, ligger det andre nasjoner tett i tett på plasseringene rundt.

Polen og Russland ligger bare fem- og seks poeng bak Norge. Samtidig er det også mulig å klatre forbi Sveits og Portugal. Disse nasjonene ligger henholdsvis sju og elleve poeng foran Norge. Bare nordmenn som sykler for lag på verdenstouren kan gi poeng på denne rankingen.

Edvald Boasson Hagens MTN-Qhubeka har stautus som prokontinentalt lag, og teller derfor ikke i dette regnskapet.

- Det kan fort skje at noen tar litt poeng og tar oss igjen. Men skal vi være med til OL, må vi også vise at vi fortjener plasser der. Det ligger et stort ansvar på Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug, påpeker Hans Falk, og fortsetter:

- Vi er litt sårbare der, sånn sett. Men får vi med oss 70-80 poeng til de neste ukene, er vi nok litt tryggere. OL-løypa er uansett tøff, og jeg vet ikke hvor mange av våre ryttere vi som har kapasitet til å henge med der. Får vi med oss en god klatrer, så er det bra. De andre mer spurtsterke rytterne må prøve å henge med så lenge som mulig. Per nå har vi har nok ikke så mange som kan hevde seg i den avslutningen som er i Rio.

God norsk poengfangst på øverste nivå i august og setember er ingen umulighet. Alexander Kristoff stiller som tittelforsvarer i Vattenfall Cyclassics i Hamburg om fem dager, mens han ble nummer tre i den samme endagsklassikeren i 2013. De plasseringene ga henholdsvis 80 og 50 rankingpoeng til Norge hos UCI.

Lars Petter Nordhaug satser stort mot GP Ouest France-Plouay og endagsklassikerne i Canada i september. Hans beste prestasjon på verdenstouren kom i september 2012 da han gikk helt til topps i GP Cycliste de Montréal.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.
 

SKAL VELGE SEKSTETT: Sportssjef Hans Falk og Norges Cykleforbund har fått flere VM-plasser å fylle enn på lenge i mennenes fellesstart. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKAL VELGE SEKSTETT: Sportssjef Hans Falk og Norges Cykleforbund har fått flere VM-plasser å fylle enn på lenge i mennenes fellesstart. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer