Bekreftet: Svendsen blir ankermann for stafettgutta: - Kan bli himmelsk

Her er laget.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Tidligere i dag møtte de norske stafettgutta pressen på utøverhotellet i Kollen. At det er Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen som skal gå, kommer ikke som en overraskelse på noen.

Men landslagstrener Egil Gjelland nektet å oppgi hvilken rekkefølge gutta skal gå i morgen. Grunn: Taktikk.

- Det er påmeldingsfrist kl. 17.30. Vi venter lengst mulig med å avsløre rekkefølgen på stafettaget vårt. Det gjør sikkert konkurrentene våre også, sa Gjelland til Dagbladet.

Emil blir anker Nå er klokka over 17.30, og laget er meldt inn. Dagbladet kan derfor røpe rekkefølgen, og den blir slik: Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen.

Det er dermed sistnevnte som skal få oppgaven å gå mot Martin Fourcade og resten av de andre nasjonenes antatt sterkeste løpere.

Emil Hegle Svendsen var i mange år skiskytternes svar på Petter Northug i kraft å være en iskald og spurtsterk ankermann som alltid sikret norsk gull. Etter smellen i OL i Sotsji i 2014, har imidlertid ikke trønderen vært et like stabilt kort.

Derfor har Tarjei Bø fått flere sjanser som ankermann, senest på mixed stafetten på VMs åpningsdistanse. Det resulterte i at Bø sa unnskyld til det norske folk etter at Norge endte opp med bronse i stedet for gull.

- Himmel på jord Nå er altså Svendsen tilbake som ankermann. Før han kunne avsløre at han skulle gå den siste etappen tidligere i dag, sa Svendsen dette om det beste og det verste med ankeretappen.

- Det beste er hvis det går bra, da er det jo himmel på jord. Det er en fantastisk følelse. Hvis det ikke går veien er det jævlig kjipt. Det er en nervepirrende greie å se på når kompisene dine går, og du vet at du skal ut og avgjøre. Det er det ingen tvil om, sa han.

- Hvordan er presset?

- Man kjenner på det, men det må man leve med og gjøre det beste ut av. Stafetten er det løpet hvor du er mest urolig på forhånd.

Forskjellig spisskompetanse Tarjei Bø sa i ettermiddag at Petter Northug har gjort ankeretappen ekstra attraktiv også for skiskytterne.

- Northug har gjort sisteetappen veldig spesiell. Muligheten for å avgjøre for Norge eller komme inn med et norsk flagg frister selvfølgelig. Men det viktige er jo ikke hvem som går sist av oss, men at vi gjør det best mulig, sier storebror Bø.

Svendsen sier følgende om styrkeforholdet mellom Bø og ham selv:

- Vi har litt forskjellig spisskompetanse på en sisteetappe. Han er god til å skyte fort og skyte fullt. Det er hans fremste styrke. Jeg er kanskje sterkere i avslutningen hvis det drar seg til mot spurt, sier trønderen til Dagbladet.

Skiskyttergutta har selv vært med på å bestemme rekkefølgen på laget i morgen, men det var Egil Gjelland som tok beslutningen. Om lagmøtet i går, sier Svendsen:

- Det var stort sett Egil som prata. Vi andre var ganske stille og slitne. Det var god enighet om det vi gikk for.

- Går for gull Johannes Thingnes Bø skal - ikke overraskende - gå den tredje etappen for Norge i morgen. Han føler ikke at Norge må redde et svakt VM med gull.

- Vi har ikke dominert før VM heller. Nå har vi to løpere med individuelle medaljer, samt at Tarjei og jeg har medaljer på mixed-stafetten, og vi har vår beste distanse igjen. Vi går selvfølgelig for gull i morgen. Det kunne sett litt annerledes ut om stafetten ble arrangert den første helga, sier han til Dagbladet.

Bjørndalen, som går den første etappen, har veldig lyst til å prestere på sitt beste på herrestafetten.

- Stafett er kanskje den viktigste øvelsen nå. Slik var det ikke i begynnelsen av min karriere, men nå betyr stafetten ekstremt mye for oss. Jeg er motivert og føler meg bra, forteller Bjørndalen.

• Herrestafetten starter klokka 15.30 i morgen og sendes på NRK1.

USIKKER FORM: Emil Hegle Svendsen har hatt et ustabilt VM så langt. Han har gått to svake løp (sprint og 20-kilometer) og et sterkt (jaktstart). I morgen blir han nøkkelen til norsk gull. Foto: Bjørn Langsem
USIKKER FORM: Emil Hegle Svendsen har hatt et ustabilt VM så langt. Han har gått to svake løp (sprint og 20-kilometer) og et sterkt (jaktstart). I morgen blir han nøkkelen til norsk gull. Foto: Bjørn Langsem Vis mer