Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bekreftet VM-klar. Dette blir Jansruds største utfordring

Kjetil Jansrud har fortsatt smerter i hånda, men tirsdag kveld ble det klart at han kjører onsdagens super-G.

SLIK SER HÅNDA UT: Kjetil Jansrud under en pressekonferanse under VM i alpint i Åre. Det er tydelig at den venstre hånda ikke er som den skal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SLIK SER HÅNDA UT: Kjetil Jansrud under en pressekonferanse under VM i alpint i Åre. Det er tydelig at den venstre hånda ikke er som den skal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRE (Dagbladet): Grunnen til at han har vært usikker er et fall på en trening før utforrennet i Kitzbühel 22. januar. Der brakk han to fingre og måtte gjennom en operasjon. Selve bruddet var under håndbaken. Jansrud viste fram en forslått og hoven hånd som var gul og blå til pressen i Kitzbühel.

Mandag kveld viste han den fram igjen. Den er fortsatt tydelig hoven, og gjemt inne blant plaster og arr skjuler det seg en rekke skruer som holder alt fast.

Det ble snakket om seks uker rehabilitering, men Jansrud og det norske teamet var innstilt på å få han klar til VM-start.

Tirsdag ettermiddag bekrefter Espen Graff i Skiforbundet at Jansrud kjører onsdagens super-G.

Skulte talenter: Se Kjetil Jansrud vise frem sitt ukjente talent. Foto/video: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer Vis mer

Den store utfordringen

Så hva blir egentlig Jansruds største utfordring under rennene? Vi lar hovedpersonen selv forklare oss:

- Den største utfordringen blir det mentale. Jeg kan ikke la det påvirke meg når jeg kjører. Det er fortsatt smertefullt, og hvis jeg skulle hekte armen i en port eller gjøre noe dumt, så er det mindre bra for hånda. Det å kunne ta risiko og å tørre blir en utfordring, sier Jansrud.

- Og så blir det starten, fortsetter han.

Dagbladet har tidligere skrevet saker om at GPS-teknologi har avslørt at de første skøytetakene i fartsdisiplinene er veldig viktig for å bevare fart ned hele traseen. Det samme belyste NRK nylig i en dokumentar.

Jansrud forklarte hvordan det blir til Dagbladet mandag kveld:

- Jeg har ikke forsøkt å starte ordentlig ennå. Fordi tommelen min fungerer blir det lettere for meg å holde staven, men i det jeg starter vil det bli bevegelse i bruddet. Det gjør at det kommer til å bli smerter. Jeg er usikker der på om det går eller ikke.

- Kommer du til å få forsøkt det ordentlig før start?

- Ja, jeg må prøve det, men jeg tror ikke at jeg ikke kommer til å pushe det. Vi har forskning som viser at starten har en del å si, og det stinker for meg. Jeg får ikke muligheten til å stake hundre prosent. Men hvis det er greit at jeg kjører, får jeg heller akseptere det og prøve å kjøre enda litt fortere.

LEGGER OPP: Aksel Lund Svindal legger opp. Dette er hans opp- og nedturer. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Trøblete sesong

Hva kan vi si om sesongen til Jansrud? Når vi snakker om 33-åringen fra Vinstra er vi bortskjemte, og det forventes at han skal vinne eller kjempe helt i toppen i de rennene han kjører.

Med det i bakhodet er han neppe fornøyd med årets sesong. For å ta resultatene raskt. Jansrud starter sesongen med å vinne super G i Lake Louise. Etter det har formkurven stupt som Neymar.

Jansrud har fire topp 10-plasseringer, og har sakket akterut. Drømmen om den store kula (verdenscupen totalt) ble tidlig knust. Så knust at Jansrud droppet å kjøre verdenscup på «hjemmebane» i Oslo 1. nyttårsdag.

Og for å så ekstra salt på såret kom skaden:

- Jeg lever ganske fint med det. Det som er utfordringen her er at det føles symptomatisk for en dårlig sesong, i hvert fall med tanke på utforen. Når du kjemper i motbakke og er litt usikker på hvordan ting går og det ikke lykkes, så er det her en sånn typisk skade som kommer fordi jeg gjør en feil. Selv om jeg ikke følte at det lå i korta, så tenkte jeg «selvfølgelig måtte det skje».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!