MODIG: IPC-president Philip Craven (t.h) blir omtalt som modig etter å ha utestengt Russland fra Paralympics. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
MODIG: IPC-president Philip Craven (t.h) blir omtalt som modig etter å ha utestengt Russland fra Paralympics. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGIVis mer

Bekreftet: Russland utestenges fra Paralympics

Ble først utestengt, men anket. Nå har den endelige dommen falt.

(Dagbladet): På grunn av McLaren-rapporten, besluttet Den internasjonale paralympiske komité (IPC) i starten av august å utestenge Russland fra det kommende Paralympics.

Russland valgte å anke dommen, og det er den som i dag er ferdigbehandlet.

I en pressemelding skriver idrettens voldgiftsrett (CAS) at de har forkastet anken til Russland, og at de nå ikke får delta i Paralympics.

Avdekket juks

Dette kommer som følge av McLaren-rapporten, som avslørte organisert, statsdrevet doping i russisk idrett, også i paralympisk idrett.

Rapporten avdekket elleve positive dopingprøver fra russiske paralympics-deltakere, dekket over av det russiske idrettsforbundet mellom 2012 og 2015.

Richard McLaren bekreftet også at 18 prøver fra russiske utøvere ble byttet ut mot rene prøver under Paralympics i Sotsji 2014.

- «Medaljer over moral»-filosofi

Philip Craven, president i IPC, har fordømt Russlands «medaljer over moral»-filosofi, og har uttalt at Russland har vist en åpenbar mangel på respekt for helse og velvære for idrettsutøvere, og at det ganske enkelt ikke har noen plass i paralympisk idrett.

Før årets OL i Rio bestemte IOC at Russland ikke ville bli utestengt fra lekene, men at det var opp til hvert enkelt særforbund å vurdere om de skulle utestenge nasjonene fra de enkelte grenene.

Kun det internasjonale friidrettsforbundet og det internasjonale vektløfterforbundet tok et så sterkt standpunkt mot Russland. Derfor hadde Russland - ett av verdens største land - hele 278 utøvere i Rio - mot Norges 64.

Kan gi ekstra norsk utøver

Russland-utestengelsen fører til at 267 plasser står ledig i årets Paralympics. Ifølge NTB kan det bety én ekstra norsk utøver i lekene.

- Det kan bli aktuelt. Vi er på saken og sjekker muligheten. I så fall ser det ut som det blir i bueskyting. Vi er klare for å gjøre et eventuelt uttak om det går i orden og utøveren er kvalifisert. Dette må skje ganske fort, sier Norges hovedleder Cato Zahl Pedersen til NTB, tirsdag.

Grunnen til at det kan bli en norsk utøver i bueskyting, er at det trolig er den eneste idretten hvor Norge har utøvere som var i nærheten av å klare kvalifiseringskravet.

Årets Paralympics går fra 7. til 18. september.