MODIG: IPC-president Philip Craven, til høyre, utestenger Russland fra Paralympics i Rio. <br>Foto: AFP/ KAZUHIRO NOGI / NTB Scanpix
MODIG: IPC-president Philip Craven, til høyre, utestenger Russland fra Paralympics i Rio.
Foto: AFP/ KAZUHIRO NOGI / NTB ScanpixVis mer

Bekreftet: Russland utestengt fra Paralympics

Og nå skal de reteste alle prøvene fra Sotsji.

Russland utestenges fra Paralympics i Rio de Janeiro på grunn av doping, opplyste Den internasjonale paralympiske komité (IPC) som ventet søndag.

Bakgrunnen er McLaren-rapportens avsløring av organisert, statsdrevet doping i russisk idrett, også paralympisk idrett. IPC-president Philip Craven sier at Russland er suspendert fra IPC og dermed ikke får delta i Paralympics i Rio fra 7. til 18. september.

– Det er en tøff og modig beslutning. Vi skal ikke ha juks og fanteri i internasjonal idrett, og vi stiller oss 100 prosent bak avgjørelsen, sa Norges idrettspresident Tom Tvedt til NTB rett etter at avgjørelsen ble kjent.

Russland har ifølge en pressemelding fra IPC 21 dagers frist på å anke avgjørelsen.

Veiskille

– Avgjørelsen sender et tydelig signal om at denne typen omfattende og organisert dopingjuks ikke kan tolereres, sier Tvedt i en pressemelding.

– NIF stiller seg fullt og helt bak avgjørelsen. Dette er ingen hyggelig dag for internasjonal idrett, men at IPC nå suspenderer en nasjonal paralympisk komité og derigjennom utestenger en hel nasjon fra et internasjonalt mesterskap markerer et veiskille i kampen for de rene utøverne.

McLaren-rapporten påviste at 35 positive dopingprøver fra russiske paralympiske utøvere i perioden 2012 til 2015 var forsvunnet. I tillegg er det påvist at det under Paralympics i Sotsji i 2014 ble bedrevet omfattende juks med russiske dopingprøver.

I front

Mange ønsket at Den internasjonale olympiske komité (IOC) skulle treffe tilsvarende sanksjon mot Russland for sommer-OL i Rio, men IOC overlot til det enkelte særforbund å avgjøre russernes skjebne. Resultatet ble at nesten 300 russere deltar i OL.

Cato Zahl Pedersen er ansvarlig for paralympisk idrett ved Olympiatoppen og blir leder for Norges tropp i Paralympics i Rio. Han bifaller IPCs beslutning.

– Jeg er glad for at den paralympiske bevegelsen går i front i kampen mot organisert doping i idretten. IPC har utvist en handlekraft jeg skulle ønske hele den internasjonale idrettsbevegelsen kunne framvise, sier han i pressemeldingen fra NIF.

(NTB)

  • I tillegg, opplyser IPC-president Philip Craven, skal de nå reteste samtlige dopingprøver som ble tatt under Sotsji-OL, melder nettstedet Inside The Games.