VOLDTEKTSANKLAGET: Cristiano Ronaldo på tribunen under Juventus seneste kamp. Stjernespilleren er anklaget for voldtekt, noe som har gjort portugiserens sponsorer svært bekrymrede. Foto: Massimo Pinca / Reuters / NTB scanpix
VOLDTEKTSANKLAGET: Cristiano Ronaldo på tribunen under Juventus seneste kamp. Stjernespilleren er anklaget for voldtekt, noe som har gjort portugiserens sponsorer svært bekrymrede. Foto: Massimo Pinca / Reuters / NTB scanpixVis mer

Cristiano Ronaldo etterforskes for voldtekt

Bekymrede sponsorer og kraftig børsfall: - Kan få store konsekvenser

Nike er «dypt bekymret», mens EA Sports har fjernet Ronaldo fra sine hjemmesider. - Han bør gå stille i dørene nå, mener sponsorekspert.

Cristiano Ronaldo er en av klodens mest kjente mennesker og markedsføringspotensialet hans er enormt. Portugiseren har blitt kåret til verdens beste fotballspiller fem ganger, og med sine om lag 339 millioner følgere på sosiale medier har Ronaldo en enorm rekkevidde.

Superstjerna tjener nærmere 400 millioner kroner fra sponsorer hvert år, og i en lang rekke med merkevarer som vil bruke spilleren til å øke egen verdi, er det sponsorgiganten Nike som bidrar med mest til Ronaldo AS.

Det amerikanske selskapet utbetaler nesten 250 millioner kroner hvert år, men overgrepsskandalen som henger over Ronaldo for øyeblikket kan sette den gullkantede avtalen i fare.

- Dypt bekymret

Mandag gjenåpnet Las Vegas-politiet etterforskningen av en voldtektssak mot fotballstjernen fra 2009. Han er saksøkt av amerikanske Kathryn Mayorga (34) som vil ha opphevet en taushetserklæring etter at det ble inngått forlik i saken. Hun sier Juventus-stjernen voldtok henne på en hotellsuite under en ferietur til Las Vegas i 2009.

Beskyldningene har sett flere av Ronaldos største sponsorer til å rykke ut med bekymringsmeldinger.

- Vi er dypt bekymret over disse forstyrrende anklagene og følger med på situasjonen, sier Nike i en uttalelse.

- Symboleffekten av at Nike sier dette er sterk, mener Norges fremste sponsorekspert, Jacob Lund.

Han har sett flere sponsoravtaler mellom utøvere og selskaper, men sier at de først og fremst inneholder klausuler om dopingbruk.

Jacob Lund har lang erfaring som sponsorsjef. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jacob Lund har lang erfaring som sponsorsjef. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- De inneholder stort sett bare dop, men ikke noe om at du sier noe dumt eller oppfører deg som en gris - noe som har skutt fart de siste åra. Det er forskjell på å bli tatt med buksa nede for dopbruk, enn å bli tatt på buksa nede i mer direkte betydning, forteller han.

- Bør gå stille i dørene

EA Sports, som også har en sponsoravtale med fotballstjernen, sier de «følger situasjonen nøye, ettersom vi forventer at atleter og ambassadører vi samarbeider med, opptrer i tråd med EAs verdier».

Ronaldo er på coveret av deres svært populære fotballspill - FIFA 19, og EA har i dag fjernet bilder av Ronaldo fra hjemmesidene.

Idrettshistorien inneholder flere eksempler på utøvere som har dominert i toppen av sin idrett, men som seinere har opplevd et dramatisk fall fra tronen. Det kanskje fremste eksempelet er Lance Armstrong og konsekvensene av hans mangeårige dopingbruk.

Lund mener at også Ronaldo er langt ifra urørlig om skandalen skulle ramme ham.

- Han bør gå stille i dørene nå. Om han blir dømt, vil det få store konsekvenser for han. Han vil ikke bli en dårligere fotballspiller, men folks oppfatning av han som person vil være en helt annen. En persons væremåte og attitude er viktig når man skal markedsføres og få sponsormidler, mener han.

- Ikke god samvittighet

Ronaldo har selv vært ute på Twitter og hevdet sin uskyld.

- Jeg benekter beskyldningene mot meg på det sterkeste. Voldtekt er en forferdelig forbrytelse som går imot alt jeg er og tror på, skrev han blant annet.

Også spillerens klubb, Juventus, har kommet med en uttalelse på Twitter. De forsvarer sommerens storsignering fra Real Madrid.

- Ronaldo har gjennom de siste månedene vist sin profesjonalitet og dedikasjon, noe alle i Juventus setter pris på. De påståtte hendelsene fra 10 år tilbake i tid forandrer ikke denne meningen, som blir delt av alle som har kommet i kontakt med denne store mesteren, skriver de.

Jacob Lund mener uttalelsene fra Ronaldo og Juventus ikke gjør saken noe bedre for den anklagede.

- Det er et tegn på at han ikke har god samvittighet. Hvis man begynner å fikle med sannheten, kan de gjøre det mye verre. Hvis ryktene inneholder substans, vil det gjøre det mye verre å bli tatt i løgn samtidig, mener han.

Kraftig børsfall

Juventus-trener Massimiliano Allegri bekreftet tidligere i dag at Ronaldo er med i kamptroppen til lørdagens oppgjør mot Udinese. Tidligere i uka ble det klart at spilleren tar pause fra landslaget ut året for å konsentrere seg om klubbfotball.

Etter at portugiseren signerte for Juventus har både klubbens økonomi blomstret og deres popularitet på sosiale medier skutt i været. De ferske voldtektsanklagene ser derimot ut til å få konsekvenser for klubbens økonomi.

Da børsen i Milano åpnet fredag morgen, tok det ikke lange tiden før aksjene i Juventus hadde falt 5,37 prosent til 1,25 euro. Ved børsens stengetid var fallet nær ti prosent, melder AFP.