Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bekymret ekspert slår alarm: - Det er vondt å se Ødegaard

Stamsø Møller mener Real Madrid ikke prioriterer nordmannen lenger.

FÅR KRITIKK: Martin Ødegaard kjemper for tilværelsen i Real Madrid. Foto: Scanpix
FÅR KRITIKK: Martin Ødegaard kjemper for tilværelsen i Real Madrid. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Halvannet år etter den sensasjonelle overgangen fra Strømsgodset til Real Madrid er Martin Ødegaard (17) i ferd med å fullføre sin andre sesong i klubben.

Oppholdets høydepunkt så langt er A-lagsdebuten 23. mai i fjor, men siden den gang har det vært liten framgang å spore. Det mener Simen Stamsø Møller, som har analysert en rekke av Ødegaards opptredener for reservelaget Castilla.

Før lagets avgjørende kamp mot UCAM Murcia om retten til å spille på Spanias nest øverste nivå etter sommeren, er TV 2-eksperten bekymret for det norske supertaltentet av flere grunner:

1. Stamsø Møller mener Ødegaard har stagnert fullstendig, noe som har medført at jevnaldrende konkurrenter har tatt ham igjen og gått forbi kvalitetsmessig - både internt i Castilla og eksternt i andre klubber.
2. Stamsø Møller tror prestisjen Real Madrid la i Ødegaard-kjøpet er borte fra klubbens side og at de nå prioriterer spanske unggutter over ham.
3. Stamsø Møller frykter at Ødegaard aldri vil få utløp for potensialet sitt på grunn av det han karakteriserer som manglende «baller» og «guts» i spillet sitt over lang tid.

- Vondt å se på På 45 kamper for Castilla har Ødegaard produsert én scoring og fire målgivende pasninger. Årsaken til den svake uttellingen mener Stamsø Møller skyldes manglende vilje og pågangsmot fra Ødegaard til å ta større risiko i det han foretar seg med ballen i beina.

- Det er vondt å se på. Det irriterer meg at Ødegaard ikke har den ungdommelige frekkheten som man forbinder med unge spillere med litt baller. Han er altfor introvert i spillestilen. Selv om dette blir spekulering fra min side, tror jeg veldig mange fotballspillere i Norge ikke blir det de kunne vært fordi de blir lært opp til å spille på lav risiko, sier Stamsø Møller til Dagbladet og fortsetter:

- Ødegaard ser kanskje hakket for norsk ut akkurat nå. Han har et tankesett som dessverre ikke gir meg noen glede av å se ham spille. Hvis han hadde hatt mer «guts», hadde det syntes - da hadde han dyttet ballen foran seg og krummet nakken, men det ser vi altfor sjeldent. Jeg tror det er en ond sirkel han er inne i som han må ut av for å kunne bli bedre.

- Ikke unik lenger Stamsø Møller mener gjennombruddene til ett år eldre Marcus Rashford og to år eldre Kelechi Iheanacho i Manchester-klubbene United og City denne sesongen er en konsekvens av at de to spissene tør å by på seg selv i langt større grad enn Ødegaard - ikke at de nødvendigvis besitter større talenter.

TV 2-eksperten hevder Ødegaard har mistet forspranget han hadde på tidspunktet hvor klubber verden over ønsket drammenserens signatur, noe han finner fortvilende. Ikke minst fordi han tror Real Madrid har mistet troen på den 17 år gamle teknikeren.

- Den prestisjen Real Madrid knyttet til Ødegaard tidligere, er borte. De har heller lyst til at spanske spillere skal slå gjennom - enn han. Veien fram til A-laget er nå for lang. Selv om de har betalt mye for ham, er jeg helt sikker på at de bryr seg mer om å få fram spanjoler. Vi i Norge tror at Real Madrid ser på ham som en juvel, men det føles ikke sånn. Da hadde de gitt ham mer velvilje. Han er sin egen lykkes smed for klubben kommer ikke til å gi ham enormt mye tillit hvis han ikke tar steg. Det er jo folk født på 2000-tallet som er bedre nå, poengterer Stamsø Møller før han konstaterer:

- Ødegaard er ikke unik lenger. Det er synd, for jeg har alltid hatt så stor tro på ham. Ferdighetene er jo så spennende, men nå er jeg bekymret for at han ikke vil få ut det som bor i ham.

- Må få spilletid Stig Lillejord har på sin side jobbet med å flytte norske spillere til utlandet i over 20 år. Fotballagenten forstår valget Ødegaard og familien tok da Real Madrid-interessen resulterte i et lukrativt tilbud vinteren 2015, men er klar på at det sportslig ikke lenger er det beste.

Agentens oppfattelse av situasjonen er at det bare er én ting som gjelder for Ødegaard i tiden som kommer: Det er spilletid på et høyere nivå enn han får med Castilla. Lillejord begrunner det blant annet med at han mener de beste tippeligalagene hadde slått Real Madrids rekruttlag 10 av 10 ganger.

- Det er ekstremt viktig at han får spilletid på et bedre nivå. Det tror jeg ikke er sikkert hvis Ødegaard skulle gå på lån til en klubb i tysk Bundesliga eller en konkurrent av Real Madrid i Spania. Derfor ville jeg gjerne sett at han gjorde som Iver Fossum, og dro til en klubb som nå skal spille i 2. Bundesliga. Jeg tror Tysklands nest øverste nivå er et sted Martin Ødegaard kan utvikle seg på.

Kultursjokk Lillejord deler ikke Stamsø Møllers bekymring for at norske talenter ofte blir instruert til å spille med lav risiko og på den måten mister nødvendig kreativitet og særegenhet. I stedet peker Lillejord på en annen faktor som gjør det utfordrende for unggutter å dra til klubber i utlandet:

Det er møtet med en helt ny kultur, hvor konkurransen er hardere og det kan gå måneder mellom hver gang trenere kommuniserer med dem.

- Jeg vil gå så langt som å si at det handler 70-80 prosent om det mentale for å overleve. Det er steintøft utenlands. Å ha «gutsen» og motet til å «gunne på» når det butter imot, og det butter imot for alle spillere, er ekstremt viktig. Det er en problemstilling vi møter på med spillerne vi jobber med. Det stilles helt andre krav i utlandet. Derfor er det Fossum har gjort i Hannover en fantastisk prestasjon. Å komme inn i en sånn klubb, hvor treneren fikk sparken like etter at han ble kjøpt og laget rykket ned, men likevel klare å markere seg så bra, er utrolig flott gjort, sier Lillejord, som fortsatt anser Ødegaards talent som stort.

Han mener bare at unggutten må få utfolde seg fritt.

- Martin Ødegaard må få lov til å være Martin Ødegaard. For å få lov til det må han spille i en klubb som gir ham muligheten. Den klubben kan være i 2. Bundesliga. Jeg har over lang tid jobbet i Tyskland og ser på 2. Bundesliga som en utrolig bra utviklingsarena for å kunne gå videre til en av Europas største klubber. Vi må heller ikke se på det som et steg tilbake for Martin Ødegaard, for det ville faktisk vært et steg fram. Vi må glemme at det står Real Madrid på drakten hans, for realiteten er at det er Castilla han spiller for.

PS: Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Ødegaard-rådgiver Tore Pedersen i denne saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!