Astrid Uhrenholdt Jacobsen forsvarer Marit Bjørgen

Bekymret for kroppsfokuset: - Vi må slutte å kommentere hverandres kropper

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble negativt overrasket over seg selv i Falun og er bekymret før VM. Hun reagerer også på måten Marit Bjørgen blir omtalt.

PÅ TOPP IGJEN: Marit Bjørgen har blitt 36 år gammel og mor til Marius, men er fortsatt best i verden når alt klaffer. Det viste hun i Falun i går igjen.
Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
PÅ TOPP IGJEN: Marit Bjørgen har blitt 36 år gammel og mor til Marius, men er fortsatt best i verden når alt klaffer. Det viste hun i Falun i går igjen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpixVis mer

FALUN (Dagbladet): På 15-kilometeren i Falun var Marit Bjørgen best igjen. 36-åringen fra Rognes viste - etter en tøff forsesong - at hun er tilbake der hun var før hun ble mor: Altså på toppen av pallen.

105 ganger har Bjørgen jublet for seier i verdenscupen. Den første kom 26. oktober 2002 i bysprinten i Düsseldorf. Det er absolutt ingenting som tyder på at den siste har kommet. Legender som Ole Einar Bjørndalen (95), Ingemar Stenmark (86) og Lindsey Vonn (77) er allerede passert i antall verdenscuptriumfer. Bjørgen sprenger stadig nye grenser.

- Det er sterkt at jeg fortsatt holder koken oppe. Jeg har tre verdenscupseirer i år og må si meg veldig fornøyd med det, tatt i betraktning av situasjonen i sommer, forteller Bjørgen til Dagbladet.

- Når jeg først skal reise bort fra Marius, er det godt å vinne. Da er det verdt å reise bort. Det kjennes veldig bra ut, men jeg håper at jeg kan løfte meg enda litt til før VM.

Fortviler over dårlig helg

BEKYMRET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er bekymret etter helgas skuffende renn. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BEKYMRET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er bekymret etter helgas skuffende renn. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng på de neste pallplassene tar alltid tapte dueller mot langrennsdronninga med et smil. Like lystig var ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter den skuffende 16. plassen på 15-kilometeren.

- Jeg gikk rett og slett tom. Jeg hadde ingen krefter. Det ble en dårlig helg i Falun i år. Jeg hadde ingenting å gå med, selv om jeg hadde alle muligheter. Jeg vet ikke hvorfor det ikke gikk raskere, sier Heming-jenta til Dagbladet.

- Jeg er veldig overrasket over at jeg gjør det så dårlig i dag, fordi jeg har vært god på trening. Jeg har ikke tid til å ha så mange dårlige dager i den situasjonen jeg er i nå. Jeg må gå noen gode løp i NM. Hvis ikke burde jeg kanskje ikke være med på et VM-lag engang. Det er opp til meg selv, sier Heming-jenta.

Jacobsen: - Det må vi slutte ned

Det store finske oppslaget i Ilta-Sanomat om Bjørgens store muskler - og spørsmål rundt hvorvidt det kan komme naturlig - fikk naturligvis langrennsdronninga til å reagere i går.

BEST: Marit Bjørgen viste styrke og vant en ny seier i Falun. Verre gikk det med venninna Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
BEST: Marit Bjørgen viste styrke og vant en ny seier i Falun. Verre gikk det med venninna Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix Vis mer

Uhrenholdt Jacobsen synes behandlingen av Bjørgen i den aktuelle saken er brutal.

- Vi trenger ikke å kommentere hvordan vi ser ut. Vi må slutte å kommentere hverandres kropper, oppfordrer Jacobsen.

- Man må få lov til å ha den kroppen man har. Det blir helt feil å snakke og kommentere om man er for lav eller høy eller tynn eller bred. Alle må få konkurrere med den kroppen de har, mener den reflekterte medisinstudenten og langrennsløperen fra Heming.

Hylles av utenlandske konkurrenter

Den finske langrennsløperen Anne Kyllönen forteller til Dagbladet at hun synes fokuset til den finske storavisen er helt feil og at de finske langrennsløperne ikke står inne for budskapet som forfektes i deler av Finland.

Det samme sier også den finske langrennslegenden Aino-Kaisa Saarinen.

- Jeg har bare positive ting å si om Marit. Det er fantastisk å se at Marit vinner. Det gir meg håp for at jeg kan komme tilbake etter svangerskapet. Det samme gjelder Kikkan Randalls gode renn på lørdag, sier Saarinen til Dagbladet.

Også Charlotte Kalla, som imponerte med en sterk 5. plass i klassisk i dag, hyller sin norske konkurrent.

- De norske jentene er så sterke. Det Marit gjør i dag, er helt fantastisk. Jeg er veldig imponert, sier Kalla til Dagbladet.

- Skuffet og lei meg

Bjørgen er glad for støtten. Om bildene i Ilta-Sanomat, sa hun lørdag:

- Det har fulgt meg helt siden jeg begynte å gå fort på ski. Jeg blir så trøtt og lei av det. Jeg blir skuffet og lei meg over at det dras opp igjen, forteller Bjørgen.

- Jeg har levd med det så lenge jeg har konkurrert, og jeg har sett sånn ut i alle årene jeg har vært på dette nivået. Det er vel en del av det å være profilert toppidrettsutøver. Samtidig er det ikke noe moro å bli minnet på dette om og om igjen, sier Rognes-jenta.

Jacobsen har stor respekt for mennesket Marit Bjørgen.

- Som person er Marit veldig samlende og raus. Hun bringer trygghet og ro inn i gruppa. Hun er kapteinen, den moderlige. Det har hun vært lenge før hun ble mor, mener Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg har vært på lag med Marit i elleve år. Jeg har aldri fått et negativt svar. Hun er alltid åpen og positiv. Hun overøser ikke deg av ros, men hun er veldig rasjonell og raus. Hun bryr seg veldig om de rundt seg. Hvis Marit klarer å overføre disse verdiene, vil det være helt uvurderlig for norsk langrenn i mange år framover, håper Heming-jenta.