Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

U21-kvalik: Norge - Kosovo 5-0

Bekymret Kristoffer Ajer stormet bort til Martin Ødegaard: - Jeg måtte passe på ham i dag

Frustrerte Kosovo-spillere var så harde mot Martin Ødegaard at Kristoffer Ajer ble bekymret og følte at han måtte beskytte 18-åringen. Ødegaard takker lagkompisen for støtten.

TEMPERATUR: Martin Ødegaard herjet så mye med Kosovo-spillerne at flere tok i bruk skitne midler i forsøket på å stoppe 18-åringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TEMPERATUR: Martin Ødegaard herjet så mye med Kosovo-spillerne at flere tok i bruk skitne midler i forsøket på å stoppe 18-åringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Kosovo er en fersk fotballnasjon, men har mange spillere med et høyt ferdighetsregister og spilte jevnt mot Irland i sin første obligatoriske U21-landskamp i historien tidligere i kvalifiseringen.

I kveld fikk de imidlertid skikkelig bank - med sifrene 5-0 av et sprudlende norsk U21-landslag - som Martin Samuelsen tror kan slå fotballgiganten Tyskland og vinne gruppa foran tyskerne, Israel, Irland og Kosovo.

- Dette laget er meget sterkt og kan slå alle lag i Europa. Vi kan ta Tyskland også og vinne gruppa. Alt er mulig, sier Martin Samuelsen til Dagbladet.

Hans bakromsløp framprovoserte det røde kortet til Kosovo som fikk den ferske fotballnasjonen til å kollapse fullstendig. For Norge løsnet det virkelig, og spesielt Martin Ødegaard herjet mer og mer for hvert minutt som gikk i en kamp hvor også Heerenveen-kompisen Morten Thorsby var strålende.

Ajer: - Måtte passe på Martin

Kosovo-spillerne likte ikke at den lettbeinte 18-åringen danset seg forbi og ydmyket dem i Drammen. Flere hodeløse taklinger og etterslenginger ble sentrert mot Ødegaard, som heldigvis kom seg unna skader.

Det var imidlertid ingen selvfølge, og lagkamerat Kristoffer Ajer (19) forteller at han ble bekymret på kompisens vegne.

TOK ANSVAR: Kristoffer Ajer tok ansvar som sjefen i midtforsvaret, på offensive dødballer og som lederen som beskyttet Martin Ødegaard da det temperaturen steg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TOK ANSVAR: Kristoffer Ajer tok ansvar som sjefen i midtforsvaret, på offensive dødballer og som lederen som beskyttet Martin Ødegaard da det temperaturen steg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Martin spilte helt suverent. Han lekte jo her i dag, men jeg måtte passe litt på Martin i dag. Han ble sparket ned mer og mer, sier Ajer til Dagbladet.

Celtic-spilleren, som var utlånt til Kilmarnock forrige sesong, tok selv ansvar for å unngå alvorlige skader på Ødegaard.

- Jeg har spilt litt i den skotske ligaen, så jeg kommer gjerne løpende når det er snakk om slåsskamper på banen. Det var viktig å passe på Martin, siden han ikke er den største karen. Men han dansa jo rundt Kosovo-spillerne likevel, sier stoppertalentet.

- Og når du kommer, tør de ikke å yppe seg lenger?

- Hehe, nei, forhåpentligvis ikke, svarer Ajer.

Ødegaard takker Ajer

Selv vil ikke Ødegaard kritisere de beinharde taklingene han ble utsatt for.

- Hvis man ligger under med en del mål, blir man frustrert. Sånn er det ofte i fotball. Det skjønner jeg. De sa «sorry» etter kampen og jeg unngikk skader. Da er det greit for min del, sier Martin Ødegaard til Dagbladet.

- Det kunne kanskje ha gått verre om Ajer ikke hadde passet på deg, som han sier?

- Haha, ja, han passet heldigvis godt på meg. Han løp rett bort til meg da jeg ble sparket ned, sier Heerenveen-spilleren.

BEKLAGET: Kosovo-spillerne beklaget den harde behandlingen av Martin Ødegaard etter kampen. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
BEKLAGET: Kosovo-spillerne beklaget den harde behandlingen av Martin Ødegaard etter kampen. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Er det trygghet å ha Ajer?

- Hehe, ja, det er det, sier Ødegaard.

Han var svært godt fornøyd med hvordan «nye Norge» gjennomførte kveldens kamp. 5-0 sier sitt.

Tror på «nye Norge»

Femmålsseier i internasjonal landslagsfotball er alltid knallsterkt.

- Det var en veldig god kamp fra start til slutt. I perioder faller tempoet litt, men det er naturlig når de får en utvist og vi leder med tre-fire mål. Alt i alt var det en solid kamp, sier Ødegaard.

- Hva kan denne nye U21-generasjonen utrette?

- Jeg tror denne generasjonen er veldig god. Jeg tror vi har enda flere forskjellige spillertyper enn vi hadde i den forrige gjengen. I dag så det bra ut, og jeg tror vi kan bli enda bedre.

NORSK FESTFOTBALL: Fem vakre scoringer og lekkert kombinasjonsspill gir norsk fotballoptimisme. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NORSK FESTFOTBALL: Fem vakre scoringer og lekkert kombinasjonsspill gir norsk fotballoptimisme. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det samme tror Kristoffer Ajer.

- Jeg føler vi har en god blanding og balanse i laget. Vi trenger det for ulike kamptilnærminger. Dette laget kan både angripe og forsvare. Vi har de lettbeinte teknikkerne og fysiske spillerne som kan ta duellene og score på dødballer, sier 19-åringen.

Ødegaard synes det er morsomt å være en del av denne talentfulle gruppa, men ønsker seg aller helst opp på A-landslaget,

- Jeg fikk vist meg bra fram i dag, men jeg går ikke rundt og tenker på A-landslaget, sier han.

Gledelig gjensyn

I kveld fikk Real Madrid-eiendommen et gledelig gjensyn med kompisen Bersant Celina, som var kaptein for Kosovo på sin tidligere hjemmebane Marienlyst.

Midtbanespilleren, som er utlånt fra Manchester City til Twente og har aldersbestemte landskamper for Norge fra G15- til U21-landslaget, fikk et tungt gjensyn med Drammen.

- Jeg tror han synes det var gøy likevel. Det var kult å møte Celina igjen. Vi kjenner hverandre godt, sier Ødegaard.

I kveldens kamp kombinerte han fint med blant annet Heerenveen-lagkompis Morten Thorsby og Celtic-talentet Ajer, som headet i mål én av Ødegaards mange nyutviklede «corner-chipper».

GODE VENNER: Bersant Celina og Martin Ødegaard fikk et gledelig gjensyn med hverandre på Marienlyst. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
GODE VENNER: Bersant Celina og Martin Ødegaard fikk et gledelig gjensyn med hverandre på Marienlyst. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi fikk beskjed om å gjøre det på den måten, og det gjorde vi. Det fungerte jo fint det, sier målscorer Ajer og smiler bredt.

Ajers plan

Nå håper han å spille seg inn i førsteelleveren til Celtic gjennom en god treningssommer og sesongoppkjøring.

- Planen er å komme til Celtic nå og kjempe meg inn på laget. Det handler om å prestere, sier Ajer.

- Hvordan er nivåforskjellen i Skottland kontra Norge?

- Fysikkmessig er Skottland en helt annen liga. Der må man heve seg for å prestere. Det er perfekt for meg som midtstopper å utvikle meg til å bli en bedre duellspiller. Teknisk er nivået jevnere med Norge, men Celtic er jo i en egen klasse, naturligvis.

Hele Norges coronakart