Bekymret over VAR - ingen store endringer

Premier League-klubber hadde torsdag møter på en hemmelig plass i London for å diskutere videodømming. Møtet varte i nesten fem timer, men det blir ingen store endringer.

TAR LANG TID: Ofte tar det mange minutter før VAR kommer med en avgjørelse. Foto: REUTERS/Scott Heppell/NTB Scanpix
TAR LANG TID: Ofte tar det mange minutter før VAR kommer med en avgjørelse. Foto: REUTERS/Scott Heppell/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er Sky Sports som skriver at flere engelske klubber har uttrykt bekymring over VAR.

En klubb hevder ifølge Sky at videodømming i Premier League har utviklet seg til å bli en «krise, i stedet for en mulighet», noe som vanærer ryktet til ligaen og spillet.

Flere engelske medier skriver at Manchester City, Brighton, Aston Villa og Everton er blant klubbene som har skrevet til Premier League. De er bekymret over hvordan teknologien brukes i England.

VAR har vært utskjelt etter at det ble innført i Premier League før inneværende sesong. Det har knapt gått en runde uten at videodømming har vært tema.

Det er ventet at dommersjef Mike Riley vil legge fram data på torsdagens møte, som viser at VAR allerede har redusert flere feilaktige avgjørelser som ble gjort av dommere i Premier League.

Møtet var ferdig like før klokka 17.00 norsk tid, og ifølge Premier Leagues egne hjemmeside, har de blitt enig om noen punkter som må forbedres.

Det gjelder både tidsbruk, at avgjørelsene må bli mer konsekvente fra kamp til kamp og at kommunikasjonen med fans til stede på stadion må bli bedre.

Konkrete eksempel de har kommet fram til er når det eksempelvis sjekkes straffespark. Før har det stått «sjekker mulig straffespark». Nå vil informasjonen, om det skulle være en hands-situasjon det er snakk om, hete «sjekker mulig straffespark - hands»

Mer informasjon fra møtet er ventet utover kvelden.

VAR har omgjort 29 nøkkelavgjørelser i løpet av sesongens 12 første serierunder. Tallet på korrekte dommeravgjørelser i avgjørende situasjoner har økt fra 82 til 90 prosent etter innføringen av VAR.

Tar lang tid

VAR brukes ikke på samme måte i Premier League som i andre ligaer. Det som bekymrer klubbene mest er at det ofte tar lang tid før en avgjørelse tas av VAR, noe Riley også mener er «uakseptabelt».

Da David McGoldrick fikk en scoring annullert for Sheffield United mot Tottenham, tok det hele tre minutter og 47 sekunder før avgjørelsen falt. Det viste seg at John Lundstram var i hårfin offside under oppbyggingen.

Det stilles også spørsmål ved at dommerne i Premier League ikke selv går bort til monitor for å avgjøre om det har blitt gjort en forseelse, slik som er vanlig i andre land og europeiske turneringer.

Dommerne i England får i stedet beskjed på øret når VAR ser på situasjonen og seinere om systemet har omgjort en dommeravgjørelse. Det er ikke ventet at dette vil endre seg, i frykt for enda flere og lengre pauser.

Publikum får bare beskjed om at VAR ser på saken, og minimalt med informasjon gis derfor på stadion.

Publikum har flere ganger svart med pipekonsert i påvente av VAR, noe som blant annet skjedde på Old Trafford da Manchester United spilte mot Brighton.

HYLLER HAALAND: Joshua King vil danne tospann med Erling Braut Haaland, og er full av lovord om sin unge angrepskollega Vis mer

Trenger tid

Det skal imidlertid ikke være noe ønske fra klubbene om å stoppe bruken av VAR i Premier League. Håpet er at systemet blir bedre og mer effektivt.

Mike Riley har tidligere opplyst at systemet fortsatt trenger tid, og at det på ingen måte er ferdigstilt fra sesongstart.

- Det vil ta oss to eller tre år for å få det riktig, har Riley tidligere uttalt om VAR.

Ekspert Gary Neville mener Premier League la lista høyt for seg selv ved å endre deler av bruken.

- Jeg syns vi er litt arrogante i dette landet noen ganger, å tro at vi kan komme med et bedre system når det er turneringer og land som har brukt dette systemet i mange år, sier Neville til Sky Sports.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer