Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronakrisa påvirker idretten

- Bekymret

Coronakrisa får ringvirkninger. Leder for spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, sier det er mye usikkerhet.

NISO-LEDER: Joachim Walltin. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NISO-LEDER: Joachim Walltin. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen kunne denne uka dele godt corona-nytt: Per mandag smittet hver virussmittede nordmann bare 0,7 annen. Viruset er under kontroll. Tirsdag kom også en lemping på de inngripende tiltakene, som gradvis vil skje etter påske.

Men vi må fortsatt vente ei god stund før vi får se eller utøve idrett igjen:

Kulturminister Abid Raja opplyste tirsdag at det tidligst kan avholdes idrettsarrangementer i midten av juni. Det vil si at situasjonen for de norske klubbene - og flere av spillerne som allerede er permittert - blir stadig mer alvorlig.

FORBAUSER: Flere russere reagerer, men Johannes Høsflot Klæbo tar den spesielle videoen, hvor han er redigert inn som Aleksandr Bolsjunovs bokseball, med et smil. Video: russki_sport Vis mer

Opplever stor pågang

Leder for spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, legger ikke skjul på at de mottar et stort trøkk av henvendelser om dagen.

- Det er mye usikkerhet. Vi må sammen med spillerne jobbe og se hvordan vi kan håndtere situasjonen for å minske skadevirkningene. For dem er det som i samfunnet for øvrig nå: Foruten helse og smittevern, er det viktigst å ha en jobb og en inntekt, sier Walltin til Dagbladet.

Han er bekymret for medlemmene.

- Jo lengre tid det tar før man kommer ordentlig i gang, jo mer må man forberede alternative scenarioer. Det hjelper ikke å grave seg ned. Vi må beholde roen og tenke på de beste mulige løsninger, sier Walltin, og påpeker at jo lengre situasjonen drar ut, jo mer alvorlig blir det.

Vurderer ferieavvikling

- I Norge har vi heldigvis gode lover og stillingsvern som gjør at en klubb ikke ensidig kan bryte kontrakten uten at det får konsekvenser. Nøkkelen er at partene sammen finner løsninger for å begrense skadene for begge parter, sier Walltin.

Han mener at klubbene på kort sikt bør vurdere å avvikle ferie for spillerne, når sesongen tidligst starter i midten av juni. Videre mener han at avvikling av kamper uten publikum må vurderes for å beskytte jobber for både spillere og ansatte i klubbene i Norge.

- Forutsetningen er naturligvis at smittevernreglene overholdes og at spillernes helse ivaretas, sier Walltin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!