Bekymrings-melding

- Jeg legger ikke skjul på at det er en krevende situasjon. Å si noe annet vil være å seile under falskt flagg. Og det gidder jeg ikke, sier hoppernes landslagssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.

UTFORDRINGER: Landslagssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTFORDRINGER: Landslagssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Bråket mellom Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund var offisielt over i slutten av oktober. Men inn i den nye sesongen bekymrer landslagssjefen seg for det økonomiske fundamentet til Hopp-Norge fra 1. mai neste år.

Avtaler med sponsorer og partnere er ikke på plass. Arbeidet med dette skulle vært påbegynt i juni og kanskje vært spikret allerede nå. Men fordi årsverk og ressurser lenge gikk med til den uavklarte situasjonen rundt Bråthen, må dette arbeidet intensiveres nå - midt i sesongen.

- Alle avtaler skal reforhandles. Og vi har fått forskjellige signaler. Enkelte er veldig tydelig på noe. Andre er veldig tydelig på det stikk motsatte, forteller Bråthen til Dagbladet.

RUVER I BAKKEN: Clas Brede Bråthen gikk seirende ut av konflikten med Norges Skiforbund og er fortsatt Hopp-Norges sterke mann. Foto: Torstein Bøe / NTB
RUVER I BAKKEN: Clas Brede Bråthen gikk seirende ut av konflikten med Norges Skiforbund og er fortsatt Hopp-Norges sterke mann. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Konflikten med skiforbundet endte med at han byttet rolle fra sportssjef til landslagssjef. I tillegg til sportslige resultater, har han ansvaret for det kommersielle arbeidet.

I snitt henter hopperne inn 25-30 millioner kroner fra sponsorene hvert år. Men fra neste år er ingenting på plass ennå. Dette er penger som skal sikre satsingen i topp og bredde fram til ski-VM i Trondheim i 2025.

- Jeg legger ikke skjul på at det er en krevende situasjon. Å si noe annet vil være å seile under falskt flagg. Og det gidder jeg ikke, sier Bråthen.

- Det er bedre å fronte den brutale fakta og ta det derfra. Heldigvis har vi et godt og nært forhold til partnerne. Men vi har ikke fått pratet nok med dem om framtida.

STORT ANSVAR: Clas Brede Bråthen har både sportslig og kommersielt ansvar for hopperne. Foto: Geir Olsen / NTB
STORT ANSVAR: Clas Brede Bråthen har både sportslig og kommersielt ansvar for hopperne. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bråthen vil ikke gå inn på hvor sponsorene og partnerne står. Men hovedsponsor LO har tidligere signalisert at de trekker seg ut etter sesongen. Nammo, Eterni, Lundin, Fibra, Help, RSM og Norsk Tipping er andre partnere.

Arbeidet handler også om å få tid til å snakke med nye potensielle sponsorer. Men med en Bråthen på reise i hoppbakkene fra torsdag til mandag hver uke, er det utfordrende å få tida til å strekke til.

- Siden vi ikke har tusenvis av årsverk å ta av, kan jeg ikke si noe annet enn at det er ekstremt kritisk. Jeg synes det er bekymringsfullt at det er så mye usikkerhet knyttet til det aller viktigste. Og det er å gi utøverne muligheten til å nå sine drømmer og mål. Da må vi ha penger, påpeker Bråthen.

- Hvis denne usikkerheten vedvarer, vil vi helt betimelig få mange spørsmål om det var verdt det, med referanser til konflikten.

NY ROLLE: Clas Brede Bråthen har fått jobben som landslagssjef i hopp. Video: NTB Vis mer

Bråthen var i utgangspunktet ferdig som toppsjef i norsk hoppsport etter sesongen. Men fordi trenere og utøvere ba ham ta konflikten med skiforbundet, valgte han å stå i det.

Han ble beskyldt for å være vanskelig å samarbeide med. Motparten var generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste.

Til slutt endte det med en knusende seier der Bråthen fortsatt er Hopp-Norges sterkeste mann. Ståle Villumstad er konstituert som sportssjef og har overtatt de administrative oppgavene.

KOBLET TIL HOPPSTILLING: Jan-Erik Aalbu, kommersiell sjef i Norges Håndballforbund. Foto: Lise Åserud / NTB
KOBLET TIL HOPPSTILLING: Jan-Erik Aalbu, kommersiell sjef i Norges Håndballforbund. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Det siste tok tid å få på plass. Etter det Dagbladet erfarer, skal kommersiell sjef i Norges Håndballforbund, Jan-Erik Aalbu, ha vært vurdert som kandidat til stillingen.

- Jeg har ikke lyst til å kommentere den saken i det hele tatt. Min jobb er hos Norges Håndballforbund, og jeg er veldig godt fornøyd med det. Rykter og spekulasjoner har jeg ikke lyst til å kommentere, sier Aalbu, som var sportssjef for hopperne på begynnelsen av 2000-tallet.

FORLIK: Skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg da forliket med Clas Brede Bråthen var et faktum. Foto: Javad Parsa / NTB
FORLIK: Skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg da forliket med Clas Brede Bråthen var et faktum. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Bråthen har hele tida sagt at Villumstad var hans favoritt. Men han mer enn antyder at bråket har fått følger inn i sesongen.

Bråthen sier:

- Dette er ingen kritikk fra min side knyttet til våre partnere. Det er mer en betraktning om at vi skulle jobbet med disse - og potensielt nye partnere - siden juni. Dette er seks-sju-måneder vi aldri får igjen. I tillegg har vi mistet to av våre medarbeidere, Bjørn Einar Romøren og Alexander Henningsen, som skulle vært sentrale i dette arbeidet. Det går ikke an å si at dette ikke preger hverdagen min.

Bråthen har ingen kommentar til forholdet mellom ham og Bretten Berg og Røste i dag. Fokuset er på sportslige resultater og kommersielle inntekter, understreker han.

Da striden offisielt var over, var både Bretten Berg og Røste opptatt av å komme seg videre.

- En god dag, slo Røste fast.

- Konflikten har vært vanskelig for hele Ski-Norge. Vi har hatt gode og ærlige diskusjoner. Det gir meg definitivt håp om framtida, erklærte Røste.

Sportslig har hopperne fått en variabel start på sesongen. Men ingen av aktørene knytter Halvor Egner Graneruds svingninger til bråket.

- Det skyldes i hovedsak sittestillingen i tilløpet, opplyser trener Alexander Stöckl.

- Han har jobbet mye med dette de siste dagene. Han er ikke så langt unna. Når han får til endringene han ønsker, er han på sitt beste.

Utfordringene står med andre ord i kø. Den første store målestokken blir Den tysk-østerrikske hoppuka fra 29. desember til 6. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer