Swix ble varslet av Miljødirektoratet i 2015

- Bekymringsfulle funn

Swix Sport fikk i 2015 brev fra Miljødirektoratet om at ett av produktene deres hadde stoffer med egenskaper som er «svært uheldige for helse og miljø».

Bekymringsmelding: Miljødirektoratet sendte brev til Swix Sport da de fant høye verdier av skadelige fluorstoffer i en av skismøringene til selskapet. Foto: Jon Buckle, NTB scanpix.
Bekymringsmelding: Miljødirektoratet sendte brev til Swix Sport da de fant høye verdier av skadelige fluorstoffer i en av skismøringene til selskapet. Foto: Jon Buckle, NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et innsyn i Miljødirektoratet fant Dagbladet et dokument hvor Miljødirektoratet advarer Swix Sport om risikoen som følger med en av skismurningene til selskapet.

Brevet er signert sjefingeniør i produktseksjonen i Miljødirektoratet, Audun Heggelund, og er sendt til Swix Sport i oktober 2015.

«Miljødirektoratet har som en del av en rutinekartlegging fått analysert produktet Toko Jetstream 2.0 Powder Blue Fluorpulver for perfluorerte stoffer», åpner brevet.

I brevet skal Miljødirektoratet felle en til dels hard dom over produktet:

«Vi har ikke funnet nivåer av regulerte stoffer som overstiger grenseverdiene, så produktet er ikke forbudt. Det vi derimot fant, var et visst innhold av stoffer som er nært beslektet med PFOA, de såkalte langkjedete perfluorerte karboksylsyrer (PFNA, PFDA, PFuNDA, PFDoDA, PFTrDA og PFTeDA). Dette er stoffer som er ført opp på den norske prioritetslista og på den europeiske kandidatlista fordi de har egenskaper som er svært uheldige for helse og miljø. Nivåene vi fant er slik at enkelte til sammenlikning overstiger grensen på 0,001 % som har vært gjeldende for den nært beslektede PFOA siden 1. juni 2014 (…)»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer