Belgias batteri

Schalke 04-fansen kaller ham bare for «Mister 1000 Volts». I EM skal Marc Wilmots (31) være batteriet i Belgia.

Wilmots skal fylle rollen som nøkkelspiller i det belgiske laget etter Enzo Schifo, Belgias mest kjente spiller de siste to tiårene.

Det vil han klare, selv om han er en annerledes spiller enn den elegante, kreative Schifo. Wilmots er energibunt, løpsmaskin og tacklings-fenomen.

- De kaller meg ikke Mister 1000 volt for ingenting, sier Wilmots sjøl.

- Jeg prøver å gjøre mitt ytterste i hver eneste kamp, men det koster enormt med energi. Jeg er ingen maskin.

Noen ganger kan det imidlertid virke slik. Som i slutten av mars, da han løp rastaflettene av de mer feterte midtbanestjernene Clarence Seedorf og Edgar Davids hos arrangørkollega Nederland.

Kollektivt

Men Wilmots er ikke tiltenkt noen stjernestatus i det belgiske EM-laget. Trener Robert Waseige er en forkjemper for det kollektive.

Da han tok over laget i fjor, var de langt unna nivået fra glansdagene på 80-tallet. Men i løpet av sju kamper og 18 scoringer - de to siste mot Norge - har belgierne fått troen på EM-suksess tilbake. Og nøkkelen ligger i fellesskapet:

- Vi trengte å forandre mentaliteten, sier Waseige.

- Jeg trenger ikke egosentriske spillere. Jeg trenger ydmyke, hardtarbeidende, uselviske spillere.

Gamle gubber

Resultatene til Waseige har falt så godt i smak at han allerede før EM har skrevet kontrakt med det belgiske fotballforbundet til etter VM i 2002.

I EM stoler han på en stamme av rutine i laget. Nøkkelspillere som Wilmots (31), Luc Nilis (32) og Lorenzo Staelens (36) er tre av ti menn over 30 år i den foreløpige 24-mannstroppen til Belgia.

I tillegg har han et framtidas ess i ermet: 21-åringen Emile Mpenza er lagkamerat med Wilmots i Schalke, og kan bli en av overraskelsene i årets EM-sluttspill.

11. plass: Teknisk gode, sterkt utrustet på spissplassene. Spørsmålstegn ved den defensive styrken og bredden.