Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Belgisk hjemmseier i brosteinsåpningen

Slo Peter Sagan i spurten.

VANT: Greg Van Avermaet vant årets Omloop Het Nieuwsblad etter å ha fulgt Luke Rowe tettest opp Taaienberg før han spurtslo Peter Sagan. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VANT: Greg Van Avermaet vant årets Omloop Het Nieuwsblad etter å ha fulgt Luke Rowe tettest opp Taaienberg før han spurtslo Peter Sagan. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

(procycling.no): Nesten 60 kilometer fra mål i Omloop Het Nieuwsblad gikk det avgjørende bruddet i brosteinsåpningen.

Luke Rowe startet showet opp Taaienberg og ble tett fulgt av Greg Van Avermaet. Da Tiesj Benoot og Peter Sagan tettet luken over toppen av bakken, dannet det seg en meget sterk kvartett foran feltet.

Mens rytterne som angrep samarbeidet flott, var det kaos i hovedfeltet.

Da Etixx-Quick Step etter hvert klarte å organisere seg i front, var avstanden allerede nesten på minuttet.

Den luken klarte de aldri å tette.

Belgisk seier
Dermed var det de fire samt tapre Alexis Gougeard, som var i det opprinnelige bruddet, som skulle gjøre opp om seieren i Gent.

I spurten var det Van Avermaet som gikk til først. Peter Sagan fikk belgierens hjul, men var aldri i nærheten av å komme forbi.

Dermed ble det hjemmeseier i den belgiske sesongåpningen, og Van Avermaet tok sin første seier for sesongen.

- Jeg er alltid der fremme, men vinner sjeldent. Dette er det første store rittet i Belgia, så dette var den viktigste seieren å ta så langt i år, sier Van Avermaet i seiersintervjuet.

Uheldig Kristoff
For Alexander Kristoff ble det en uheldig dag. På brosteinsstrekket Haaghoek omtrent 40 kilometer gikk det en stor velt. Den hindret Kristoff som hadde hatt et uhell på veien mot strekket.

- Jeg satt greit med i gruppa bak bruddet. Jeg var langt fremme foran Haaghoek tredje gang, sier Kristoff til TV 2 etter rittet.

- Det var en sving og da kjørte noen inn i bakhjulet mitt. Da måtte jeg ned i bilen og bytte hjul. Så var det en velt på brosteinspartiet og da ble det kaos.

Kristoff bedyrer at han ikke var sterk nok til å følge da vinnergruppens angrep på Taaienberg, men tror han kunne kjempet om sjetteplassen uten uhell.

- Jeg var ikke sterk nok til å følge de fremste, men kunne spurtet om plassene bak det bruddet. Morgendagen (Kuurne-Brussel-Kuurne) passer meg bedre enn i dag. Skulle jeg kun fokusert på å vinne, hadde jeg bare kjørt i morgen, men jeg er her for det som skjer senere og da er det viktig med denne gjennomkjøringen.

Det gikk bedre for landsmann Vegard Stake Laengen. IAM-syklisten satt godt plassert i hovedfeltet som besto av omtrent 30 ryttere.

- Det føltes ganske greit. Jeg satt greit med foran, men vi skulle hatt med noen helt foran, sier Stake Laengen til TV 2 etter målgang.

- Jeg måtte komme litt inn i rittet, men det løsnet underveis.

Resultater:
1. Greg Van Avermaet (BMC)
2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) samme tid
3. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) s.t
4. Luke Rowe (Team Sky) s.t
5. Alexis Gougeard (Ag2r) s.t

Slik gikk det til
Det tok ikke lang tid før et brudd på tolv ryttere etablerte seg i årets Omloop Het Nieuwsblad.

Alexis Gougeard (Ag2r — La Mondiale), Julien Morice (Direct Energie), Kristian House (ONE Pro Cycling), Brian Van Goethem (Roompot Oranje), Maxime Farazijn(Topsport Vlaanderen), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Stef Van Zummeren, Kai Reus (begge Verandas Willems), Zakkari Dempster (Bora-Argon 18), Hugo Hofstetter (Cofidis), Benoit Jarrier (Fortuneo-Vital Concept) og Brecht Dhaene (Verandas Willems) dannet rittets lange utbrudd.

Uten noen særlige trusler mot de store favorittene, fikk de fort en luke på rundt seks minutter.

I feltet var det lag som BMC, Etixx-Quick Step og Katusha som tok ansvar tidlig. De sørget for at bruddet aldri fikk den store avstanden.

Med 80 kilometer igjen var avstanden nede på 3.10.

Da rytterne gikk inn i Kruisberg 13 kilometer senere, var avstanden bare halvannet minutt.

Det første angrepet
I bruddet begynte dermed flere å angripe før knallharde Taaienberg, der det for første gang ble angrep blant favorittene.

BMC satte opp tempoet til bunn av bakken, før Skys Luke Rowe smalt til. Bare Greg Van Avermaet fulgte briten umiddelbart.

Men Tiesj Benoot og deretter Peter Sagan skjønte alvoret og kjørte seg opp til duoen.

Dermed dannet seg en en farlig kvartett 55 kilometer fra mål.

Opp Eikenberg noen kilometer senere tråkket de to belgierne til nok en gang. Sagan og Rowe måtte gi en liten luke, men tettet den over toppen. Hardkjøret i kvartetten gjorde at avstanden ned til feltet var på nesten minuttet med 49 kilometer igjen. I tillegg etablerte det seg en enda en gruppe ryttere mellom kvartetten og feltet.

Velt etter velt
Da enset Etixx-Quick Step virkelig faren og organiserte seg i front av feltet. Men belgierne fikk et skudd for baugen da Tony Martin veltet i en venstresving.

Med 42 kilometer tok Sagan-gruppen igjen de to lengstlevende fra bruddet, Gougeard og Reus. Dermed var det åtte ryttere i front, fire klassikerryttere og fire fra det opprinnelige bruddet.

På brosteinsstrekket Haaghoek gikk det nok en gang velt, denne gangen med flere BMC-ryttere, blant annet Philippe Gilbert.

Velten sørget for at feltet gikk enda mer i oppløsning. Blant de som ikke satt riktig plassert, var Alexander Kristoff. Katusha-kapteinen virket til å være satt ut av spill rundt 40 kilometer fra mål. Også Niki Terpstra var i trøbbel.

Med 35 kilometer igjen ble forfølgergruppen hentet av det Etixx-ledede feltet. Avstanden til front var fortsatt på 45 sekunder. Ikke lenge etter var samarbeidet i feltet over, og flere ryttere angrep i et håp om å ta innpå lederne. Det var dog ganske nyttesløst, og sørget for at farten bare ble senket da Lotto-rytterne mesterlig markerte det som kom.

Med 26 kilometer igjen så det meget lyst ut for de i front. Peter Sagan, Luke Rowe, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot, Alexis Gougeard, Julien Morice og Brecht Dhaene satt med alle kort på hendene.

Fem kjempet om seier
Jasper Stuyven, som jaktet solo omtrent 30 sekunder bak, gikk i bakken i en venstresving og returnerte til hovedfeltet som Quick Step nok en gang hadde tatt føringen i.

På det siste brosteinsstrekket, med 20 kilometer igjen, satte Sagan opp tempoet nok en gang. Da var det bare Gougeard av de opprinnelige utbryterne som klarte å holde følge.

De fem skulle gjøre opp om seieren i Gent, selv om feltet kom fryktinngytende fort på de siste kilometerne.

I spurten var Van Avermaet sterkest og vant foran verdensmester Sagan.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!