ANKLAGES FOR DOPING: Greg Van Avermaet ble nummer tre i Paris-Roubaix forrige helg. Om tre uker får han vite dommen i dopingsaken det belgiske sykkelforbundet har ilagt mot ham. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com).
ANKLAGES FOR DOPING: Greg Van Avermaet ble nummer tre i Paris-Roubaix forrige helg. Om tre uker får han vite dommen i dopingsaken det belgiske sykkelforbundet har ilagt mot ham. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com).Vis mer

Belgisk sykkelstjerne anklages for misbruk av babymat

Kan utestenges i to år.

(procycling.no): Greg Van Avermaet risikerer to års utestengelse og bot i millionklassen dersom han finnes skyldig i doping av det belgiske sykkelforbundet.  

Den 29 år gamle BMC-rytteren linkes til en større etterforskning sentrert rundt den belgiske legen Chris Mertens.  

På en høring av saken fredag ber forbundsadvokat Jaak Fransen at rytteren ilegges en bot på 262,500 euro (nesten to millioner kroner), i tillegg til en langvarig utestengelse. Dette melder den belgiske avisen Het Nieuwsblad. En disiplinærkomité skal fatte beslutning i saken 7.mai.  

Sykler videre

En offisiell uttalelse fra BMC sier at Van Avermaet ikke vil tas ut av konkurranse mens saken pågår. Rytteren som ble tredjemann i både Flandern rundt og Paris-Roubaix stiller dermed fritt til å delta i søndagens Amstel Gold Race.  

Doktor Mertens er en omdiskutert skikkelse i belgisk presse om dagen. Hele 19 ryttere skal være innlemmet i forbundets omfattende etterforskning. Deriblant den velkjente cyclocross-rytteren Tom Meeusen.  

Ifølge rapporter hos belgiske Sporza mener påtalemyndigheten å sitte på epostkorrespondanse mellom Mertens og Van Avermaet som beviser at rytteren har brutt antidopingreglene.  

Barnemat

Bevisene skal imidlertid ikke dreie seg om ozonterapi, en form for forbudt blodmanipulasjon som de øvrige rytterne tilknyttet Mertens anklages for, men snarere ulovlig bruk av legemidlene Diprophos og Vaminolact.  

Diprophos er en kortikosteroid som ikke er forbudt utenfor konkurranse og kan benyttes med legeautorisert dispensasjon fra UCI. Advokatene til Van Avermaet sier dette midlet ble brukt for å behandle en hælskade.  

Vaminolact, en form for styrkende babymat, er medisin brukt på spebarn som ikke tar opp næring i blodstrømmen. Hos ryttere kan det hjelpe med restitusjon. I likhet med Diprophos kan også dette preparatet, benyttes dersom det ikke tas gjennom injeksjon. Ifølge Van Avermaets advokatene fikk rytteren resept på Vaminolact, men som han aldri benyttet på apotek.  

Påtalemyndigheten viser til epostkorespondanse mellom Van Avermaet og Mertens i november 2009 og slutten av 2012, hvor det nevnes at rytteren skal ha tatt preparatene tre dager før Flandern rundt i 2012, hvor han ble nummer fire, og før Brabantse Pijl, hvor han ble nummer fem.  

Bedyrer sin uskyld

Van Avermaet har ikke kommentert saken siden nyheten ble kjent på morgningen av Omloop Het Nieuwsblad i slutten av februar.  

- Jeg er uskyldig. Jeg er ren. Jeg har ikke gjort noe, så jeg er ikke bekymret, sa Van Avermaet ifølge nieuwsblad.be.  

- Ja, jeg møtte Mertens, men jeg har ikke gjort noe. Det er absurd at jeg må rettferdiggjøre dette, men slik er det i moderne sykling, sa belgieren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.noLes flere sykkelnyheter der!