Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Belgiske konkurranseduer flyr høyt på kokain og smertestillende

Har avlagt positive dopingprøver.

DOP-DUER FLYR HØYT PÅ KOKAIN: Seks belgiske brevduer har avlagt positive dopingprøver. Én av dem testet positivt på kokain. Foto: AFP PHOTO / BELGA / SISKA GREMMELPREZ .
DOP-DUER FLYR HØYT PÅ KOKAIN: Seks belgiske brevduer har avlagt positive dopingprøver. Én av dem testet positivt på kokain. Foto: AFP PHOTO / BELGA / SISKA GREMMELPREZ . Vis mer

(Dagbladet): Det er kanskje ikke noe folk flest her hjemme forbinder med idrett og stor butikk, men i Belgia skal man ikke kimse av det å konkurrere med brevduer.

Der nede har det utviklet seg til en millionindustri, både i pengepremier og i oppdrett. Og der det er store penger, finnes det også folk som vil jukse.

Kokain og smertestillende Nylig sendte den belgiske brevdueforeningen inn 20 prøver fra ulike fugler til kontroll hos hesteveddeløpsmyndigheten i Sør-Afrika.

Sannsynligvis ikke med brevduer.

Her ble det konstatert spor av både kokain og ulike smertestillende preparater i flere av prøvene. Dette for å øke smerteterskelen til fulgene, og få dem til å holde ut lenger.

Langvarig problem Og for de som fortsatt ikke helt tror på at det er så mye penger i brevdueflyging, kan ta en titt på «overgangsmarkedet».

Nylig ble duen «Bolt» solgt til en kineser for et beløp som overstiger to millioner norske kroner.

Og dessverre er ikke dette nytt. The Guardian skriver at tilbake i 2001 hadde belgisk politi razzia på dueloft rundt omkring i landet.

De skriver også om hvordan det så langt tilbake som i 1920 ble eksperimentert med midler som fikk fuglene til å yte bedre.

IKKE NYTT: Det at det finnes juksemakere innenfor de fleste idretter, er ikke noe nytt. Heller ikke blandt de som konkurrerer med duer. De første sporene av kunstige preparater kan spores så langt tilbake som til 1920. Foto: REUTERS/US DEA/Handout via Reuters
IKKE NYTT: Det at det finnes juksemakere innenfor de fleste idretter, er ikke noe nytt. Heller ikke blandt de som konkurrerer med duer. De første sporene av kunstige preparater kan spores så langt tilbake som til 1920. Foto: REUTERS/US DEA/Handout via Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling