Belgiske Rogge ny IOC-sjef

MOSKVA/OSLO: Juan Antonio Samaranch (80) fikk det som han ville. I formiddag ble belgiske Jacques Rogge valgt til ny IOC-president. - Jeg er lykkelig og stolt, sier «Mr. Clean».

Jacques Rogge er ny IOC-president!

- Det er en glede å fortelle verden at Jacques Rogge er ny IOC-president, sa Samaranch da alvoret startet i Moskva i formiddag.

I IOC-miljøet går Rogge under kallenavnet «Mr. Clean» og han viste med en gang sin sympatiske side ved å takke medkandidatene: Richard Pound (Canada), Kim Un Yong (Sør-Korea) og Pal Schmitt (Ungarn).

- I alle konkurranser er det bare en vinner. Men her er det ingen tapere. Mine kollegaer fortjener all ære, og jeg håper de vil jobbe tett med meg, sier Rogge.

Belgieren var Samaranchs personlige favoritt før valget, og Rogge var full av godord om 80-åringen som gir seg etter 21 år i sjefstolen.

- Jeg vil takke president Samaranch. Han har utført jobben på en eksemplarisk måte, det viser hans meritter, sier Rogge som straks ga Samaranch OL-ordenen i gull - organisasjonens høyeste utmerkelse.

- Vi vil på denne måte annerkjenne deg, sa Rogge.

Den 59-årige belgieren møtte Samaranch for første gang for 21 år siden. Nå gleder Rogge seg til å starte på jobben han er valgt til for åtte år.

- Jeg vil gjerne begynne i morgen tidlig, det er så mye å gjøre. Jeg er lykkelig og stolt, sier Rogge som også brukte anledningen til å sende en hilsen til kona. - Jeg takker Ann, som alltid har støttet meg. Det gjorde hun også da jeg var ung og trente til OL. Vi hadde ikke penger til middag, men utstyr fikk jeg, sa Rogge som deltok i tre leker som seiler.

Rogger er den andre belgieren som er sjef i IOC. Den første var Henri de Baillet-Latour, som styrte fra 1925-1942.

  • Etter 21 år som sjef for OL-ringene, er epoken over for Juan Antonio Samaranch. Dagen blir uansett god for Samaranch-familien. Hans 42-årige sønn med samme navn ble i dag tidlig valgt som medlem i Den internasjonale olympiske komite -etter å ha blitt foreslått av sin far.
<B>HYLLET:</B> IOC-pampene strømmet til for å hylle den nye belgiske sjefen.
<B>OG SJEFEN BLIR...</B> To journalister går forbi storskjermen hvor den avgåtte Juan Antonio Samaranch offentliggjør IOCs nye sjef.
NYVALGT IOC-SJEF:</B> Den 59-årige belgiske Jacques Rogge ble i dag utnevnt til ny IOC-president av Samaranch.