Eliteserien

Bendtner fyrer løs: - Kunstgress er ikke fotball

- Det er en annen sportsgren, sier Rosenborg-dansken.

KRITISK: Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner mener fotball skal spilles på gress og ikke kunstgress. Her utenfor garderobene på Lerkendal. Foto: Hans Anre Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner mener fotball skal spilles på gress og ikke kunstgress. Her utenfor garderobene på Lerkendal. Foto: Hans Anre Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): 10 av 16 baner i Eliteserien har kunstgress. Det er ikke Rosenborgs danske stjerne - Nicklas Bendtner (30) - begeistret for.

- I starten forsto jeg ikke hvorfor vi spiller fotball på kunstgress. Jeg synes det er latterlig, sier Bendtner.

Angriperen tok opp temaet uoppfordret da han møtte medier utenfor garderobene på Lerkendal fredag. Først og fremst fikk han spørsmål om Arsène Wenger (68), som kort tid i forveien varslet avgangen sin i Arsenal etter sesongen.

Bendtner var Arsenals eiendom fra 2005 til 2014. Nå sliter han og Rosenborg med å komme opp i marsjfart i Eliteserien. Fasit etter fem runder er sjetteplass. Bendtner legger ikke skjul på at det kan være utfordrende å skifte fra gress til kunstgress hele tida.

I stort sett hele karrieren har han spilt på strøkent underlag med gress. I Norge er kunstgress mer regelen enn unntaket.

- Jeg forstår ikke at det er tillatt. I stedet burde sesongen vært utsatt - og så kan man spille så tidlig som mulig når det går an å spille på gress. Fotball skal spilles på gress, erklærer Bendtner.

Hele året

Ifølge nettleksikonet Wikipedia var Harstad stadion første stadion som fikk kunstunderlag i Norge. Året var 1977.

Seinere har mange arenaer kommet etter. Det viktigste argumentet for kunstunderlag er at det går an å spille fotball der hele året. Det er også dyrere å holde naturgress ved like. I tillegg kan du for eksempel arrangere konserter der og gjøre det til en flerbruksarena.

Motargumentet er at ballen får en annen sprett og stuss sammenliknet med naturgress. Sklitaklinger fortoner seg annerledes. Der kunstgress skulle høyne nivået på norsk fotball, er det grunn til å spørre om det motsatte har skjedd.

For herrenes A-landslag er det blitt vanlig ikke å kvalifisere seg til mesterskap. Og norske klubber sliter i Europa.

Bendtner har kritisert kunstgress før. Nå svinger han pisken ytterligere:

- Kunstgress er en annen sportsgren. Det er ikke fotball.

Ti stadioner

I Norge har disse lagene kunstgress: Molde, Tromsø, Start, Odd, Vålerenga, Ranheim, Sarpsborg, Bodø/Glimt, Strømsgodset og Kristiansund.

Seks lag har naturgress: Rosenborg, Brann, Lillestrøm, Sandefjord, Stabæk og Haugesund.

Bendtner føyer seg inn i rekken av kritikere. Enkelte hevder at kunstgress utvikler en særnorsk stil.

Rosenborg-dansken legger ikke skjul på at han merker det på kroppen etter å ha spilt på kunstgress. I Rosenborg er han imidlertid privilegert. Sjefen for gresset, Anders Øien, har fått mye skryt for jobben han gjør.

- På min vakt skal det aldri avlyses en kamp på Lerkendal. Uansett, sa han til Rosenborgs hjemmeside i mars.

Bendtner og co. møter bunnlaget Start søndag:

- Hvis vi vinner våre neste kamper, er jeg ganske sikker på at vi ligger i toppen, sier han. Og søndag kan han ikke klage på underlaget: På Lerkendal pleier det meste å være i tipp topp stand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer