Bendtner nektes å sone i Norge

Dersom Nicklas Bendtner ikke vinner fram i ankesaken, kan han bli nødt til å sone fengselsstraff. Det skjer i så fall ikke på norsk jord.

ANKE: Dersom Nicklas Bendtner ikke vinner fram i ankesaken, og dansk landsrett velger å opprettholde dommen fra byretten, kan det få konsekvenser for stjernespissens treningshverdag. FOTO: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
ANKE: Dersom Nicklas Bendtner ikke vinner fram i ankesaken, og dansk landsrett velger å opprettholde dommen fra byretten, kan det få konsekvenser for stjernespissens treningshverdag. FOTO: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke var kontrastfylt for Rosenborgs stjernespiss Nicklas Bendtner (30). Torsdag scoret han et mål som bidro til å ta laget til cupfinale, mens fredag ble han dømt til 50 dagers ubetinget fengsel, og til å betale 11 300 danske kroner i oppreisning.

Dansk byrett så ikke noe grunn til å frifinne Bendtner grunnet nødverge, men frikjente sjåføren for forsøk på vold.

Bendtner anket dommen på stedet, og dermed må saken behandles i den danske landsretten før det kan foreligge en rettskraftig dom.

Rosenborg har uttalt, og vist ved å la Bendtner spille, at voldsdommen ikke får noen konsekvenser for danskens framtid i klubben.

«Vi forsvarer Nicklas som person, men ikke handlingen han er dømt for i dette tilfellet. Omstendighetene rundt hendelsen kan ikke vi uttale oss om», skrev klubben i en pressemelding.

BEKLAGER: Nicklas Bendtner møtte pressen etter en voldelig hendelse natt til søndag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Må sone i Danmark

Men rent praktisk vil en eventuell dom i ankesaken få konsekvenser for stjernespissens treningshverdag. Det bekrefter lektor Henning Fuglsang Sørensen ved juridisk fakultet ved Syddansk Universitet overfor Adresseavisen.

Dersom Bendtner nok en gang blir dømt til ubetinget fengsel, er det mulig å be kriminalomsorgen om utsettelse, og å sone straffen med fotlenke dersom straffen er på under 60 dagers fengsel.

Men selv om Bendtner får sone med fotlenke, får han ikke trene med Rosenborg på norsk jord.

- Det er mulig å søke om fotlenke, men man må oppholde seg i Danmark og ha bolig her, sier Sørensen til avisa.

Han forteller også at man blir hurtig innkalt til soning i Danmark, typisk innen en måned.

Voldshendelsen

Bakgrunnen til dommen er at RBK-spilleren i høst - ifølge de involvertes vitneforklaring og videobevis - havnet i en opphetet diskusjon med en drosjesjåfør i København. Årsaken skal blant annet ha vært at paret mente sjåføren kjørte en annen vei enn de selv ønsket.

Etter at paret gikk ut av taxien, viser videoen at sjåføren roper «ditt lille fuckings ludder» etter Roepstorff. I sin forklaring hevdet sjåføren at Bendtner i retur skal ha kommet med flere rasistiske kommentarer til ham.

Under sin forklaring innrømte Bendtner at han slo ned taxisjåføren, men avviste at han hadde sparket til sjåføren mens han lå nede. Det fikk ikke medhør av aktor som mente videobeviset viste noe annet.

POPULÆR MANN: Rosenborgs danske spiss er en populær fotballspiller. Dermed måtte han gi fra seg drakten allerede ved pause. Video: Eurosport Vis mer

Mottar støtte

Overfor danske Berlingske Tidende uttrykte Bendtners svigerfar, Jens Erik Roepstorff, støtte til den dømte fotballspilleren.

- Jeg synes dommen er hard. For meg er det overraskende at byretten legger vurderinger til grunn i stedet for fakta. I løpet av dagen har jeg fulgt direkteoppdateringer fra byretten, og der kunne jeg lese meg fram til at det ikke er noen som har sett Nicklas sparke drosjesjåføren, sa han til avisa dagen da dommen falt.

Like etter at voldshendelsen ble kjent, uttalte Danmark-trener Åge Hareide at domfelte fotballspillere ikke kan spille for landslaget. Det har han nå gått tilbake på.

- Når man har begått en voldelig handling, må man stå til ansvar for det. Man blir dømt og soner straffen, deretter kommer man tilbake til samfunnet på vanlig måte igjen. Slik må det være, har Hareide uttalt til BT.

Bendtner har vært ordknapp overfor pressen etter rettssaken fredag, men uttalte seg for første gang offentlig i en Instagram-post:

- Jeg har ikke så mye å si, annet enn at jeg selvfølgelig anker, skrev Bendtner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer