Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Årets sjokkovergang i skandinavisk fotball

Bendtners FCK-kontrakt er Ståle Solbakkens redningsaksjon

To skadde spisser og en betydelige dose medmenneskelighet fikk Ståle Solbakken til å si ja til Nicklas Bendtner. Kontrakten på fire måneder sier alt om risikoen.

EN SISTE SJANSE: Nicklas Bendtner er gitt en siste sjanse av Ståle Solbakken fordi den norske FCK-treneren velger å se det gode i Danmarks mest populære fotballspillere. Kontraktstiden på fire måneder forteller alt om at det er et risikoprosjekt. Ståle Solbakken forteller Dagbladet at han ikke er redd for noe som helst, og at Nicklas Bendtner kjenner konsekvensene om noe skulle gå galt. Foto: Niels Christian Vilmann / NTB scanpix
EN SISTE SJANSE: Nicklas Bendtner er gitt en siste sjanse av Ståle Solbakken fordi den norske FCK-treneren velger å se det gode i Danmarks mest populære fotballspillere. Kontraktstiden på fire måneder forteller alt om at det er et risikoprosjekt. Ståle Solbakken forteller Dagbladet at han ikke er redd for noe som helst, og at Nicklas Bendtner kjenner konsekvensene om noe skulle gå galt. Foto: Niels Christian Vilmann / NTB scanpix Vis mer

NICKLAS BENDTNER (31) er gitt en sjelden og i alle sammenhenger sjokkerende anledning til å gjenreise fotballkarrieren i F.C. København. Det er mange grunner til det.

Den viktigste er Ståle Solbakken.

I disse dager fotballens snilleste mann.

UAVHENGIG AV DET danske mesterlagets akutte og meget dramatiske spiss-situasjon, handler Nicklas Bendtners nye sjanse om Ståle Solbakkens raushet og vilje til å risikere noe med og for en fotballspiller i en nærmest desperat situasjon.

Her har Rosenborg prøvd å kvitte seg med sin dyreste spiller siden i fjor sommer.

En halvtime før det tredje strake overgangsvinduet er i ferd med å smelle i fleisen på Norges største klubb, plukker Ståle Solbakken opp bitene i København.

STÅLE SOLBAKKEN HAR alltid hatt sans for Nicklas Bendtner. Det har han fortalt meg mange ganger. Da Bendtner gikk til Rosenborg husker jeg vi snakket om saken. "Jeg liker Nicklas godt, han er en fin fyr, men han er ikke i nærheten av det vi trenger" sa Ståle Solbakken den gangen. Og da RBK prøvde å dumpe Bendtner i fjor sommer, da spilleren faktisk spilte fotball, var ikke FCK-treneren en gang inne på tanken.

Ei heller i januar.

MEN NÅ SKJEDDE det. Etter en rekke sms-er og samtaler i løpet av tre uker. Nicklas Bendtner traff Ståle Solbakkens myke punkt. Han fikk FCK-treneren til å tro på det han selv er nødt til å tro på – at han har lært av sine feil, at det aldri vil skje igjen, at han vil gjøre alt for å ta vare på denne siste sjansen, at selv hele Danmarks Lord kan reformere seg gitt enda en mulighet. Og da jeg snakket med Ståle Solbakken før den offisielle presentasjonen i Parken, og spurte om hva han trodde det ville komme ut av de neste fire månedene, var svaret følgende:

- Jeg tror ingen ting.

- Men jeg er heller ikke redd for noe.

- Jeg vet at Nicklas kjenner FCK-kulturen, vet hva klubben står for og at han er klar over konsekvensene.

DET ER RIKTIG at F.C. København trengte en back up på spissplass. Det medfører også riktighet at Ståle Solbakken ikke kan kjøpe hvem han vil, faste utgifter er også et tema i Nordens største fotballklubb. Skadde spillere hever lønn, de går ikke på NAV. Og derfor var ikke dette overgangsvinduet tidspunktet der F.C. København kunne bruke betydelige midler på en overgang, og binde seg til enda flere faste utgifter over tre eller fire år.

Hadde FCK kvalifisert seg til Champions League, ja, sikkert.

Med spill i Europa League var Ståle Solbakken nødt til å tenke økonomi.

DA NICKLAS BENDTER kom til Norge vinteren 2017 var han navnet Eliteserien trengte og hadde ventet på så lenge. Ganger du det med hundre får du tilstanden som per dato får danske kommentatorer til å gå av skaftet. Nicklas Bendtner er den bortkomne sønn, som nå vender tilbake til lyden av den danske folkesjelas fanfarer.

Hva han har gjort, prøvd å gjøre eller ikke fått til på veien, er ikke viktig.

Det eneste som betyr noe er at han er hjemme igjen.

HER I NORGE tror jeg det er vanskelig å få hodet sitt rundt hvilken posisjon Nicklas Bendtner holder i Danmark. Hvor høyt elsket han er, uavhengig av feil og mangler. Hvor stor han er på tvers av danske klubbfarger. For Nicklas Bendtner har ikke bare gjennomslagskraft og tyngde, han har enorm tyngde – det er på mange måter som om han bærer sin egen gravitasjon.

Derfor er Nicklas Bendtner veldig mye mer enn bare enda en fotballspillende stjerne på den danske himmelen.

I Danmark er Nicklas Bendtner en egen planet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!