Northugs kamp for OL-plass

Benekter at Northug-krangelen er politisk motivert

Petter Northug har vært gullgarantist for Norge i skimesterskap i ti år, men får ingen spesialbehandling i OL-oppkjøringa. Til tross for tunge landslagsforhandlinger i løpet av året, benekter skiledelsen at situasjonen er politisk motivert.

VRAKET: Petter Northug er ikke med til Finland til helgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VRAKET: Petter Northug er ikke med til Finland til helgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Ingen i landslagsledelsen verken kunne eller ville gi Petter Northug en forsikring om at han er blant de ti som får gå verdenscupåpningen i finske Kuusamo til helgen under åpningen på Beitostølen forrige helg.

Northug ble syk i forkant av åpningshelgen, og gikk ingen av de tre rennene. Det måtte han, var beskjeden fra landslagsledelsen i forkant av helga.

Lørdag friskmeldte likevel Petter Northug seg, og ga beskjed om det via sms til landslagstrener Tor Arne Hetland. Samtidig rykket Northugs trener ut og sa at Kuusamo var et viktig renn i Northugs OL-plan.

I forkant av Beito-rennene tok Hetland ut fem løpere som alle skal gå i Finland.

Northug var ikke blant disse, og fikk heller ikke noe gratis etter at han ble syk.

- Det er ikke så mange dilemmaer. Det er mange som viser seg fram her, med finfin form og gode resultater. Det er rimelig mange som er i kjempeform her og som viser at de har tenkt til å være på pallen i Kuusamo. Og som er gode nok til det også. Dilemmaet for Petter er jo at han ikke får vist seg fram her når han egentlig er i god form, sier Tor Arne Hetland til Dagbladet.

- Du vet at han er i god form?

- Nei, men han har sagt at han er i god form. De signalene som har kommet er at det går bra med ham.

Reforhandlinger

Når det gjelder Petter Northug og Norges Skiforbund er bakteppet flere år med konflikter.

Da Northug vant fire VM-gull i Falun i 2015, måtte forbundet svelge alle kamelene i Skandinavia og gå med på en treårskontrakt, der Northug var sin egen herre utenom verdenscupsesongen.

Denne kontrakten skal reforhandles i løpet av denne sesongen, og forbundet har nå et vedtak i skistyret på at en forlengelse ikke er aktuelt.

Å vrake Northug og dermed også stikke kjepper i OL-forberedelsene hans, kan godt mistenkes å være skipolitisk motivert. For det ville tross alt vært dumt å gi Northug enkle forhandlingskort i forkant av nye forhandlinger.

- Det var jo det de gjorde forrige sesong da de vraket ham til sesongavslutningen i Canada, sier tidligere landslagsløper og nåværende lagkamerat i Team Northug, Chris Jespersen, til Dagbladet.

- Jeg mener han bør få gå i Kuusamo. Ferdig snakka, fortsetter Jespersen.

Mistet tronen

Det er det mange som mener. Blant annet NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland, men også der er det uenighet innad i skimiljøet.

- Nei, jeg syns ikke han fortjener noen friplass i Kuusamo. Vi må telle opp hvem som er friske og raske, og så vet vi at Petter har gått bra i Kuusamo før og at en minitour passer ham veldig bra. Han skal ikke ha noen friplass, men det er ti stykker som skal reise, så det kan være muligheter for å gå, sier Emil Iversen.

- Northug er den eneste som har individuelle mesterskapsgull på distanse for Norge siden 2007, burde han ikke få plassen for å forberede seg best mulig til OL?

- Ja, men han vant jo ikke noe i fjor, og da mister man den tronen.

- Du mener han har mistet tronen?

- Ja, han har i hvert fall tatt et lite steg ned fra den. Da mister du også spesialbehandlinga, selv om Petter i godt gammelt slag fortsatt kanskje er vår sterkeste gullfavoritt om han kommer dit. Men jeg er helt enig med ledelsen i at han må vise noe annet nå. Om det blir i Kuusamo eller på Lillehammer, det får vi heller se på.

Benekter politikk

Hetland syns diskusjonen om Northug blir mest komisk når det er så mange andre løpere som presterte i løpet av helga. At Northugs kandidatur er politisk motivert, benekter han fullstendig.

- Det er definitivt ikke en politisk årsak. Det er helt feil bruk av ord. Det er kun sportslige hensyn vi tar, og vi vil at Petter skal få sine sjanser når han er i god form og er frisk og rask, sier Hetland til Dagbladet.

Det er landslagstrenerne Hetland, Eirik Myhr Nossum og Arild Monsen som tar ut troppen til verdenscuphelgene framover. Sammen med langrennssjef Vidar Løfshus innstiller de til langrennskomiteen, som godkjenner uttaket.

Heller ikke de er utsatt for noe press om å vrake Petter, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

- Skistyret har ikke vært involvert i uttak på 30 år, og er det ikke nå heller, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer